PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki % przyciemnienia tylnej szyby?

Genax
17-05-14, 23:37
Tak jak w temacie. Chcę sobie przyciemnić tylną szybę oraz 2 tylne szyby. Jaki % przyciemnienia jest "najbezpieczniejszy" ? Nigdy nie miałem przyciemnianych szyb i często jeżdżę nocą po autostradzie dlatego chciałbym także widzieć co za mną jedzie, a nie w lusterku lekkie odbicie świateł :)

Labed2007
19-05-14, 14:29
Tak jak w temacie. Chcę sobie przyciemnić tylną szybę oraz 2 tylne szyby. Jaki % przyciemnienia jest "najbezpieczniejszy" ? Nigdy nie miałem przyciemnianych szyb i często jeżdżę nocą po autostradzie dlatego chciałbym także widzieć co za mną jedzie, a nie w lusterku lekkie odbicie świateł :)

Jeśli folia będzie bardzo dobrej jakości, to możesz przyciemnić mocno. Przez tanie folie nic prawie nie widać od środka, nawet przy teoretycznie dużej przepuszczalności.

Rudy_
20-05-14, 00:06
ja osobiście dal bym sobie spokój z tylną szybą, wyobraź sobie parkowanie tyłem w nocy.

CRX1
20-05-14, 00:22
W/g przepisów tylna , przednia , pasażera i kierowcy ma posiadać 70% przejrzystości. Więc jak nie chcesz na poboczu zrywać to tylną szukaj w granicach jakie określają przepisy.

Proff
20-05-14, 09:35
W/g przepisów tylna
To przeczytaj jeszcze raz te przepisy.

Labed2007
20-05-14, 13:33
To przeczytaj jeszcze raz te przepisy.

Dokładnie. Cały tył możesz mieć nawet sprayem zamalowany. Wyobraź sobie np. auta dostawcze , które mają cały tył zabudowany. Przepisowo musisz mieć widoczność 180*. Szyba czołowa 75%, a boczne przednie 70% przepuszczalności. Co ciekawe, niektóre seryjne szyby bez przyciemnienia nie mieszczą się w normach!

m1j4g1
20-05-14, 18:28
A bardzo byłoby widoczne jeżeli wszystkie szyby przyciemniłbym (poza czołową oczywiście :)) jakąś minimalnie zmniejszającą przejrzystość folią fotochromatyczną? Chodzi mi o to czy misiaki tak od razu się zorientują. I ile procentowo folie najmniej przyciemniające produkują, bo jak tak patrzyłem po internecie to znalazłem jedynie 40% przepuszczalności swiatła co jak dla mnie jest za mocno

Labed2007
20-05-14, 18:31
To jest akurat najlepsza opcja, jak chodzi ci o to żeby pojeździć z przyciemnionymi szybami, a nie przy pierwszej kontroli dowód oddawać albo szyby skrobać :D. 30-40% przyciemnienia na wszystkich szybach nie rzuca się w oczy. Ale folię fotochromatyczną bym odradzał. Najlepiej 'zwykłą' czarną.

m1j4g1
20-05-14, 18:43
a dlaczego byś ją odradzał? :)

pasikonik
20-05-14, 19:52
Ja kupiłem http://allegro.pl/folia-do-przyciemniania-szyb-300x50-samochodowa-i4236587056.html (taką) 60% przyciemnienia. Okleiłem szyby bagażnika w aerodecku (kupiłem dwie rolki, jedna poszła na zmarnowanie przy nauce ;) ). Fakt, nocą jak się obrócę, to przez boczne nie widać nic, ale jeśli jedzie ktoś za tobą i ci świeci na tyłek to jest ok, choć obraz nie jest już tak "ostry" bo wokół wszystkich świateł robi się taka jakby poświata. Generalnie jeśli wokół jest jakieś światło to da się żyć. W kompletnych ciemnościach będzie kiepsko.

Gibbon
20-05-14, 21:34
Ja mam fabrycznie przyciemnione szyby (z bliska są bardziej niebieskie niż czarne). Do parkowania po ciemku trzeba się przyzwyczaić ale daje radę, zawsze można wrzucić mocniejsze żarówki tak jak tutaj: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?101621-H22A-EJ6-czarna-dzicz-lt-Boborobol-gt&p=1887852&viewfull=1#post1887852

Genax
22-05-14, 19:29
Mi przy parkowaniu pomogą również czujniki parkowania :) Zamówiłem 65% przyciemnienia i zobaczymy jak to będzie wyglądać. Nie wydałem majątku więc nie będę rozpaczać jeśli coś będzie źle :P Robiąc prawo jazdy jeździłem ciągle fiatem z tylną przyciemnioną szybą i nigdy nie narzekałem na parkowanie tyłem :P

teh42eem00
23-05-14, 11:57
W poprzednim aucie miałem bodajże 95% i była to kwestia przyzwyczajenia. A i człowiek nauczył się korzystać tylko z lusterek bocznych podczas parkowania tyłem, a nie ziorać za szybę. :D

m1j4g1
27-05-14, 18:00
A stosował ktoś folię http://www.texconcept.pl/3m-foliesamochodowe/3m-folie-przyciemniajace/3m-crystalline
Wie ktoś ile ona kosztuje?