Zobacz pełną wersję : dym z d seri
witam mam pytanko od czego moze mi dymic jasny dym powyzej 6 tys obrotow silnik jest jest żwawy cicho chodzi pali na strzał , i jak wyleczyc to czy tylko remont juz ? silnik d16z6
a coś więcej zaobserwowałeś czy tylko dym za Tobą pod odcinką? jak stan oleju i płynu chłodzącego?
sam dym silnik ma moc itp hmm olej jak zalałem w zime 5w40 tak do tej pory trzyma stan wiec mi nie je go samochod urzytkowany na codzien do pracy a chłodniczego nie sprawdzałem
Po 1 sprawdzać stan oleju
po 2 sprawdzać stan i kolor płynu chłodniczego
po 3 możesz sprawdzić płyn chłodniczy na obecność co2
Może to być uszczelka, mogą uszczelniacze, a może być np parująca woda z wydechu.
Sprawdzałeś jak pachnie ten dym? Nie czuć go olejem?
PS: jak biały dyn to równie dobrze może być habemus papam. :)
nie nie zapachu nie sprawdzałem hmm abemus papa to raczej nie silnik ma moc zbiera sie dobrze nic nie stuka nic nie puka
jak Ci dymi tylko powyżej powiedzmy 6 tys/obr, to jak dla mnie olej, może Ci go nie je bo rzadko go wkręcasz pod czerwone?
nom nie krece to samochod mych marzeń a nie do katowania he
a jak je olej to co najlepiej zrobic zeby przestał ?
kamcio0504
19-05-14, 22:46
Raczej pierścienie albo uszczelniacze, jaki przebieg?
nom nie krece to samochod mych marzeń a nie do katowania he
a jak je olej to co najlepiej zrobic zeby przestał ?
Jezdzic ponizej 6000 :)
A tak powaznie to troche durne pytania zadajesz - najpierw KLUCZOWE jest ustalenie CO PALI - nastepnie DLACZEGO PALI a ostatecznie JAK TO NAPRAWIC.
Wiec pali wode czy pali olej? Bo jak tego nie potrafisz doprecyzowac to powiem ci jedynie ze remont napewno pomoze...