PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze sprzęgłem.

grzesiek1495
27-05-14, 22:15
Mam taki problem, ponieważ w zeszłym tygodniu jak przyjechałem z pracy o 15, to postawiłem samochód już końca dnia nie jeździłem, jako że w sobote również nie miałem konieczności jego użytkowania to stał tak do niedzieli do godz ok.12, wtedy chcąc pojechać, wsiadłem do samochodu odpaliłem jak gdyby nigdy nic i juz chciałem wrzucić bieg wcisnęłem sprzęgło i bach pedał w podłoge. Pierwsze co to ździwiło mnie to bo wcześniej nie było takich problemów jak stał nawet dłużej, a teraz tak nagle... troche podpompowałem i znowu normalnie działało. Sprawdziłem stan płynu i jest odpowiedni więc nie wiem o co chodzi... na drugi dzień wsiadam i znów to samo, jednak jak wsiadłem po 8h pracy to było znowu możliwe, dzisiaj rano zachodze pedał w podłoge to ja znowu pompuje, jednak dzisiaj to już po 8h wpadł mi w podłoge.. czyżby to koniec pompy sprzegła? Czy to jakiś inny powód?

Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję.

PixeL
28-05-14, 14:00
albo pompa sprzegla,albo wysprzeglik
wystarczy zajrzec pod pedal czy nie jest mokra pompa i obadac wysprzegilk czy tak samo nie jest mokry

grzesiek1495
28-05-14, 21:15
Masz rację, problem rozwiązany. Okazało się że szukałem nie tu gdzie trzeba bo kompletnie zapomniałem o pompie, i dziś jak odpowietrzaliśmy to z ciekawości zajrzałem 'w pedały' czemu mi się blokuje pedał przy odkreceniu śrubki do spuszczenia powietrza i zobaczyłem wyciek, oczywiście pompka już wymieniona. Da sie coś zrobić ze starą w sensie wymienić jakieś uszczelniacze czy to jest część jednorazowa jak sie zepsuje to już śmietnik?

ma1ster
28-05-14, 21:19
Da sie coś zrobić ze starą w sensie wymienić jakieś uszczelniacze czy to jest część jednorazowa jak sie zepsuje to już śmietnik?

Tak da się wymienić elementy EPDM, zamiennik to koszt 20zł... dodatkowo jeśli będziesz naprawiał starą pompę, wypada spolerować tłoka i cylinder...

grzesiek1495
28-05-14, 21:39
Gdzie można takie zamienniki dostać?

ma1ster
29-05-14, 20:22
W aso honda, lub każdej innej hurtowni motoryzacyjnej, np w IC, AD, Chart...

grzesiek1495
29-05-14, 21:05
w IC nie mają, spróbuje w chart, AD. W Aso taka sama cena czy 3x większa?

birchie
30-05-14, 12:05
w IC nie mają

No jak nie mają, skoro kupowałem ostatnio 2 zestawy? :P

Tiga
30-05-14, 12:34
Ja rok temu kupywalem na alledrogo tani zamiennik, do dzis zadnych problemow (jedynie z wymiana byly jaja :P )

ma1ster
30-05-14, 12:52
Z ori jest tak... że, nie każdy sprzedawca części zamiennych wie, o co chodzi... szukają tych gumek na schemacie pojedynczo i wyjdzie wtedy duża suma... ale raz znajomy zamówił zestaw w jednym woreczku za 37zł i to się nazywało zestaw naprawczy pompy sprzęgła...

grzesiek1495
31-05-14, 13:11
mi powiedziano ze nie ma więc nie wiem o.e będę jeszcze próbował gdzie indziej.