PDA

Zobacz pełną wersję : Przerobka lamp przednich 6 gen. na typeR

bydle
25-05-08, 19:36
Emano, zaczolem przerabiac moje lampy seryjne na te typeR tak jak jest to opisane w dziale teksty. Jednak kiedy zaczolem scierac srebro to pod spodem okazalo sie ze moj plastik jest bialy a nie czarny...mial ktos z was kiedys cos takiego?? Czy jak pomaluje to lakier bedzie sie trzymal tego plastiku i jaki podklad proponujecie do tego??

bydle
25-05-08, 19:36
Emano, zaczolem przerabiac moje lampy seryjne na te typeR tak jak jest to opisane w dziale teksty. Jednak kiedy zaczolem scierac srebro to pod spodem okazalo sie ze moj plastik jest bialy a nie czarny...mial ktos z was kiedys cos takiego?? Czy jak pomaluje to lakier bedzie sie trzymal tego plastiku i jaki podklad proponujecie do tego??

OLO
25-05-08, 20:20
Siemasz Bydlaku :piwo2:

Gadałem z Romi'm o tym kiedyś i mówił że zawsze jak przerabiał lampy to plastik był biały i że zawsze malował. Masz OEM lampy czy zamienniki jakieś ?

Podkład najlepiej do plastiku, wejdziesz do sklepu i powiesz żeby Ci dali jakiś lepszy, może jak im powiesz do czego to jakiś konkretny polecą. Bo tak to Ci każdy poleci co innego a w sklepie akurat tego nie będą mieli :speszony:

Pzdr.

OLO
25-05-08, 20:20
Siemasz Bydlaku :piwo2:

Gadałem z Romi'm o tym kiedyś i mówił że zawsze jak przerabiał lampy to plastik był biały i że zawsze malował. Masz OEM lampy czy zamienniki jakieś ?

Podkład najlepiej do plastiku, wejdziesz do sklepu i powiesz żeby Ci dali jakiś lepszy, może jak im powiesz do czego to jakiś konkretny polecą. Bo tak to Ci każdy poleci co innego a w sklepie akurat tego nie będą mieli :speszony:

Pzdr.

dmx
25-05-08, 20:44
Ja tam też tak miałem,starłem denaturatem do białego,odtłuściłem i pomalowałem zwykłym sprayem,nie paruja,wszystko się trzym,jednym słowem git :aloha:

bydle
25-05-08, 20:49
A czy przy skladaniu uzywaliscie jakiegos kleju dodatkowego czy tylko podgrzaliscie stary? A jezeli uzywaliscie jakiegos kleju to jakiego???

OLO
25-05-08, 20:53
Ja się dopiero szykuje do tej operacji :) Można użyć starego i dodatkowo syliconem przezroczystym na około polecieć żeby mieć mniejsze szanse na parowanie :)

pzdr.

bydle
26-05-08, 12:49
tylko ze...juz mialem przypadek u kumpla a accordzie kupil lampy te takie niby zajefajne co 3/4 osob ma mokro na ich widok(ktore osobiscie uwazam ze sa do bani kompletnie) i parowaly. Zostaly uszczelnione silikonem, ktory...po pol roku zaczyna kursze poniewaz temp. otaczajaca go jest tak silna ze stwardnial on i lampy znowu parowaly(w tym momencie zmienil je na oryginalne, ale na temat lamp angel eyes moglbym wiele wyrazic...niekoniecznie pozytywnych opini-czytaj nie polecam). W lampach oryginalnych ten klej jest naprawde konkretny tylko ze podczasz demontazu ich troche musialem go "zdjac" i potrzebuje uzuplenic ubytki a nie wiem czy silikon bedzie sie wiazac z tym klejem. A jezeli jestes przed operacja to zycze cierpliwosci bo rozklejanie naprawde jest prze....i bez opalarki ani rusz.

wiec jak poleci ktos jakis dobry klej do lamp uszczelniajacy??

wydma8
26-05-08, 13:54
Papier 800 i jedziesz:) pozniej odtluscic porzadnie, czarny mat w sprawu i gotowe...

