Zobacz pełną wersję : imobiliser
witam zrobilem swapa i mam inne ecu tylko ze bez stacyjki i kluczyka ,chce go jakos ominac lub wylutowac wpadlem na taki pomysl zeby wylutowac plytke z imo ze starego kompa i wlutowac do nowego bedzie to dzialac ?jezeli nie to podsuncie jakis pomysl jak to obejsc zeby checka nie wywalalo
jeśli kluczyki masz swoje i moduł immo pod kierą też swój, to jeśli przełożysz płytkę immo w ecu to będzie działać (pod warunkiem że jej nie uszkodzisz). Jeśli nie masz w tym doświadczenia lepiej oddaj na jakiś serwis z elektroniką za 10zł Ci to powinni zrobić
To ja też zadam pytanie, mam ECU na OBD2a, i jak zamienię jednostkę na OBD1, aby móc stroić silnik, będę mógł do OBD1 wlutować swoją płytkę IMMO pochodzącą z OBD2a i nadal immobilizer będzie działał? płytki IMMO są zamienne w tych jednostkach nie zależnie czy to OBD0 OBD1 i OBD2a i OBD2b ? dzięki z góry za odpowiedź :)
Między obd1 a 2 nie są zamienne, jeśli przechodzisz na inne obd niż do tej pory to najprościej (i najtaniej) pozbyć się immo - oprócz nowego kompa bez immo potrzebujesz też usunąć moduł pod kierą. Coś tam trzeba zmostkować żeby rozrusznik kręcił, dokładnie nie pamiętam - w schemat elektryczny trzeba by spojrzeć
a w obd1 też było immo w kompie?
jednak tej plytki nie przeloze trzeba mi jakis schemat jak pozbyc sie imo wiem ze trzeba ta plytke wylutowac tylko potem ktore kable zmostkowac i jeszcze musi byc tak zrobione zeby sie check nie swiecil
moze chociaz ktos powie czy w 6 genie immo jest wbudowane w komputer silnika czy jest oddzielnie
moze chociaz ktos powie czy w 6 genie immo jest wbudowane w komputer silnika czy jest oddzielnie
w kompach na wiązce obd2 jest (ta płytka właśnie) oraz oddzielnie pod kierownicą ("czytnik" w postaci pętli + sterownik z odcięciem rozrusznika)
ja mam kompa p9l e11 tam chyba jest imo (nie jestem do konca pewny bo nie moge znalesc nic konkretnego) ale w manualu jak patrzylem jest kabel od imo wiec jakbyktos mogl mi pomoc i podsunac jakis pomysl bo nawet nie wiem ktora to plytka od imo jest a tak ogolnie to rozrusnik kreci iskra jest poppka dziala tylko wtryski nie pylą
będę mógł do OBD1 wlutować swoją płytkę IMMO pochodzącą z OBD2a
nie, bo komputery OBD1 nie miało immobilizera
;2295535]prócz nowego kompa bez immo potrzebujesz też usunąć moduł pod kierą. Coś tam trzeba zmostkować żeby rozrusznik kręcił
nie prawda, o ile zmieniłeś tylko komputer a kluczyk jest od tego auta to rozrusznik będzie kręcił
nie, bo komputery OBD1 nie miało immobilizera
U mnie jest P9L (D15z8), silnik z angielki, 1999r i jest immo a system jest OBD1.
Najprościej, żeby sprawdzić czy auto zapali, jeżeli oczywiście system w aucie masz OBD1, podepnij komputer z D15b7 (P06) i auto, jeśli odpali to masz czarno na białym - immo. Jeśli nie odpali to trzeba szukać dalej.
;2295535]prócz nowego kompa bez immo potrzebujesz też usunąć moduł pod kierą. Coś tam trzeba zmostkować żeby rozrusznik kręcił
nie prawda, o ile zmieniłeś tylko komputer a kluczyk jest od tego auta to rozrusznik będzie kręcił
x2
U mnie jest P9L (D15z8), silnik z angielki, 1999r i jest immo a system jest OBD1.
to nie jest OBD1, jedynie kostki wiązki są te same
Czyli komputer i system jest OBD2, tyle że na gniazdach OBD1?
