Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprężarka klimatyzacji

lokocool
26-05-14, 17:27
Witam,

Wczoraj moja klima odmówiła posłuszeństwa i przestała chłodzić, jako że dzisiaj byłem już wcześniej umówiony na przegląd w ASO dostałem informację że do wymiany jest Zestaw sprzęgieł Sprężarki ( 38900-RNA-A01 ), oraz zestaw cewki sprężarki ( 38924-RNA-A01). W ASO wycenili mi to na kwotę 1500 PLN NETTO + robocizna co mnie trochę zaskoczyło... Samochód ma przejechane niecałe 90 tyś km i było nie było nie mały wydatek.

Pytanie do znawców tematu - czy wymiana całej sprężarki na używaną sprawną ( kupioną np. poprzez Allegro ) załątwi sprawę ? i jeśli tak to czy w sprężarki były uniwersalne do wszystkich Civiców 3D 5D Type-r ? Czy muszę szukać z 5D ?

mazdam
26-05-14, 22:29
Mialem to samo w cr-v do wymiany przy podobnym przebiegu. W zakladzie zajmujacym sie klimatyzacjami kosztowalo 300 zlotych w aso chcieli wymieniac cala sprzezarke.

szczepar
26-05-14, 22:51
Kupowanie używki sprężarki tylko po to aby wymienić całą sprężarkę to zły pomysł jeśli tylko padło sprzęgło i cewka.
Po pierwsze nie znasz jej stanu, po drugie dochodzi wymiana czynnika.

Kupienie sprężarki na dawcę części jest już lepszym rozwiązaniem :) (sam tak zrobiłem rok temu).
Najważniejsze to aby sprzęgło nie było wypiłowane.

Sprzęgło i cewkę da radę wymienić samemu, bez zdejmowania sprężarki - fakt jest ciężko , ale jest to wykonalne.
Kiedyś już pisałem powody palenia się sprzęgła i cewki - przekroczony luz , i brak jego skasowania odpowiednią podkładką - załatwia i sprzęgło i cewkę na amen.

lokocool
27-05-14, 12:05
W CRV podobno to była wada fabryczna i Honda wydłużała gwarancję na te części.
Czy ewentualnie ktoś orientuje się gdzie poza ASO w Trójmieście można przeprowadzić taką naprawę fachowo i niedrogo ?

lokocool
30-06-14, 13:45
W trójmieście polecam firmę Auto Klimat: http://www.auto-klimat.net/kontakt.php
Szybko sprawnie, i co najważniejsze z Gwarancją.
Koszt naprawy sprężarki z wymianą sprzęgła, cewek oraz łożyska 500 PLN BRUTTO (!)
W cenie oczywiście nabicie i czyszczenie klimy.