Zobacz pełną wersję : Błąd ABS i VSA :(
Wyrzuciło mi błąd ABS i VSA :/ Szybka diagnostyka i mamy: PA 96 - DTC B 1905
Wie ktoś o co chodzi ?
bład który podałeś nie dotyczy abs-vsa tylko odpowiada za: utrate komunikacji modułu zdalnego sterowania zamkami/immobilizera z MICU
czy diagnozowałeś metod ana sreberko?
tak, a dlaczego ?
co proponujesz ?
Maiłem to samo sprawdź klemę masy na aku u mnie była lekko luźna. Wystarczy też zrobić krótkie spięcie w aucie i może pojawić się to samo( Dowiedziałem się przy okazji monażu oświetlenia nóg). Przy słabej masie wyskakuje też błąd ładowania oraz błąd smarowania.
problem jest też taki, że to nie bład bez powodu bo sprawdzałem i faktycznie ABS i VSA nie działa :(
Czyli błąd komunikacji z modułem ABS vsa. Sprawdź wtyczkę na pompie ABS lub któryś z czujników koła.
czujniki sprawdzałem, a wtyczka na pompie gdzie jest to spróbuje ?
Chyba lewe nadkole.
Edit
Tzn prawe patrząc zza kierownicy.
pod maską tak :D ?
kiedyś mi sie załączyło to i poruszłem czujnikami i przewodami to pomogło
pożniej to samo i po zgaszeniu auta samo przeszło
teraz wyskoczyło trzeci raz i tak już świeci kilka dni :/
Chyba lewe nadkole.
w angliku lewe, a u nas prawe:p
No tak punkt widzenia zmienia się w zależności od punktu siedzenia. Jak to mawia król Julian jak to czyje lewo moje lewo.
Metoda na sreberko nie pokaze błędów silnika oraz absvsa
Jest jeszcze jedna metoda na sprawdzanie błedów silnika abs-vsa. trzeba zewrzeć pin 4i 9 w złączu diagnostycznym OBD. Te info jest zaczerpnięte z forum accorda. w accordach do 2008 roku to działa. po połączeniu pinu 4 i9 i waczeniu zapłonu dana kontrolka zaczyna mrugać i ilosc mrugnięc odpowiada danemu błędowi. Ja osobiście tego nie sprawdzałem takzę nie wiem czy zadziała w ufo
nie będe esperymentował
jutro na warsztacie podepne pod PC i zobaczymy
nic nie pomogło jutro będzie działał i dam znać jak sytuacja bo tak nie może zostać :/