Najwiecej dziabdziania jest z rozwarstwieniem lamp...zeby pozniej je polaczyc to grzejesz opalarka zeby klej ponownie chwycil, ja dodalem jeszcze silokonu:)

Pzdr

nomad111
26-05-08, 14:02
Mam podobny problem i podłącze się by nie mnożyć tematów. Również chcę lampy ala Type-r w coupe z tym, że mam dwie opcje do wyboru:
1) Type-r made in China - leżą już u mnie w garażu bo przy zakupie samochodu dostałem gratis takie lampy ala ek9 z ebaya - no name bez świateł postojowych ( może ktoś takie miał/ma (użyłem szukajki ale niestety bez efektów) i wie - one mają postojówki w kierunkach? jeśli tak to czy jest duży problem by to podłączyć do europejczyka? jak one świecą w praktyce/czy nie parują jak we wspomnianym przez Kolegę Accordzie? czy możliwe jest obniżenie lewego lustra?) i bez naszej homologacji tzn. brak E - jest DOT.
2) Homemade - przeróbka oryginalnych Valeo.
I teraz dylemat - którą opcję wybrać?

Kostek_Junior
26-05-08, 14:35
A czy przy skladaniu uzywaliscie jakiegos kleju dodatkowego czy tylko podgrzaliscie stary? A jezeli uzywaliscie jakiegos kleju to jakiego???

ja użyłem tego co był, czyli opalarką go podgrzewasz i dociskasz. Na koniec dla bezpieczeństwa użyłem silikonu bezbarwnego i jest miodzio :), nic nie paruje

A co do malowania, denaturatem i gąbką do zmywania naczyń z szorstką powierzchnią zdrapujesz sreberko, później odtłuszczasz rozpuszczalnikiem, spray (użyłem marki Boll kolor czarny matowy) do ręki i malujesz. Ja nałożyłem na jedna lampę 3 warstwy farby. Pozdro

bydle
26-05-08, 19:14
nomad111, tak na boku to jeszcze dodam ze te lampy o ktorych pisalem to starsznie chu.... swieca-rozczepiaja swiatlo. Naprawde nie polecam tym bardziej jezeli sa bez homologacji...

nomad111
27-05-08, 10:55
Właśnie tego się obawiam i pytam może ktoś konkretnie takie ebayowe type-r ma i może coś o nich powiedzieć. Bo tak to mam plan jednak spróbować je włożyć z tym, że jak okażą się lipą będę miał podwójną robotę z odkręcaniem zderzaka itd... Choć z drugiej strony mając drugie lampy w aucie będzie można na spokojnie przerobić sobie oryginały. Dzięki za odpowiedź.

spiidy
27-05-08, 19:12
co do sylikonu.. jezdze już długo na moich przerobionych na tajper xD obkleiłem sylikonem dla uszczelnienia i niema zadnego problemu.. :)

bydle
27-05-08, 21:29
A wiec tak, ogolnie lampy przerobilem, wyszly kozacko, jak co moge juz komus przerabiac :)...i taka mala rada to nie szorujecie denaturatem bo to bez sensu lepiej wizasc papier na wode 1500-2000 i srebro o wiele szybciej schodzi i odrazu powierzchnia jest zmatowiona:)

spiidy
27-05-08, 23:26
ja srebrną farbke zmywałem płynem do mycia felg :D ale takim mega zrącym :D
popsikalem caly plastik pare minut i przejechałem szmatką i było idealnie :D

Bodzlo
27-05-08, 23:43
Ja to sie zastanawiam po co wy całkiem ścieracie to srebro :d Ja zmatowiłem je troszke i pomalowałem :)

uboat
28-05-08, 13:39
Ja to sie zastanawiam po co wy całkiem ścieracie to srebro

ściera się bo razem ze starością auta sreberko lubi sobie popękać (taki pajączek się tworzy). Jak na nim będzie nowy lakier to i on pęknie. A tak to lakier nowy jest na jednolitej powierzchni :)

[ Dodano: Sro 28 Maj, 2008 ]
kierunkowskaz też malujecie na czarno bo się nad tym zastanawiam?

