Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wrzucanie biegu wstecznego a instrukcja obsługi

elminsterr
15-05-14, 19:22
Witam

W instrukcji napisali (cytuję słowo w słowo):

Przed włączeniem wstecznego biegu należy całkowicie zatrzymać samochód. Próba włączenia wstecznego biegu, gdy samochód jedzie, grozi uszkodzeniem skrzyni biegów.

Po naciśnięciu sprzęgła należy odczekać kilka sekund lub na chwilę włączyć któryś z innych biegów, a dopiero potem włączyć wsteczny bieg. Pozwoli to na zatrzymanie kół skrzyni biegów i włączenie wstecznego biegu bez zgrzytu.

Czy ktoś się do tego stosuje? :D To znaczy, czy przed każdym wrzuceniem wstecznego czekacie kilka sekund po naciśnięciu sprzęgła lub na chwilę wrzucacie inny bieg? Jakoś trudno mi sobie to wyobrazić w trakcie manewrowania / parkowania w ciasnej osiedlowej uliczce, kiedy trzeba nie raz po kilka razy wrzucać jedynkę i wsteczny na przemian... :rolleyes:

Howcon
15-05-14, 19:40
Ja czekam, nie wrzucam innego biegu ale zawsze przed wrzuceniem czekam chwile i spokojnie wpycham bez zgrzytu.

piter7766
15-05-14, 19:45
Jakoś trudno mi sobie to wyobrazić w trakcie manewrowania / parkowania w ciasnej osiedlowej uliczce, kiedy trzeba nie raz po kilka razy wrzucać jedynkę i wsteczny na przemian...

Jak wrzucasz jedynkę i wsteczny na przemian, to właśnie stosujesz się idealnie do zaleceń instrukcji- ,,na chwilę włączyć któryś z innych biegów'' ;)

elminsterr
15-05-14, 20:35
Jak wrzucasz jedynkę i wsteczny na przemian, to właśnie stosujesz się idealnie do zaleceń instrukcji- ,,na chwilę włączyć któryś z innych biegów'' ;)

No taaak, ale wrzucam jedynkę i jadę na półsprzęgle kawałek podczas manewru a w instrukcji chodzi im raczej o odczekanie lub wrzucenie innego biegu po wciśnięciu sprzęgła do oporu przy zatrzymanym aucie.

Tommi01
15-05-14, 21:21
to chyba instrukcja z 6-go gena hehe

Suseł2
15-05-14, 21:28
Ja zawsze przed wrzuceniem wstecznego wrzucam 1 bieg i jest idealnie nic nie zgrzyta, da się przyzwyczaić :) Tyle że w 6 genie jak kolega pisze

MM63
15-05-14, 21:38
Też często wrzucam najpierw 1. gdy czuję opór przy wrzucaniu wstecznego.
A odchodząc delikatnie od tematu - o co chodzi z oporem przy wrzucaniu 2. biegu przy - powiedzmy - 15km/h? Tak samo jak niemożliwość wrzucenia 1. biegu przy toczeniu się. Zmusza to, na przykład na skrzyżowaniach, do całkowitego zatrzymania. Ten typ tak ma? Pytam ogólnie, choć ściślej mówiąc chodzi o 6gena.

Winni
15-05-14, 21:48
W 8genie tez tak jest - urok Hondy :)

elminsterr
15-05-14, 21:56
to chyba instrukcja z 6-go gena hehe

Zaręczam, że chodzi o oryginalną instrukcję od 8gen. :D

kobert
16-05-14, 17:02
ja nie czekam ze wstekiem i nigdy nie miale zgrzytu,jedynke tez bez problemu wkladam jak auto sie wolniutko toczy. W autach innych czesto mialem ze samochod musi stanac w miejscu zeby wszedl. Kiedys w volvo musialem zawsze stac do jedynki ,skrzynie byly wadliwe i jak mi padla,wymienilem,w tej wymienionej juz moglem wkladac bieg przy wolnym toczeniu

