Zobacz pełną wersję : regulacja Car audio tak na oko
Siema :) zamontowałem sobie "car audio" :) czyli zestaw odseparowany hertz chyba 165,3 radio pioneer chyba mvh 150ui albo 160 wzmak z cruncha 1000.4 gpx i suba jakis helix db, jest to moje pierwsze car audio nigdy zbytnio nie mialem okazji słuchac innych zestawów w innych autach i nie mam pojęcia jak to poprawnie ustawić :D jak to poodcinać jaki EQ i chciał bym zobaczyć jak wy macie abym mógł sobie ustawić podobnie i wbrać najodpowiedniejsze ;) na chwile obecną z tego co pamiętam to mam ustawione na radiu suba na 80hz +1( cokolwiek znaczy to +1 :)) 6db przód na 50hz and EQ 80hz +4 200 hz +2 800hz +3 2500hz +3 8000hz +2
Ustaw wszystko na zero. Sprzęt powinien być dobrany, zamontowany i wyregulowany tak żeby w eq na radiu nie trzeba było nic mieszać bo powoduje to degradację dźwięku. Zazwyczaj przy amatorskich instalkach nie jest możliwe ze względu na brak dostatecznej wiedzy oraz nakładów finansowych, zatem:
Ustaw wszystko na zero na radiu i wzmacniaczu (żadnych podbić basu treble, funkcji loudness albo xbass czy jakichś innych wynalazków), pierwsze co zrób to dopasuj głośność systemu przedniego do skali głośności w radiu, regulując gain na wzmacniaczu. Następnie dopasuj gain subwoofera tak aby dobrze zgrywał się z przodem oraz ustaw częstotliwość odcięcia - zalecam wstępnie ustawić 60-80hz i sobie doregulować wg. uznania, ale nie za wysoko, potem ew. skorygować gain. Dopiero teraz ew. braki w paśmie tzn niedobór basu czy wysokich tonów skoryguj equalizerem na radiu.
dopasuj głosność czyli eq na 0 suba odłączyć suba, radio na max i kręcić gain aż zacznie trzeszczeć?
niekoniecznie na max radio tylko na 2/3 głośności aż zaczną pojawiać się zniekształcenia
a powiedz mi czy ten loundness cały czas mam miec na low czy potem moge to zmienic ?
loudness to po prostu podbicie basów i wysokich tonów, jeśli ma być łubudub to sobie włącz jak wszystko ustawisz