Zobacz pe³n± wersjê : d15b2 grzeje sie
piotrlyszcz
23-05-08, 13:52
Siema. Mam problem tego typu ze hania ³apie temperature. Gdy stoje na swiatlach ³apie bardzo wysoko prawie max natomiast gdy tylko rusze temperatura spada w oczach do polowy. By³em u mechanika i stwierdzilismy ze wiatrak ch³odnicy sie za³ancza, termostat tez dzia³a. Mowi ze moze to byc albo czujnik przy termostacie albo wskaznik temperatury zawyza. Dodam ze nigdy mi sie to nie robilo wczesniej ani tez nie robilem zadnej zmiany p³ynu ch³odzacego ostatnio(odpowietrzenie). Nie wiem co robic! Prosze o pomoc.
cifek wawa
23-05-08, 14:26
nic sie nie martw... mam podobnie... tylko narazie nie mam czasu sie tym zajac ;)
piotrlyszcz
23-05-08, 14:33
nic sie nie martw... mam podobnie... tylko narazie nie mam czasu sie tym zajac ;)
a czego to wina? zdradzisz ?
Mo¿e to ekstremalnie zabrzmi ale jak stoisz w korku spróbuj dodaæ gazu mo¿e pompa wody nie domaga a jak podkrecisz obroty to jako¶ ten obieg jeszcze wymusza tylko nie przesadzaj z tymi obrotami
pozdrawiam
Albo czujnik przy termostacie i wskaznik temperatury zawyza. Czêsto zdarza sie w³asnie ze wska¿nik temperatury zawy¿a - ja siê spotka³em z tym. Z tym czujnikiem to s± ró¿ne (przynajmniej w innych markach samochodów), ¿e w ró¿nych temperaturach za³±czaj± wiatrak.
mialem podobnie w d16y7.
temperatura wkrecala siê w max jak stan±³em w korku i spada³a momentalnie po ruszeniu.nie bylo mo¿liwo¶ci zeby silnik nagrzewa³ siê tak w kilaka sekund
pomog³o oczyszczenie przewodu "masy" pod³±czonego do silnika a konkretnie skrzyni. :afro:
piotrlyszcz
24-05-08, 18:29
Siema.A wiec dzis poszed³em do auta i zaczalem kiminic co moze byc nie tak. Odpalilem silnik, pochodzil troche na luzie i zlapal temperature okolo mniej niz polowa skali.Nastepnie sporo okolo 20 minut chodzil az w³aczy³ sie wentylator ch³odnicy.Dotknalem rurki od termostatu zimna. rurki od chlodnicy do g³owicy tez zimna, chlodnica tez zimna a wentylator chodzi!!!!Mniej wiecej od wlaczenia wentylatora temperatura zaczela rosnac tak na 4/5 wskazowki skoczyla. Wentylator dalej chodzil, rurki obie zimne ale gorace byla rurka ta co prowdzi plyn do nagrzewnicy. W³aczylem wiec nagrzewnice na maxa i cieple powietrze , wtedy temperatura spad³a w oczach do po³owy i wentylator tez sie wy³aczyl. Gdy wylaczelem nawiew cieplego powietrza temperatura zaczela wzrastac a wentylator znow sie w³aczy³.Po jakims czasie dotknalem rurki co prowadzi plyn od termostatu do ch³odnicy i wkoncy by³a ciepla. Sam juz nie wiem!!!Termostat sie zacina???
piotrlyszcz
24-05-08, 18:29
Siema.A wiec dzis poszed³em do auta i zaczalem kiminic co moze byc nie tak. Odpalilem silnik, pochodzil troche na luzie i zlapal temperature okolo mniej niz polowa skali.Nastepnie sporo okolo 20 minut chodzil az w³aczy³ sie wentylator ch³odnicy.Dotknalem rurki od termostatu zimna. rurki od chlodnicy do g³owicy tez zimna, chlodnica tez zimna a wentylator chodzi!!!!Mniej wiecej od wlaczenia wentylatora temperatura zaczela rosnac tak na 4/5 wskazowki skoczyla. Wentylator dalej chodzil, rurki obie zimne ale gorace byla rurka ta co prowdzi plyn do nagrzewnicy. W³aczylem wiec nagrzewnice na maxa i cieple powietrze , wtedy temperatura spad³a w oczach do po³owy i wentylator tez sie wy³aczyl. Gdy wylaczelem nawiew cieplego powietrza temperatura zaczela wzrastac a wentylator znow sie w³aczy³.Po jakims czasie dotknalem rurki co prowadzi plyn od termostatu do ch³odnicy i wkoncy by³a ciepla. Sam juz nie wiem!!!Termostat sie zacina???
Sam sobie odpowiedzia³e¶ - termostat do wymiany.
pozdr
Sam sobie odpowiedzia³e¶ - termostat do wymiany.
pozdr