PDA

Zobacz pełną wersję : Zawór EGR jak sprawdzić

mendozza
29-05-14, 09:40
Witam, czy orientuje się ktoś jak można sprawdzić, czy zawór egr działa, czy stanął? Jak odepnę go od silnika i odpalę auto to będzie widać, czy pracuje, czy raczej nie wykonywać takiej operacji:-)? A może odłączyć i podać 12V, tylko gdzie?
Druga sprawa, to czy zawór egr od UFO będzie pasował do vii gen, bo wyglądają bardzo podobnie?

dziqs
29-05-14, 18:35
Pewno trzeba wymontowac

Wysłane z HTC

itor
29-05-14, 20:06
Witam, czy orientuje się ktoś jak można sprawdzić, czy zawór egr działa, czy stanął? Jak odepnę go od silnika i odpalę auto to będzie widać, czy pracuje, czy raczej nie wykonywać takiej operacji:-)? A może odłączyć i podać 12V, tylko gdzie?
Druga sprawa, to czy zawór egr od UFO będzie pasował do vii gen, bo wyglądają bardzo podobnie?

a jakie masz objawy ze chcesz sie brac za EGR?

mendozza
29-05-14, 22:51
Wywala mi błąd P0401 pomimo tego że zawór był oczyszczony.

michakasta
30-05-14, 12:21
Możliwe, że masz zawalone kanały do i od EGR. Ja tak miałem i po przeczyszczeniu jak ręką odjął.

mendozza
30-05-14, 20:03
Też to obstawiam, jednak wolałbym się najpierw upewnić co do zaworu zanim rozgrzebię resztę. A dużo zabawy z czyszczeniem tych kanałów, trzeba dużo rozebrać?

michakasta
30-05-14, 22:36
Ja nie wiedziałem jak to zrobić za bardzo bo Hondzine nową miałem, ale mechanik mi mówił, że sporo jest rozkręcania. Ale jak się wyjmie te kanały to widać osadzoną sadzę. Ale polecam bo "check" juz się nie zapala od kilku tysięcy km. A ja już czyściełem EGR i nawet wymieniałem na inny ale zero było poprawy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/177e09d43abc4432.html

Oto schemat pinów w EGR. Podłącz minus do minusa w aku i plus do plusa.

Zobaczysz czy Ci trybi

mendozza
27-09-14, 22:32
EGR sprawdzony - działał, przeprowadzone czyszczenie kanałów, przejechane około 5000km i check się nie zapala:). Poza tym po czyszczeniu auto pracuje jakby lepiej...