Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stuki przy ruszaniu, luz na kielichu przegubu wewnętrznego.

robek88
25-05-14, 20:27
Witam,

panowie potrzebuje porady obczytałem i widzę że dużo osób ma problem z tymi pojedyńczymi stukani przy ruszaniu, zmienianiu biegów i zwalnianiu... każdy obstawia przeguby wewnętrzne, jedni piszą że to nie wada, że każda honda tak prawie ma ...
Ja mam luz jak ruszam tym kielichem od przegubu co wchodzi do skrzyni i z prawej str i z lewej, czy można stwierdzić że to przegub czy mechanizm różnicowy? mam zamiar jechać do mechania ale wolalbym coś wiedzieć w tym temacie..
budą mi nie trzęsie ale mam problem z kierownica przy 110, 120 zaczyna wibrować , piszą że to może mieć wpływ? bo drążki i końcówki nowe założone a problem nie zniknął

endriu286
25-05-14, 22:04
Witam,

panowie potrzebuje porady obczytałem i widzę że dużo osób ma problem z tymi pojedyńczymi stukani przy ruszaniu, zmienianiu biegów i zwalnianiu... każdy obstawia przeguby wewnętrzne, jedni piszą że to nie wada, że każda honda tak prawie ma ...
Ja mam luz jak ruszam tym kielichem od przegubu co wchodzi do skrzyni i z prawej str i z lewej, czy można stwierdzić że to przegub czy mechanizm różnicowy? mam zamiar jechać do mechania ale wolalbym coś wiedzieć w tym temacie..
budą mi nie trzęsie ale mam problem z kierownica przy 110, 120 zaczyna wibrować , piszą że to może mieć wpływ? bo drążki i końcówki nowe założone a problem nie zniknął

A to nie poduszki silnika czasami

CRX1
26-05-14, 01:18
Ja mam luz jak ruszam tym kielichem od przegubu co wchodzi do skrzyni i z prawej str i z lewej, czy można stwierdzić że to przegub czy mechanizm różnicowy?
Można to stwierdzić . Na podnośniku lub z kanału , ręką spróbuj poruszać półosią i zobaczysz czy porusza się w przegubie.

robek88
26-05-14, 14:59
sprawdzałem to dokładnie i jak ruszam półosią to z całym kielichem się rusza, góra /dół jakieś 2 mm luzu... Jak złapię półoś i trzymam nieruchomo to kielichem mogę obrócić jakieś 3stopnie bez ruchu półosi.. więc co to obrobione jest wśrodku skrzyni ? czy przegub do wymiany?

jeszcze jedno spostrzeżenie czasami ten luz jest większy a czasami mniejszy... (przejade kawałek sprawdze lata te 2mm a za kilka km już dużo mniejszy ten luz)
ewidentnie to stukanie jest od tych przegubów bo jak ruszam kielichem to słychać takie stuknięcia..

Może nowego smaru tam włożyć pod gumę ?

CRX1
26-05-14, 23:28
Smar już tu nic nie zmieni , zdejmij półosie .umocuj oś ( tzw główną lagę półosi w imadło i jak jest taki luz jak piszesz to przeguby są do wymiany .

robek88
27-05-14, 14:45
tylko widze że jest problem z dostępnością tych przegubów? na allegro jedynie za 195zł jakieś MILE... a używke ? chociaż chyba ciężko będzie dobrą znaleść

endriu286
27-05-14, 22:02
tylko widze że jest problem z dostępnością tych przegubów? na allegro jedynie za 195zł jakieś MILE... a używke ? chociaż chyba ciężko będzie dobrą znaleść

meyle to dobre możesz brać

sebawo
28-05-14, 11:49
przegub (kielich) względem półosi nie może się przesuwać wzdłużnie, czyli jak złapiesz półoś a przegubem poruszysz, to jest tam zbyt duży luz i trzeba wymienić. Mam to samo, telepie przy 110, ale zależnie od pracy silnika, tzn. jak przyspieszam, to nawet do 150 nie telepie, ale jak jade na pół gazie to już od 110 czuć.

robek88
28-05-14, 14:45
a na kierownicy czujesz że jest "lekka" jakbyś miał dodatkowe wspomaganie ?

birchie
29-05-14, 12:16
przegub (kielich) względem półosi nie może się przesuwać wzdłużnie, czyli jak złapiesz półoś a przegubem poruszysz, to jest tam zbyt duży luz i trzeba wymienić. Mam to samo, telepie przy 110, ale zależnie od pracy silnika, tzn. jak przyspieszam, to nawet do 150 nie telepie, ale jak jade na pół gazie to już od 110 czuć.

Czy drgania powodowane luzem przegubu mogą znikać podczas jazdy po długich łukach w związku z rozciąganiem/ sciskaniem przegubu?

sebawo
29-05-14, 12:26
no właśnie, u mnie czasem drgania się tracą, czasem się nasilają, chyba to własnie zależne od położenia ośki względem przegubu. Niemniej nie ma innego elementu, który zmieniałby charakterystykę drgań zależnie od obciążenia silnika.
ps. przegub lewy 160 papiera, ze sklepu który gdzieś na którym forumie polecali, przesyłka darmowa, więc tragedii nie ma ;)

robek88
29-05-14, 16:45
no właśnie umnie też czasami dragnia są a czasami nie, czasami ten luz większy jak podniose maskę a czasami mniejszy... no ale niedługo trzeba będzie wymienić..