PDA

Zobacz pełną wersję : Amortyzator

Maciek 1991
25-05-14, 08:01
wiem że ten temat był wałkowany ale mam pytanko usłyszałem delikatny stukot z przodu auta więc postanowiłem zerknąć a tam amor mi wylał i odbój się urwał czy to on może byc przyczyną tego stukania czy coś jeszcze , amory, odboje i poduszki z łożyskami już zamówiłem ale jak się dobiorę i go rozkręcę to coś jeszcze przy okazji wymienić ?

dziqs
25-05-14, 08:07
Ile kosztowały amory? Przy skrecaniu i czasem przy ruszaniu też mam stukot pewnie górne łożyska mam do wymiany. Sprawdź jeszcze tuleje ns wahaczach, laczniki stabilizatora to też może stukać s sprawdzales sprawność amora na oskp?

Wysłane z HTC

iljash
25-05-14, 08:52
Ogolnie jesli chodzi o to co mozesz zrobic za jednym razem przy okazji tej samej robocizny to chyba wymieniles wszystko. Gorne mocowania, amorki i odboje, czyli to co wymaga rozkrecenia kolumny mcpersona. Takie rzeczy jak laczniki koncowki itp, wiadomo mozna wymieniac za jednym zamachem, ale tez nie jest to niezbedne. Stukac jeszcze moze magiel, ale to on specyficznie stuka akurat

Maciek 1991
25-05-14, 09:59
tak też myślałem, tuleje, stabilizatory i sworznie wymieniłem stosunkowo niedawno a mocowanie właśnie już też miałem wymieniać bo delikatnie pukał na skręconych kołach ale amorki doszły pech... za amory zapłaciłem 600 razem z odbojami wszystko KYB a mocowania czekam pewnie ze 200 zapłacę ,nie wiem jeszcze dopiero zamówiłem też KYB

Stukac jeszcze moze magiel, ale to on specyficznie stuka akurat

luzu żadnego nie mam ale się zobaczy kiedyś widziałem zestaw naprawczy (slisk, sprężynka i uszczelniacze ) czym się charakteryzuje ten stukot tego magla ?

dziqs
25-05-14, 10:41
Też mnie czekaja takie zapkupy

Wysłane z HTC

iljash
25-05-14, 14:05
Bo luzow miec nie bedziesz , a juz napewno na kierownicy. Nie wiem jak opisac stukot magla, aby to mialo rece i nogi. To jest cos takiego jakbys mial metalowa rurke w rurce i na nawet malych nierownosciach poprzecznych ( np uskoki jakies ) albo tory kolejowe, nawet jak jest "łata na łacie" to moze stukac. Tak jakby taki pol gluchy stukot. Mysle, ze magla nie masz co narazie dotykac, zrob to co masz zrobic i jak dopiero zjawisko nie ustapi to sie czlowiek dalej bedzie zastanawial. Tylko o nim napomnialem bo czesto wlasnie ludzie mysla, ze luzu nie ma itd to magiel jest ok i wymieniaja rozne czesci a stukac jak stukalo tak stuka.

Mocowania to 100 zl plus minus za strone wlasnie z kayaby jak sie orientowalem, wiec sumarycznie tak jak piszesz bedzie 200 zl. Mozesz napisac numer czesci Kayaby w sensie tych gornych mocowan amorkow bo tez mnie to czeka?

Maciek 1991
25-05-14, 16:19
amory mam i tak do wymiany bo wylał ale stukot wydaje mi się ze to magiel prawa strona i właśnie taki dziwnie aktywny nawet na malutkich nierównościach !!! z maglem sam niepowalcze a koszt ewentualnej regeneracji ???

iljash
25-05-14, 16:56
No u mnie magiel na wlasnie malych nierownosciach drogi slychac i z tego co wiem to tak go wlasnie bedzie slychac w takich sytuacjach.

Magiel zaczynasz robic od kupna sprezynki za 35 zl w ASO ( plus minus ) i tulei ( 68-103 zl w zaleznosci gdzie kupujesz ) , jakis dobry smar, mysle ze moze byc do lozysk na spokojnie. Wymieniasz sprezynke , ktora dociska tuleje , wszystko smarujesz z kazdej strony , az bedzie tego smaru tyle, ze bedzie chcial bokami wychodzic i skrecasz. Potem nastaw sie na poprawki. Czyli dokrecasz sprezynke np mocniej bo dalej stuka, ale do momentu, az kierownica przestaje sama wracac. W momencie gdy przestaje wracac to "przedobrzyles" i jest dokrecone za mocno. Jesli uwazasz, ze wszystko co mogles zostalo zrobione, i zabawa ze sprezynka + tulejka + smarowaniem, niewiele poprawila sytuacje, wtedy konieczne jest wyjecie magla z auta , wymienienie dodatkowo slizgu i dorobienie / zastapienie seryjnej tulejki teflonowej u tokarza np. Po dobrym zlozeniu teoretycznie nie ma prawa juz nic wtedy sie odezwac. Pisze teoretycznie bo narazie jestem po wymianie sprezynki tulejki i smarowaniu i wielokrotnych regulacjach dokrecenia ( czyli taki jakby etap pierwszy, wszystko co mozesz zrobic bez wyjmowania magla )

Maciek 1991
25-05-14, 18:13
aha czyli jest zabawa

http://www.ep-klub-forum.pl/viewtopic.php?t=659&postdays=0&postorder=asc&start=0

wątek z ep klubu myślę że przydatny :)

Mozesz napisac numer czesci Kayaby w sensie tych gornych mocowan amorkow bo tez mnie to czeka?

Numer KYB : SM5403
PODUSZKA AMORTYZATORA Z ŁOŻYSKIEM

iljash
25-05-14, 22:31
co do watku to znam i nie raz czytalem, ale tam brakuje, albo inaczej - latwo ominac niektore istotne info :)

dzieki za oznaczenia czesci