Gallus
29-06-14, 20:47
a ja mam takie pytanie... czy jadąc np. autostradą 120km/h da się wrzucić wsteczny? czy jest zastosowane jakieś zabezpieczenie?
Pytam ponieważ może się zdarzyć ze bieg nr6 można pomylić właśnie z wstecznym(np. kiedy wrzuca się z 4 na 6 po wyprzedzaniu)

MM63
29-06-14, 20:53
a ja mam takie pytanie... czy jadąc np. autostradą 120km/h da się wrzucić wsteczny? czy jest zastosowane jakieś zabezpieczenie?
Pytam ponieważ może się zdarzyć ze bieg nr6 można pomylić właśnie z wstecznym(np. kiedy wrzuca się z 4 na 6 po wyprzedzaniu)

Jedną ręką nie wrzucisz wstecznego przy 120km/h, także bez obaw.

piter7766
29-06-14, 22:00

Nie da się ,jest blokada

siara87
29-06-14, 23:09
ja nigdy nie przerzucam z innego biegu, delikatnie dopycham wsteczny i jednoczesnie delikatnie popuszczam sprzeglo, ma wtedy taki moment ze sam wskakuje bez zadnego zgrzytu

guzik
30-06-14, 16:06
a ja się naczytałem wątku i faktycznie przed wyjazdem dzisiaj z garażu i wbiciem wstecznego, najpiew wbiłem 3 a potem R weszło jak zawsze bez różnicy.

Jacek65
30-06-14, 23:04

Jak stoisz to pozycja 6-tego biegu jest wstecznym.Więc w czasie jazdy wstecznego nie włączysz.Według mnie bardzo dobra opcja.:)

HENIU123
02-07-14, 23:49
Nie pamietam gdzie ,ale wydaje mi się ze nawet w ksiazce obsługowej bedącej na wyposazeniu kazdego ufo są wyrażnie opisane w/w kwestie.Pewny jestem na 90% ,bo nie wiem czy nie wyczytałem tego w "service manual honda ". Co do odczekania kilku sekund to pierwsze słysze o takich cudach w ufo -a napewno nie dotyczy to wersji VIII. Co do samego mechanizmu wstecznego jest wyraznie napisane ze pozycja wsteczna uaktywnia sie przy predkości 5 lub mniej km/h i nie włozysz wówczas równiez "6" ,bo tą mozna powyzej 50 km/h(dokładnie juz nie pamietam)Tak samo jak nie wejdzie "1" przy predkości np 150 k/h Jest jeszcze kilka innych wartości które blokują niepożadne uzycie "x" biegu. Odpowiadaja za to oczywiscie jakies tam elektroniczne blokady powiazane miedzy innymi własnie z predkoscia pojazdu i zapobiegają zgrzytom,zniszczeniu skrzyni,półosi napedowych,przegubów a zwłaszcza silnika.I nie jest ze "hondy tak mają" tylko są to nowoczesne rozwiazania technologiczne ,ktore ułatwiają zycie i dbają o bezawaryjność w, tym przypadku miedzy innymi skrzyni i silnika.Tak więc "hondy tak mają" to tylko w pozytywnym własnie znaczeniu -bo np. niemieckie turkoty nawet za 30 lat o takich i wielu innych rozwiazniach technologicznych nawet nie pomyslą:D.Nie znaczy to oczywiscie ze skrzynia nie zazgrzyta ,ale bedzie to efektem niewystarczajacego wcisniecia pedału sprzegła-bo pozostałe niedopuszczalne "manewry" sa blokowane własnie poprzez miedzy innymi magiczne cyferki zwane km/h :rolleyes:. Więc nie jest to zadne utrudnienie,a tylko i wyłacznie pełny komfort bezpiecznego uzywania skrzyni biegów.

Ty masz 5 biegową skrzynie ze zadajesz takie pytanie:p. Czy moze automat i stąd to pytanie? Odpowiedż masz powyzej jak działa mechanizm pozycjii nr "6" i "R". W ufo jest uzalezniony od predkości do przodu (< lub= 5 km/h).Pozostałe wartości niepozadanego uzycia "x" biegu sa zabezpieczeniami przed zniszczeniem silnika czy skrzyni.