Zobacz pełną wersję : włącznik wentylatora
Mam dziwny problem.
Nie zalacza mi sie wentylator.
Gdy sspinam go na krotko dziala.
Gdy robie zworke w wtyczce od wlacznika wentylatora w termostacie, miernik ppkazuje ze jest prad na kostce przy chlodnicy. Czyli prad dochodzi a sie nie wlacza.
Sprawdź przekaźnik wentylatora
Panowie od pewnego czesu mam problem z temperaturą cieczy. Do 1/3 skali tak jak powinna trzymać rozgrzewa się w takim tempie jak zwykle ale po dalszej jeżdzie temperatura rosnie do 3/4 skali i spada albo się tak utrzymuje róznie nie ma na to jakiejś zasady. Wymieniłem termostat dalej jest to samo z tym że wczesniej temp rosła na postoju np na swiatłach gdy ruszalem spadala do 1/3 skali i tak w koło. Dzisiaj w nocy temp rosła wysoko nawet jak jechalem i właczony nawiew nie pomagał. Po otwarciu maski zobaczylem że wentylator nie dziala wiec wymienilem wlacznik po czym rozgrzalem silnik wentylator sie wlaczyl przejechalem 500 metrów i temp znowu w góre a wentylator caly czas chodzil. Czy to może być coś ze wskaznikiem albo czujnikiem temp wody? Czujnik temp wody wymienialem ok 8 miesiecy temu nie jakis oem tylko zamiennik. Dodam że pod korkiem chłodnicy i wlewu oleju nie ma zadnych nalotów ani "masła" co wskazywało by na upg. Opis troche skomplikowany ale może jakiś magik zrozumie i pomoze bo juz nie wiem co to moze byc.
Ciężko stwierdzić, może jednak ten termostat jakiś badziew, ewentualnie masz syf w układzie, no i jeszcze pompa wody ale to najmniej prawdopodobne.
bartek_levis
22-05-14, 10:49
czujnik temp cieczy chłodzącej moim zdaniem kup coś lepszego albo może na giełdzie ktoś używkę Ci puści, jak się okaże że jest ok problem rozwiązany...