Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ECU - odcina dopływ mieszanki D13Z3 VTEC-E

ŁukaszR
24-05-14, 10:16
Cześć.
Moją angielkę mam od kilku tygodni. powoli dochodzę co i jak (to moja pierwsza honda)
Zauważyłem taki dziwny objaw. Mianowicie kiedy przyspieszam jednostajnie, na każdym biegu to silnik "ciągnie jak odkurzacz - aż łzy lecą".
Natomiast kiedy próbuję jechać autem utrzymując stałą prędkość na 4 lub 5 biegu (powiedzmy 80km/h - generalnie do 3000rpm oczywiście na rozgrzanym silniku) to czuję że odcina dopływ mieszanki. Auto zaczyna się zachowywać jak podczas hamowania silnikiem. W pewnym momencie czuć że mieszanka doszła, auto szarpie tak że aż dostaje skrzynia i kawałek jedzie i potem sytuacja się powtarza i tak cały czas jeśli tylko trzymam nogę w jednym poziomie na pedale gazu. Rzecz dotyczy tylko i wyłącznie jazdy na benzynie i tylko na 4 lub 5 biegu. na 1, 2 i 3 wszystko jest ok nic się nie dzieje. Podczas jazdy na LPG na wszystkich biegach auto jedzie płynnie.
Zrobiłem samo-diagnostykę, nic nie wykazała, "check engine" świecił stałym światłem. robiłem nawet reset aby Honda "nauczyła się nowego właściciela". Świece, kable i aparat zapłonowy wykluczam bo na gazie działają bardzo dobrze. Filtry (powietrza, paliwa) wymienione 2 tygodnie temu.

Powyższe objawy są w trybie ECONO. Dziś postaram się sprawdzić jak auto zachowuje się powyżej wartości obrotów w której działa ECONO.

Jeśli ktoś mógłby coś poradzić lub miał jakieś sugestie co do sprawdzania to będę wdzięczny.
Pozdrawiam

MadSkillz84
24-05-14, 13:00
EGR dopala spaliny i dlatego muli.

ŁukaszR
24-05-14, 13:44
Ona nie muli, tylko przerywa.
Czy EGR działa na LPG?

gumis1990
24-05-14, 21:19
"ciągnie jak odkurzacz - aż łzy lecą"
no troche cie poniosło:D
mocne szarpniecie czy raczej gwałtowne przyspieszenie jak bys gaz w podłoge wbił?

karolzales
25-05-14, 10:37
odłącz egr z wtyczki i sprawdź, kiedyś miałem to samo i odłączyłem i było ok

ŁukaszR
25-05-14, 22:49
no troche cie poniosło:D
taki dżołk :D

odłącz egr z wtyczki i sprawdź, kiedyś miałem to samo i odłączyłem i było ok
Dokładnie tak jak piszesz. Odpiąłem wtyczkę EGR i jak ręką odjął.
EGR do przeczyszczenia/wymiany.

Dzięki za pomoc