Zobacz pełną wersję : tuleje shiftera z olkusza
Panowie! Mam pytanie, zakładał ktoś u siebie tuleje shiftera z olkusza?
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/honda-civic-tuleje-shiftera-drazka-zmiany-biegow-2szt.html
jak wasze odczucia? słyszałem, że poliuretanowi zdarza sie czasem skrzypieć, a w tym wypadku chyba takie prawdopodobieństwo jest wysokie :P
ja mam juz rok tuleje na drążku tylko czerwone, i do tego shortshifter skrócony od góry.
Nic mi nigdy nie skrzypiało, tylko zwiększyły sie wibracje i np. przy ruszaniu może zabrzęczeć drążek :)
Biegi wrzuca sie fajnie i precyzyjnie, takze polecam ;p
Podłączę się do tematu, bo niedługo czeka mnie wymiana tulejek. Żeby poprawić precyzję wbijania biegów należy zmienić tuleje; 745, 461 i 577?
http://photos02.istore.pl/22138/photos/big/22545459.jpg
461 i 577 wymienilem juz u siebie... a luzy na shifterze mam dalej :/
Wiec teraz chyba wymienie jeszcze 745
jak macie luzy na boki to nie wydawajcie odrazu kasy na poliuretany tylko sprawdźcie krzyżak od wybieraka czy nie ma luzów bo wymiana gum bd tylko wywaleniem kasy ;/
Mam te tuleje z Olkusza od ok. roku i wszystko git.
jedna_brew
18-05-14, 22:44
taki troche off-top...
próbowałem dodzwonić się do olkusza celem wyrażenia chęci osobistego pojawienia się po poliuretany (olkusz jest niedaleko, kumpla bym jeszcze odwiedził). niestety, chyba są głusi na telefony. troche się wyżalam nie w związku z tematem, ale wkurza mnie jak firma olewa klientów. ostatecznie, poliuretany do stabilizatora drążka zmiany biegów kupiłem u jakiegoś kolesia z rybnika i dostałem je w ciągu niecałych 48 godzin.
ps. poliuretany zdecydowanie pomogły w kontekście zgrzytającego czasami wstecznego. nie skrzypią.
Wczołgałem się pod auto, krzyżak trzyma dobrze, luzy są ewidentnie na tulejkach shiftera.
Wychodzi na to że elementy 461 i 577 wymieniłem niepotrzebnie, a to dlatego że wszędzie spotykałem się z opinią że trzeba wymienić powyższe elementy żeby skasować luzy z drążka. Mam nauczke, że wszystko zawsze trzeba samemu sprawdzić ;-)