Zobacz pełną wersję : Zasilanie 12v , alternatywne podłączenie.
Witam.
Zwracam się do forumowiczów z pytaniem odnośnie zasilania.
Konkretnie chodzi mi o możliwość podłączenia rejestratora jazdy w zasilanie lampek do czytania.
Pytanie dotyczy (plusa po stacyjce) w w/w miejscu , czy w kloszu tej lampy znajdę przerywany potencjał ?
Obecnie kabel zasilający biegnie przez pół auta do gniazda zapalniczki w podłokietniku.
Ciekaw również jestem pomysłów Kolegów na zasilanie navi i innych na kokpicie z pominięciem gniazd zapalniczek.
pozdrawiam
Romuald
Witam.
Zwracam się do forumowiczów z pytaniem odnośnie zasilania.
Konkretnie chodzi mi o możliwość podłączenia rejestratora jazdy w zasilanie lampek do czytania.
Pytanie dotyczy (plusa po stacyjce) w w/w miejscu , czy w kloszu tej lampy znajdę przerywany potencjał ?
Obecnie kabel zasilający biegnie przez pół auta do gniazda zapalniczki w podłokietniku.
Ciekaw również jestem pomysłów Kolegów na zasilanie navi i innych na kokpicie z pominięciem gniazd zapalniczek.
pozdrawiam
Romuald
ZTCP strowanie lampkami jest masą, a plus jest stały.
butler.gdansk
19-05-14, 11:10
Ja mam zasilanie do rejestratora podłączone pod obwód zapalniczki pod podłokietnikiem i puściłem go dalej poprzez okolice radia i schowka pasażera w stronę prawego słupka.
ZTCP strowanie lampkami jest masą, a plus jest stały.
Dokładnie.
TUTAJ (http://trafo.za.pl/honda/odnosniki/dodatki/oswietlenie_nog.htm)jest opis jak robiłem oświetlenie podłogi. Jest też tam schemat oświetlenia. Na tej samej zasadzie możesz podpiąć rejestrator i raczej nic mocniejszego bym tam nie wpinał.
+ 12V idzie z niebieskiego przewodu:
http://trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/dodatki/oswietlenie_nog/wtyczka.jpg
Żeby nie ciągnąć masy gdzieś z kabiny, spróbował bym podpiąć minusowy przewód do śrub trzymających lampę. Są one przykręcone do dachu więc teoretycznie powinny dać dobrą masę.
Witam ponownie.
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Jak podejrzewałem plus jest stały a reszta sterowana.
Najlepszy dla rejestratora byłby plus załączany po kluczyku wtedy rejestrator załącza się niejako automatycznie .
Chyba będę rozpatrywał opcję nowego przewodu dodatniego potencjału ,, po stacyjce "
pozdrawiam
Romuald
Cos mi sie wydaje, ze chcesz wynalezc kolo na nowo :D skoro i tak zabierasz sie do szukania kabli pod kokpitem, to moze latwiej bedzie sciagnac podlokietnik, wpiac sie od strony kostki i pociagnac kabel tam gdzie potrzebujesz?
albo podprowadzic prad z gniazda zapalniczki (chodzi mi od jej kabli) zalaczy sie z zaplonem
...idit acha czyli tak jak ma butler :)
Witam.
Co do wynalezienia czegokolwiek jestem daleki.
Podłokietnik itd to logiczne ale ...
Rejestrator w okolicy lusterka wstecznego, czyli najlepsze wyjście to + w okolicy oświetlenia , pytanie , którędy ?
Nawigacja lewy dolny róg szyby.
Może tak?
http://trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/dodatki/oswietlenie_nog/male/m_przewod.jpg
I nie ma znaczenia czy z prawej czy z lewej. Przewód też spokojnie się mieści miedzy deską a słupkiem (chyba że masz jakiś straszne gruby), więc i do navi spokojnie da się go pociągnąć.
butler.gdansk
21-05-14, 17:52
I właśnie tak mam pociągnięte przewody AV oraz zasilające do rejestratora (wyświetla obraz na fabrycznej navi), oraz kabel antenowy od tunera DVB-T (antenę mam w górnej prawej części szyby)
Rejestrator mam zamocowany zaraz za wewnętrznym lusterkiem by mi nie zasłaniał widoku.