PDA

Zobacz pełną wersję : EG4- pociekł prawy przedni amortyzator

towalsky
15-05-14, 23:41
Cześć, jest problem.. dziś zakładałem alusy z letnimi oponami. Podnosząc prawą stronę do góry zauważyłem wyciek oleju. Po oględzinach stwierdziłem, że olej ewidentnie leje się z amorka. Zrobiłem robotę, opuściłem auto na dół. Prawa strona jest o wiele bardziej miękka od lewej. Amorki do wymiany.. Ale na jakie? Mam założony komplet sprężyn Coilover, które umożliwiają obniżenie auta. Wydaje mi się, że na tych amorkach, które są teraz, auto jest zbyt miękkie. Podskakuje na każdej nierówności, amortyzatory słabo je tłumiły. Prawdopodobnie były to OEMowskie sztuki. Może założyć coś nieco twardszego? Coś polecacie?

Pozdro, Piotrek.

Endrju1
16-05-14, 10:18
A ile jest obniżony? Poniżej -30 -40max oem amortyzatory nie dają rady (za małe tłumienie).
Dodatkowo jeśli gleba jest mocna i średnio sztywne sprężyny, to amorek może dobijać do końca i na którymś dołku wyzionąć ducha.

towalsky
16-05-14, 11:26
Aktualnie gleba jest niewielka. Podnioslem na zimę z mniej więcej -35 do około -20. Tak chyba zostawię, bo szkoda mi opon. Ostatnie zjadlo od środka. Wydaje mi się, że te amorko były zbyt miękkie i nie tlumily wystarczająco.

kamil1988
16-05-14, 18:53
coolivery miękkie? ja posiadałem ten badziew i to był beton, ale najwyraźniej u Ciebie jest inaczej, może poszukaj używanych amorków lub mts bo te będą chyba w Twoim budżecie, ale co do ich twardości poszukaj w necie bo się nie orientuje, apropo obniżenia Miałeś źle ustawioną zbieżność, od takiego obniżenia na pewno nie zdarło by Ci opon od środka:) i pamiętaj jeśli na zbieżności "majstry" ustawiają Ci przyrządy tylko na przedniej osi podziękuj odjedź i nie wracaj.

towalsky
16-05-14, 19:05
sprężyny Coilover są twarde, bardzo twarde. Ale AMORKI sa seryjne, a one są moim zdaniem zbyt miękkie i nie wybierają należycie nierówności.

kamil1988
17-05-14, 23:32
jak dla mnie wymień ten badziew, choćby na zawias z proteca, lub kup eibachy(wiem to nie amorki). Cooliversy to kupa i musiałbym się przejechać na min. 3 autach z cooliverasmi żeby zmienić zdanie, jeśli boisz się ze po zmianie sprężyn na normalne Twoje jajko będzie stało krzywo zainwestuj w gwint lub dalej mecz się z cooliversami,