PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpalaniem ale..

snicky23
25-05-08, 17:02
Witam
ostatnio zaobserwowalem dziwne zjawisko czasem jak chce odpalic to rozrusznik zakreci i nic brak reakcji dopiero po powrocie kluczyka i ponownej probie zapali a do tego jeszcze jak prubuje odpalic to mi wskazówka predkosciomierza warjuje co to moze byc???

snicky23
25-05-08, 17:02
Witam
ostatnio zaobserwowalem dziwne zjawisko czasem jak chce odpalic to rozrusznik zakreci i nic brak reakcji dopiero po powrocie kluczyka i ponownej probie zapali a do tego jeszcze jak prubuje odpalic to mi wskazówka predkosciomierza warjuje co to moze byc???

mozes
25-05-08, 20:50
Ja bym zaczął od sprawdzenia włącznika zapłonu, a jeżeli nie to to szukać przyczyny w aparacie.
pozdr

snicky23
25-05-08, 20:55
Hmm jasne ale gdzie jest ten wskaznik zaplonu

mozes
25-05-08, 20:57
Hmm jasne ale gdzie jest ten wskaznik zaplonu
wpisz w szukajkę włącznik zapłonu znajduje się po przeciwnej stronie kluczyka przy stacyjce.
Jak sobie poszukasz to znajdziesz jak to zrobić
pozdr

fazer1985
25-05-08, 21:22
Jesli przy tym wszystkim swiruje wskaznik predkosci to jedno co bym sprawdzil jako pierwsze to wtyczke od czujnika predkosci pojazdu ktora znajduje sie pod maska po lewej stronie na dole na ukladzie napedowym to taka szara kostka z 3 pinami podejzewam ze ktorys z nich jest ulamany i robi zwarcie jesli tam jest wszystko ok to popatrz czy wiazka nie jest nigdzie przetarta ;]

jacek_bp
25-05-08, 22:09
Podobny objaw wystepuje jak silnik nie ma, badz ma slaba mase. Czasem jak jest slaba masa silnika to pojawia sie wrecz choinka zamiast kontrolek.

snicky23
26-05-08, 13:49
Panowie porazka przeczyscilem ten włącznik zapłonu i jest gorzej niz bylo jak przekrece kluczyk to strzela bendiks czyli to przy rozruszniku ale rozrusznik nie kreci co to moze byc???
pomozcie akumulator dobry masa dobra wlacznik zaplonu czysty swieca sie kontrolki strzela ten aparat od zaplonu ale nie odpala co to moze byc???

fazer1985
26-05-08, 14:19
To moze jak go kreciles i nieodpalal to w koncu padl aku ? Pozatym dziwne ze po przeczyszczeniu zaczelo sie dziac gozej wiec moze faktycznie popatrz czy tam jest wsio a moze cos robi zwarcie na samym impulsatorze czujniku predkosci pojazdu sa tam wszystkie piny ? Auto nie odpali jak tam bedzie zwarcie zato jab by nie bylo jakiegos pina to by tylko predkosciomierz nie dzialal. A i sprawdz jeszcze wszystkie bezpieczniki powyciagaj je i jesli sa dobre to wloz zpowrotem, a masz jakis alarm?

snicky23
26-05-08, 16:25
nie mam alarmu nie zrozumiales mnie ja nie krecilem rozrusznikiem bo wlasnie nie kreci w tym problem jest ten pstryk i cisza a jak zakreci to to za 1 razem odpala rozumiesz??

mozes
26-05-08, 16:43
nie mam alarmu nie zrozumiales mnie ja nie krecilem rozrusznikiem bo wlasnie nie kreci w tym problem jest ten pstryk i cisza a jak zakreci to to za 1 razem odpala rozumiesz??
w takimk układzie rozrusznik do naprawy lub wymiany jeżeli bendix działa bo jest pstryk to albo blaszki miedziane w automacie rozrusznika nie przewodzą prądu co jest bardzo częstą przyczyną awari rozrusznika albo szczotki silnika do wymiany. tak czy inaczej musisz wykręcić rozrusznik i zdjąć pokrywę tą pięciokątną z automatu rozrusznika i sprawdzić w środku są takie miedziane blaszki i wchodzi taki "grzybek" na sprężynie który właśnie u Ciebie robi pstryk ale prawdopodobnie nie przewodzi prądu.
pozdr
rozrusznik nippondenso
http://img292.imageshack.us/my.php?image=rozruszniknipondensonq9.jpg

snicky23
27-05-08, 17:33
Dzieki kolezko jestes wielki zaoszczedze jakies 300 zł bo sam sobie zregeneruje ten rozrusznik mam wytarte te blaszki tak jak mowiles tylko mam problem z ich kupieniem masz moze jakies namiary??

mozes
28-05-08, 03:11
W moim mieście są do kupienia chyba za 12 pln kpl ale nie sądzę, że mają sprzedaż wysyłkową bo zajmują sie właśnie regeneracją rozruszników i alternatorów.
pozdr

snicky23
28-05-08, 16:53
wielkie dzieki wszystko jest super sprawne odpala na dotyk jest git zaplacilem 6 zł za zestaw naprawczy :)) :piwo2: