Zobacz pełną wersję : problemz hamulcami
witam. proszę o pomoc w sprawie hamulców. mam taki problem,że gdy hmuje, to kierownica mi drga. Co może być tego przyczyną ? ostatno zmieniałem drążki kierownicze,czy to moze być przyczyna? zbieżność ustawiona,a drga.
Jeśli przy hamowaniu, to najprawdopodobniej tarcze do wymiany, ewentualnie moze to byc wyważenie kół, ale tu raczej by drgało poprostu przy jeździe, w szczegołności przy wyższych prędkościach.
dokładnie jak jade np.140 i hamuje to drga, nie gdy jade tylko podczas chamowania i zauwazyłem,ze klocki troszek sa jakby zablisko tarcz jakby ocierały. jak mozna sprawdzic co to moze być, jest jakis sposób. sciagałem koła i jak dla mnie to nic nie jest luzne,ani nic co by mogło byc tego przyczyna. a drży
[ Dodano: Pią 23 Maj, 2008 ]
ten porzypadek zaczał się od wczoraj. a do wczoraj było wszystko ok
A nie wpadłeś na rozgrzanych tarczach w kałużę jakąś ??
no wiesz,teraz jest taka anomalia pogodowa,ze masakra. Od paru dni pada prawie ciagle. A czy woda po dostaniu sie na rozgrzane hamulce moze spowodowac takie drgania na kierownicy podczas hamowania?
nie ale moze gwaltownie oziebic tarcze i je pokrzywic. Mam to samo,ale przegrzaly sie raczej same - bez wody, kilka ostrych hamowan i seryjne tarcze powiedzialy da da
Kolego "firu" ta przyczyna która Cie dreczy czyli te drgania kierownicy podczas hamowani to jest od tego że masz pokrzywione tarcze hamulcowe (przednie) Musiały Ci sie one rozchartować! A nie wjechałeś czasem na myjnie samochodową na rozgrzanych tarczach, np; śmigałeś sobie jakis czas a potem zrobiłeś wjazd na myjnie?? Ja miałem dokładnie taki sam problem jak Ty gdy jechałem i zacząłem hamować to drgała mi kierownica że hoho :D Wkurzyłem się któregos dnia bo już nie szło tak dalej śmigać i zamówiłem sobie nev tarcze z firmy BREMBO - polecam bo są dobre a dokładniej BREMBO MAX - nacinane i wzmacniane sportowe tarcze za szt. chyba coś około 165zł i po wymianie tych starych tarcz na nowe problem drgania kierownicy miałem już z głowy! A wiec kolego w 100% Ci gwarantuje że jak wymienisz tarcze na nowe to drgań nie bedziesz miał! I polecam kupic jakiejś dobrej firmy tarcze bo te tanie Ci sie szybko rozhartują :) Pozdro
Jezeli drazki zostaly zle wkrecone to moze drzec.
ostatnio duzo jedziłem w ta brzydka pogode. wiec moze byc tak jak piszecie ziomale. no nic, wymienie tarcze i z szczenkami na nowe i zobacze co bedzie się działo. dzięki wielkie za pomoc :) :hinczyk: Pozdrawiam...
piotrek-mi
23-05-08, 23:53
"Cracus", nie bądź taki pewien na 100%. U mnie kiedyś drgała STRASZNIE kierownica przy hamowaniu i okazało się, że klocki są już zbyt zmęczone.W innym autku opony były winne drganiom. Tarcz nie miałem jeszcze potrzeby wymieniać. Nie ma opcji żeby tarcze pokrzywiły się od jednego mycia lub jednej kałuży...chyba, że je przegrzałeś...
Jeśli piszesz, że klocek jest blisko tarczy to znaczy, że jest do wymiany.
Zacząłbym od wyważenia kól (zarówno przód jak i tył-BARDZO ważne)
Później klocki hamulcowe a na końcu tarcze.
(Od najtańszego do najdroższego rozwiązania).
właśnie dzis kupiłem klocki i bede zmieniał je i zobacze co bedzie się działo dalej. koła w poniedziałek bede wywazał bo juz jestem umówiony. no jak to nie pomoże to wymienie tarcze.
właśnie dzis kupiłem klocki i bede zmieniał je i zobacze co bedzie się działo dalej. koła w poniedziałek bede wywazał bo juz jestem umówiony. no jak to nie pomoże to wymienie tarcze.