Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z fabrycznym radiem civic 7

piotrmucha
18-05-14, 19:56
witam wszystkich. w civicu mojej dziewczyny dzieja sie dziwne rzeczy z radiem. jest to civic 5 drzwiowy hatchback 7 gen z 2001 1.4, fabryczne radio z cd audio B type. jak kupila samochod to nie bylo bezpiecznika w od radia. po wlozeniu bezpiecznika i radio i cd gralo bez zastrzezen. po kilku dniach jednak nie chcialo sie wylaczyc, po wyjeciu kluczyka ze stacyjki radio dalej gralo i nie dzialaly rzadne przyciski. musialem odlaczyc akumulator zeby wylaczyc radio. puzniej zacielo sie cd, po wylaczeniu stacyjki dochodzil halas z cd i ciagle chodzilo, wiec znowu odlaczylem aku ale po tym juz cd nie dzialalo wogule. radio dziala normalnie przez jakas chwile tzn dziala i sie wylacza razem ze stacyjka, po dluzszej chwili nie wylacza sie i trzeba odlaczac aku. widac ze cos bylo grzebane, sa slady pruby wyjecia tego malego schowka pod radiem ale czy bylo grzebane czy nie to nie wiem. jakies pomysly co jest nie tak? wie ktos jak wogule wymontowac to radio?

piotrmucha
18-05-14, 21:22
ok wyjelem pane srodkowy ale to mi nic nie dalo. czy musze wymienic radio czy moze cos jeszcze da sie sprawdzic/zrobic najpierw?

Endrju1
19-05-14, 12:30
Raczej ciężko będzie coś przez forum pomóc, trzeba by radio zdemontować i sprawdzić co dokładnie ktoś na modził.

piotrmucha
19-05-14, 14:24
wyjelem wczxoraj panel srodkowy i nic tam nie jest namodzone... nic nie ruszane. mam tylko jedno pytanie: czy radio moze byc tak uszkodzone ze nie wylacza sie po wylaczeniu zaplonu? czy fakt ze radio sie nie wylacza definitywnie swiadczy o tym ze tam cos jest grzebane?

Endrju1
19-05-14, 15:35
Niczego nie da się wykluczyć.
Ogólnie standardowo jest tak, że w kostce do radia są dwa piny +12V z tym że jeden jest stały, zaś drugi pojawia się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
A więc może być tak, że ktoś coś przerabiał i tylko stały został i tak zostało to zasilone, może być tak, że ktoś podłączając radio podpiął wszystko na stały plus, a może być również tak, ze w radiu jest coś uszkodzone i z powodu zwarcia napięcie stałe połączyło się z tym stacyjkowym.
Bez wyjęcia radia nic na pewno się nie dowiesz

piotrmucha
20-05-14, 21:20
no ja wlasnie zdjelem panel i widzialem radio od tylu i wszystkie kable sa nieruszone, nic tam nie bylo grzebane. a wiec wymienie radio.