PDA

Zobacz pełną wersję : Szarpie przy wchodzeniu powyże 4500rpm

cOObra
11-05-14, 19:44
Witam,
ostatnio po zrobieniu dłuższej trasy zaczęła szarpać jak wkręca się powyżej 4500. Na biegu jałowym lub przy chwilowym przyspieszeniu nie zdławi się dopiero jak się chwile ją przeciągnie pod obciążeniem. Efekt identyczny jak by się benzyna kończyła. Co o tym myślicie ? Zacząć od układu zasilania paliwem (filtr, wtryskiwacze,...) czy bardziej coś z zapłonem ? Nie ma reguły czasem to jest 4500 czasem 5000, czas wyprzedzenia był niedawno wyregulowany na lampę.

DeX
11-05-14, 20:28
Jaki przebieg ma filtr? Jaki świece? Czy przy regulacji był spraedzany stan styków w kopułce i palec? Skąd i jakie paliwo? Albo pompa już nie wyrabia.

Endrju1
12-05-14, 00:32
Rozumiem że na benzynie? Sprawdzić na początek ciśnienie paliwa na listwie, najlepiej w momencie kiedy szarpie, jeśli w normie to zająć się elektryką.

siwy01
18-05-14, 23:27
ja miałem podobnie tylko mi od niższych obrotów przerywał i tylko przy gwałtownym przyśpieszaniu, wymiania kabli WN i świec załatwiła sprawę

cOObra
21-05-14, 19:54
Problem rozwiązany, pomogła wymiana filtru paliwa. Jak ręką odjął, być może i pompa paliwa też już jest wysłużona i wymiana jej na nową też by pomogła. Reasumując z Waszych i mojej obserwacji wynika że jak szarpie na wyższych, przy obciążeniu to bardziej w stronę zasilania paliwem (efekt kończącej się benzyny). Jak szarpie w całym zakresie/na niskich i nie może wejść na wysokie to bardziej zapłon/kable/świece/cewka itd.