Piotreek
30-05-08, 01:56
Ja dzis pomalowałem lampki :aloha: :aloha: :aloha: Wyszło to mniej wiecej tak

http://img261.imageshack.us/img261/9452/dsc01995bq5.jpg (http://imageshack.us)
http://img261.imageshack.us/img261/9452/dsc01995bq5.eb56aa150d.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=261&i=dsc01995bq5.jpg)

http://img261.imageshack.us/img261/2638/dsc01994rs8.jpg (http://imageshack.us)
http://img261.imageshack.us/img261/2638/dsc01994rs8.8dc24f2c95.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=261&i=dsc01994rs8.jpg)

Zdjecia nie odzwierciedlają w pełni wyglądu samochodu w tej chwili. Efekt kozacki !!! Zapraszam do profilu . Komentowac :aloha: :aloha: :d

bydle
30-05-08, 02:55
Ja malowalem kierunek ale tylko dwie scianki, bez odblysnika:)

Piotreek
30-05-08, 20:23
yhm kierunek jak sie włączy wyglada na bardziej pomarańczowy z pomalowanym całym wnetrzem . Kolor przyjemniejszy dla oczu i mniej razący dla jadacych znad przeciwka. :d

Type-r
23-06-08, 01:36
Aa jak z kierunkami? Malujecie wszystko razem z odbłyśnikiem?

bydle
23-06-08, 11:16
tylko boczna scianke kierunka malowalem.

sublove
02-07-08, 15:08
u siebie pomalowałem swoje STANLEY'e matowym sprayem, razem z całą powierzchnią pod kierunkiem. Jest w pyte. Kierunek świeci dobrze, widocznie.
Uszczelniłem silikonem dodatkowo i nic nie paruje.

maciek070188
14-08-09, 11:46
ja nie wiem jak je rozkleic boje sie do piekarnika wlozyc slyszalem ze mozna tez w wodzie goracej?

Suruwa
14-08-09, 12:10
ja nie wiem jak je rozkleic boje sie do piekarnika wlozyc slyszalem ze mozna tez w wodzie goracej?

Suszarka, mi odklejenie zajęło 15 minut

mroziak1
14-08-09, 12:26
odklejenie jakieś 15min.. później trzeba jeszcze stary silikon wydłubać, czyli jakieś następne 15-30min. troszkę czasu jest potrzebne a efekty jakie są sam wiesz :D

doli22
14-08-09, 18:49
ja uzywalem opalarki i stopniowo rozklejalem. sreberko denaturatem, odtluscilem i lakier 3 warstwy na strone. Odblysnika kierunku nie malowalem bo moim zdaniem tak lepiej sie prezentuje :). sklejalem ponownie na ten klej co byl i nie ma zadnego problemu z parowaniem, niczego nie dokladalem zadnych silikonow. Kleju mozna uzyc do szyb jak juz by ktos chcial nowy zamiast starego ;)

puck71
29-10-09, 19:34
witam pozwole sobie odswiezyc temat....jestem w trakcie przerabiania lampionow na type r...starlem denaturatem ta chromowana powloke pod nia plastik jest czarny i tak zamierzamwalnac go czarnym matowym sprayem dla lepszego efektu....jednak zagalopowalem sie i starlem rowniez odblysnik migacza...teraz zastanawiam sie czy nie powinien zostac w chromie i czy bedzie dobrze widac miganie bez odblysnika???? czy ktos z was zmazywal odblysnik czy lepiej bylo go zostawic??

sublove
29-10-09, 19:42
ja zmazałem i było wpyte. nie przejmuj się, będzie dawał radę :)
powodzenia

Bob
29-10-09, 19:53
Potwierdzam, będzie widać, nawet kolor będzie głębszy.

puck71
29-10-09, 20:47
ufff no to *****iaszczo juz sie balem ze spier....m ;) dzieki wielke

stormraider
30-10-09, 14:31
Czasami policja czepia sie tego kierunkowskazu, ale poza tym lampa wyglada duzo ladniej i moim zdaniem zrobiles jak nalezy :D