Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : brunox epoxy

mx4ever
14-05-14, 15:03
witam, mam nadzieje ze to odpowiedni dział:)
wzielem się ostatnio za rdze w mojej hondzie podwozie nadkola i progi, wyczytalem ze jednym z lepszych srodkow na rdze jest brunox epoxy, naprawiane miejsce oczyszczone z luźnej rdzy odtłuszczone przejechane 2 razy brunoxem tak jak w instrukcji, niektóre miejsca psiknelem jeszcze podkładem epoksydowym, po dosłownie kilku dniach na wszystkich miejscach nieważne czy był podkład epoksydowy czy nie zaczęły się pojawiać malutkie pęcherzyki z których wypływa jakiś rudy płyn i jest tego coraz więcej, widzę ze ta robota niema sensu jak po tak krótkim czasie coś już się dzieje. Może ktoś podpowie w czym jest problem ewentualnie jaki inny sprawdzony środek użyć. Z gory dzikei pozdrawiam

Sheiva
14-05-14, 16:34
Nie przykryłeś niczym Brunoxa, to wychodzi. On ma za zadanie pierwszą warstwą "zjeść" rudą, a drugą stworzyć "stalowe" podłoże. Jak sama nazwa wskazuje ma on już w sobie podkład epoxydowy od razu. Ale to w dalszym ciągu tylko podkład. To tak, jak byś zrobił sobie lakierkę auta, ale tylko w podkład i jeździł. Wiadomo, że wyjdzie. Musisz to czymś zakryć szczelnie, aby mogło działać.

mx4ever
14-05-14, 17:00
powiem tak chciałbym żeby tak było jak mówisz:) bak pomalowałem brunoxem i na to czarny spray akrylowy... wylazło, rury od wlewu paliwa brunox i na to srodek do konserwacji podwozia w sprayu... wylazło, wiem ze ma w sobie podkład epoxydowy ale chciałem spróbować czy może to pomoże, jak narazie przebija mi sie przez wszystko, to co jestem w stanie to wycinam i wstawiam nowa blachę ale w niekturych miejscach muszę jakoś okiełznać rudą, jakieś jeszcze pomysły? będę bardzo wdzieczny:)

Robkoo
16-05-14, 14:15
poczekałem przynajmniej dobę aż brunox wyschnie i zrobi się ciemno-fioletowy ?
tam gdzie nie umiesz całkowicie pozbyć się rdzy, kladziesz podkład reaktywny, na niego zwykły akryl pod lakier i już.

skilo_one
17-05-14, 00:19
Na reaktywny trzeba dać jeszcze epoksydowy żeby odizolować warstwy.
W temacie - zamiast brunoxa polecam natomiast farbę 'Corina'. Co prawda nie wierzę, żeby jakakolwiek farba dała radę powstrzymać rdzę na długi czas, to póki co się trzyma bez rudzielca.

mx4ever
17-05-14, 09:41
właśnie zastanawiam się czy zamiast brunoxa zastosować podkład reaktywny, tylko nie wiem czy poradzi sobie z duza ilością rdzy bo podłogę mam w niektórych miejscach mocno skorodowana i nie da się już tego dobrze wyczyścić, nie wiem czy podkład reaktywny jest na drobna ilość rdzy typu wżery czy można go polorzyc na rdze jak brunoxa? oczywiście zeszlifuje ile się da, napisałem maila z problemem do producenta brunoxa ciekawe co odpiszą? dzisiaj znajomy ma mi przynieść jakiś podkład dwuskładnikowy z utwardzaczem podobno bardzo dobry ciekawe co z tego wyjdzie

dostałem od znajomego farbę 2 składnikowa epirustik 2000 mówił ze można ja stosować tez na rdze, zdziwiłem się jak zapytałem wujka google bo wyczytałem ze jest to podkład epoksydowy a z tego co wiem to niemożna go stosować na rdze tylko na czysty metal, zgłupiałem już całkowicie, ktoś miał do czynienia z tym podkładem??

marcuz.kce
19-05-14, 20:18
Własnie bawię się z ruda w nadkolach i po zastosowaniu brunoxa zrobila sie taka czarna skorupa, mysle ze jest ok. Ale dobrze wszystko wyczysciłem wiertarą z szczotką druciana. Teraz podkład i bitex z olejem silnikowym :) zobaczymy co z tego będzie. Ale zeby cos robic z rdza trzeba rozebrac wnetrze bo tam jest najwiecej rudej myslalem ze mnie ten problem nie dotyczy ale jak sciagłem boczki to masakra ale na szczescie nie ma dziur :)

mx4ever
20-05-14, 23:39
umnie tez sie zrobila taka czarna skorupa wlasnie i wszystko wygladalo ok, ale niestety wszystko co malowałem brunoksem po 1-2 tygodniach juz niewyglada za dobrze:(, zdzieram teraz wszystko jeszcze raz tym razem do golej blachy ile sie da i jade epirustikiem 3 warstwy i mam nadzieje ze bedzie dobrze:)

Achtung
24-05-14, 18:28
o brunoxie słyszałem od kilku osób, podobno dobry więc kupiłem w sprayu i buteleczkę bodaj 150ml. nie polecam do aut, środek słabo dosycha, jest elastyczny (nakładany pędzlem, pneumatycznie, zarówno surowy jak i rozcieńczony. w komorze lakierniczej mi to w 48h przy 25st nie dosychało) podkład się trzymać tego nie chce, dla mnie drogie gówno.

marcuz.kce
24-05-14, 19:32
Ciekawe mi w sprayu po 24h super wyschło i nawet tam gdzie byla sama blacha nie idzie tego zdrapac :)

mx4ever
26-05-14, 10:26
24h super wyschło i nawet tam gdzie byla sama blacha nie idzie tego zdrapac
tu się zgodzę, u mnie tez tak było elegancko na początku, pytanie czy ruda się nie przebije za chwile jak w moim przypadku ale trzymam kciuki:D

podkład się trzymać tego nie chce
podkład rzeczywiście tragicznie się trzyma, rozpływa się, morze trzeba trochę zmatowić ta skorupę:confused:

marcuz.kce
26-05-14, 20:41
A jaki masz podkład? Jak epoksydowy to będzie spływał.

mx4ever
26-05-14, 23:53
dokładnie epoksydowy, z tego względu ze naokoło brunoxa miałem wyczyszczone do gołej blachy bez rdzy wiec psiknolem całość epoksydowym, a jaki niezplywa? alkryl?

Kriss91
27-05-14, 22:29
Też miałem krótki epizod z Brunoxem i również miałem problem ze spływającym podkładem (akrylowy dwuskładnikowy z guna). W czym leży problem? Niedoschnięty Brunox? Próbowałem matować warstwę jednak było to prawie niemożliwe.

Sebek_WWL
27-05-14, 23:20
tez kiedyś robiłem tym szajstwem przy słupkach jak szybę wymieniałem cholerstwo nie chciało schnąc pomagałem suszarką ale i tak lipa 3 warstwy i rude wyszło teraz zrobię podkładem ekpoxydowym i zobaczymy efekt