PDA

Zobacz pełną wersję : D16V1 - Szarpie, muli, zacina się przy 3tys/obr

silo19
28-05-14, 21:19
Problem zaczął się pojawiać na początku tego tygodnia jak temperatura była wysoka. Jadę sobie redukuję z biegu nr 5 na 3 bieg i wchodzę w zakręt po czym dodaję gazu i odczuwam jakby coś mnie trzymało za tył samochodu brak mocy puściłem gaz ponownie dodałem i ok wszystko wróciło do normy. Mówie sobie hm może coś się z paliwem stało jednorazowy wybryk, lecz niestety powróciło na nowo :(

Wymieniłem świece dzisiaj mowie może problem tkwi w tym - nie pomogło. Pare razy przeciągnąłem do 6 tys obr/min zaczelo coś przerywać.
Wyciągnąłem filtr powietrza jeżdzę bez niego - nie pomogło.
Wyjąłem całą obudowę filtra i źle to było poskładane - przejechałem się 5 km działa wszystko mówie git. Wsiadłem i trzeba się dalej przejechać. W trakcie testu powyzej 3 tys obr czuje jak go muli nie ma tego kopa takiej zrywności. Zrobiłem jeszcze jeden test jak mi się powtórzył ten sam problem co wcześniej czyli na 3tys obr jak dodaje gazu i chce zobaczyc czy zgaśnie podczas jazdy i co sie okazało - samochód tak jakby się zaciął na przepustnicy jak trzymałem na gazie. Ale idzie dalej lecz czuje jak jest słaby. Nie zbiera się tak jak powinien.

Co radzicie ? Podpiąć pod komputer ? Czy wymiana całej przepustnicy pomoże ?

Javie
28-05-14, 21:47
Może zamiast wymiany zacznij od czyszczenia przepustnicy, u mnie pomogło. Nie brakuje mu paliwa?

EDIT Teraz patrzę, że to 1.6. Może sterowanie zmiennymi fazami jest nie halo?

silo19
28-05-14, 22:09
Czyli całą z ssącym wymontować i przeczyścić ? Na chwilę obecną nie mam miejsca na wykonywanie robót bo robotnicy robią u mnie drogę i mam kawałek do domu i nie mam jak :(

O kurde jestem laikiem to jak te fazy sprawdzić ? ;)

Proszę o wyrozumiałość ;)

bunkerites
29-05-14, 20:04
Wez dobry rozpuszczalnik typu Nitro :) i ladnie przeczysc przepustnice.Zreszta jak sciagniesz obudowe filtra to bedziesz widzial czy masz zasyfiona.

iljash
29-05-14, 20:36
ewentualnie filtr paliwa , jesli nigdy nie zmieniany. Trzeba isc po kolei

silo19
29-05-14, 22:07
Jutro zakładam nowy filtr powietrza zobaczymy co to pomoże :) w przyszłym miesiącu zamówie sobie ten filtr paliwa bo to i tak trzeba wymienić .

Javie
30-05-14, 15:33
ewentualnie filtr paliwa , jesli nigdy nie zmieniany. Trzeba isc po kolei
Dokładnie tak, przerywanie to raczej objaw braku paliwa, może ew. zapłonu.

silo19
14-06-14, 12:50
Dobra Panowie filtr paliwa wymieniony. I co przejechałem się nie rwie jeździ bez przeszkód nawet nie przerywa ale co jade sobie na 3 biegu prędkość 50 km/h wciskam gaz na maxa puszczam i znowu wciskam efekt taki, że w ogóle nie reaguje na gaz. Jakby coś się przycinało to już chyba albo przepustnica albo linka gazu ?? Moje myślenie jest takie - coś się musiało wyrobić bo głównie w mieście się jeździ 40,50,60 km/h w mieście i coś coś mogło wyrobić w tym miejscu i przycina się przepustnica bo na innych preękosciach i ustawieniu przepustnicy jest wszystko ok . Jak myślicie ?

PS. Filtr nie był wymieniany od nowości :)

dziqs
14-06-14, 13:10
Cewki sprawdzałeś.?

Wysłane z HTC

pwl
14-06-14, 14:38
Cewki chyba wyrzucą checka.

dziqs
14-06-14, 14:45
Hmm może katalizator zapchany

Wysłane z HTC

iljash
14-06-14, 22:33
Wiem, ze nie tego oczekujesz, ale :

ten typ tak czasem ma. Bardzo wielu uzytkownikow, wlasnie mowi, ze np zmieniasz bieg dajesz gazu od razu po shifcie i smiga oraz reaguje na musniecie pedalu gazu natychmiastowo bez laga zadnego, a jak jedziesz i odpuscisz na chwile gaz i potem znowu dodasz gaz gwaltowniej, to lapie takiego "zawiasa ". Jest to dziwne uczucie wiem, ale dosyc popularne. Tylko mowimy o chwilowym "zawiasie " , gorzej jak to trwa dluzej, jak to jest u Ciebie ?

silo19
15-06-14, 20:37
Iljash :

Dokładnie tak jak napisałeś, u mnie to trwa dosłownie chwilkę, mam odczucie jakby się zacinała przepustnica na jakimś danym jej ruchu i blokuje no i obstawiam jeszcze linkę gazu. Musze to rozebrać i sprawdzić co to się tam dzieje i chyba mi się to uda zrobić nawet w przyszłym tygodniu.

Hm jakby był katalizator zatkany to by na każdym biegu był zamulony.

Cewek nie sprawdzałem.

iljash
15-06-14, 23:16
Mowie, ten typ tak miewa :) u mnie technicznie igielka nieksromnie uwazam, a tez sie zdarza, ze tak zamuli. Jak linka sie zacina, albo motylek w rzepustnicy, to jest inny objaw ( czyscilem u siebie i sprawdzalem :) gdyz pedal gazu lekko sie zacinal i to jest wlasnie objaw ) . Niestety gdzie szukac problemu, Ci na chwile obecna nie powiem, ale kojarze, ze na ep klubie jest podobny temat jak odkopie to podesle link

silo19
16-06-14, 23:27
Znalazlem ma ep klubie ten temat okazalo sie ze to jest cewka zaplonowa. Bede musial pomierzyc kazda z nich i zobaczyc ktora jest felerna :)

iljash
17-06-14, 01:07
to pisz tutaj jak efekty po wymianie / naprawie ! :)

silo19
19-06-14, 12:19
Cewki u mnie zostały pomierzone kazda z nich ma 11 Ohm. Wiec jednak to nie problem cewek. W nastepnym miesiacu wymienie olej bo mi bierze 8 tys a juz litr dolalem a zalany byl Elfem. Padl teraz olej Motul Xcess 8100 zobaczymy co to bedzie :)

iljash
19-06-14, 18:07
to nie olej gdzie Panie olej :)

silo19
19-06-14, 21:40
Na ep klubie ktoś napisał, że olej wymienił i było spoko :) Ale ja zawsze odczuwam różnicę jak wymienie silnik jakby inaczej pracował ale to takie moje osobiste odczucie :)

Mogłem jeszcze kable pomierzyć, bo tam może być problem, hm nastepnym razem pomiar :) dam znac co i jak :)

johnny86
27-06-14, 22:06
i jak?