Zobacz pełną wersję : napinacz osprzętu?
Witam! Mam do wymiany jak w temacie napinacz osprzętu(jak to określił mechanik). Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to wygląda bo już się sam zagubiłem a nie chce kupić złej części. Terminologia i określenia mechaników nie są mi dobrze znane bo jestem zielony w temacie. Może jakieś foto? pozdrawiam
fireman1014
08-05-14, 22:36
A mechanik nie powiedział przypadkiem "napinacz paska napędu osprzętu". Tj. popularny pasek, kiedyś klinowy obecnie wielorowkowy napędzający: alternator, spręż. klimatyzacji, pompę wody itp. w zależnosci od typu pojazdu.
Powiedział że NIE do paska klinowego tylko napinacz osprzętu.Generalnie patrząc od góry w dół druga rolka gibie się na boki.Nie znam się na mechanice stąd ten problem. Cena jaka powiedział za nowy 750 zł wiec trochę zwątpiłem i chce znaleźć coś z demontażu w stanie lepszym niż u mnie. Nie widziałem tej części w całości a rolek jest kilka stąd problem z doborem.
Osprzętu ? ciekawe :-)
W piątek o 20 mamy spot pod zajezdnią MPK na Grabiszyńskiej . Wpadnij pokażesz ten "osprzęt" to powiem Ci do czego masz szukać napinacza , lub samej rolki napinacza.
Powiedział że NIE do paska klinowego tylko napinacz osprzętu
No nie wiem czy się śmiać, czy płakać, czy może się położyć spać?!?!
To jest napinacz paska wielorowkowego --> http://www.motointegrator.pl/produkty/263928-napinacz-paska-evr-57430
Camellia Racing
08-05-14, 23:38
Ten co zarabia na ludziach :D
Może mechanik od wozów strażackich, tam jest sporo osprzętu . Żaden normalny mechanik nie używa takiego określenia . Nigdy nie kupiłby w żadnym sklepie , ani hurtowni takiego napinacza do" osprzętu" i wysmiali by go . :-)
który to mechanik w wro?
Też jestem ciekawy :-)
kurde sam bylem zdziwiony takim określeniem.zbił mnie z tropu dlatego nie ogarnąłem tematu. Kolega piter 7766 podrzucił linka i wydaje mi się ze właśnie o to chodzi. za nówkę cena mega;/ mechanika zostawmy w spokoju może miał zły dzień :)
Sama rolkę możesz wymienić , bo pisałeś że ma luz i lata . Koszt nie wielki i nowa . Z używki powinni mieć w Marpo , ale musisz dobrze się znać ,żeby wybrać dobrą sztukę .
;/Jak pytalem w Marpo to mi powiedzieli ze maja tylko cale silniki i nie demontują osprzętu.dziwne.... szukam jakis używek.na allegro słabo ;/
rozumiem opony,amory (tylne bo sie w 5minut wymienia) i wiele innych rzeczy ale rolke napinacza kupil bym tylko nowa,to nie bedzie takie drogie
Rolka powinna kosztować 60-80 ,- Zakładasz nowa i będzie śmigać . Ile masz najechane km?
Co ile wymiana paska wielorowkowego w 1.8 kilometry lub lata ?
Wymieniał już ktoś pasek klinowy wielorowkowy i rolkę prowadzącą pasek klinowy (nie tą od napinacza). Jakiegoś producenta ktoś może polecić?
Znalazłem na necie w dobrej cenie te:
http://e-autoparts.pl/pasek-klinowy-wielorowkowy-p-571162.html
http://e-autoparts.pl/rolka-kierunkowa-prowadzaca-pasek-klinowy-zebaty-drivealign%C3%82%C2%AE-p-1025048.html
pasek powinien być dobry jakościowo tylko nie wiem jak z tą rolką?
Co ile wymiana paska wielorowkowego w 1.8 kilometry lub lata ?
Pasek wymiana - kiedy widać uszkodzenia, lub kiedy wyjdzie poza zakres napinacza (po znakach)
Nie widziałem informacji o tym aby pasek wymieniać co określoną liczbę lat (może przeoczyłem)
Gumowe paski rozrządu i paski wielorowkowe 5 lat . Chodzi o degradację mieszanki gumy . Jeżeli nie ma pęknięć , można próbować jeżdzić dalej. Spotkałem się z ośmioletnim paskiem rozrządu i nie strzelił , ale czy warto przeginać ?
Gumowe paski rozrządu i paski wielorowkowe 5 lat . Chodzi o degradację mieszanki gumy . Jeżeli nie ma pęknięć , można próbować jeżdzić dalej. Spotkałem się z ośmioletnim paskiem rozrządu i nie strzelił , ale czy warto przeginać ?
no nie wiem,mam auto 7 lat od nowego i póki co nie widze powodu ,by zmieniać paski
wymienilem pasek osprzętu u siebie w dsi 1.4 i informacyjnie podaje ze dlugosc 1145 jest akurat. Wczesniej kupilem pasek w intercars i dostalem za krotki. Byla jakas rozkminka jaka dlugosc do jakiego silnika,wiec do przedlifta 1145 pasuje idealnie na styk. Ruch napinaczem alternatora ma z nowym paskiem ok 1,5cm wiec zostaje jeszcze z 4-5cm zeby sobie kiedys z czasem podciagnac.