Nie było nigdzie złącza obd2 do diagnostyki.
Instalacji nikt nie dotykał bo silnik jak go wyjmowałem miał zaledwie 33 tys mil.
W drugiej Hondzie (ej6) w D16y7 jest obd2 i złącze 16 pin do diagnostyki normalne....
No to jak to jest z tym obd bo nie rozumiem...
W drugiej Hondzie (ej6) w D16y7 jest obd2 i złącze 16 pin do diagnostyki normalne....
w życiu nie widziałem w 6genie 16pinowego złącza OBD2...
Honda wprowadziła normalny port OBD dopiero od 7gena w 2001r.
Honda wprowadziła normalny port OBD dopiero od 7gena w 2001r.
a ja widziałem...
w niektórych poliftach 6gen było już takie złącze
a ja widziałem...
w niektórych poliftach 6gen było już takie złącze
jest np. u mnie i działa na nim dataloging na seryjnym kompie, przy zastosowaniu programu od ruskich
To mało w życiu widziałeś...
Ja mam przedlifta Ej6, 97 rok tyle że USDM i ma takie złącze. Jeżeli byś był niedowiarkiem to mogę uważyć foto.
Jest przykręcone można powiedzieć nad lewą nogą kierowcy, zaraz za plastikiem zasłaniającym skrzynkę bezpieczników. Skierowana wtykiem w dół.
No to mało w życiu widziałem, dobrze że są tacy co widzieli więcej.
Wniosek taki że raz było raz nie, w zależności od rynku.
a tak wracajac do tematu co moze odcinac ten imo w tym p9l e11 kostki sa obd1 i do tego nie czy on ma imo wiec dlatego pytam bo aktualnie brak mi tylko masy na wtryski i tak wlasnie mysle ze to moze byc to
a tak wracajac do tematu co moze odcinac ten imo w tym p9l e11 kostki sa obd1 i do tego nie czy on ma imo wiec dlatego pytam bo aktualnie brak mi tylko masy na wtryski i tak wlasnie mysle ze to moze byc to
wrzuć foto płyty kompa to Ci powiemy czy ma immo
Oto i foty i czy da rade jakos go samemu ominac bo u nas za taka robote 200zl chcą
http://imageshack.com/a/img849/6306/sy4j.jpg
płytka w dolnym rogu po prawej to immo
moze byc ze przez imo komp nie daje masy na wtryski
płytka w dolnym rogu po prawej to immo
dokładnie - ta płytka stojąca. Jeśli swapujesz na kompa z tym samym obd to po prostu trzeba tą płytkę przełożyć i bangla.
Ewentualnie możesz ominąć - wpisz w google: honda obd2 immo remove - tam są zdjęcia które rezystorki trzeba ruszyć
wielkie dzieki za pomoc problem rozwiazany
Witam chciałbym prosić o pomoc w zdjęciu immo z tego kompa wrzucam fotke kompa
Komp p1h-e00
Z tego co mi powiedziano to bebechy identyczne jak p28
Z góry dzięki za pomoc
http://i57.tinypic.com/21cfe3c.jpg
Witam chciałbym prosić o pomoc w zdjęciu immo z tego kompa wrzucam fotke kompa
Komp p1h-e00
Z tego co mi powiedziano to bebechy identyczne jak p28
Z góry dzięki za pomoc
w tym ecu nie ma immobilizera
poważnie ? kurde a jak brałem swapa od chłopa to mi mowil ze mial immo i dał mi patyka do immo czyli może miał immo wpiete po drodze poza kompem ?
jak ci dał jakiegoś patyka a nie transponder od kluczyka to miał dołożone zewnętrzne immo gdzieś na instalacji