PDA

Zobacz pełną wersję : dławi się/ zamula po krótkim postoju mb6

Gąsior
08-05-14, 21:19
mam taki objaw, że po krótkim postoju (gdy silnik całkowicie się jeszcze nie zdąży wystudzić) , dławi się i nie ma prawie mocy, jak docisnę gaz tak przynajmniej do połowy to się jakby odtyka i zaczyna jechać jak na b-serię przystało, dzieję się tak tylko przez parę minut po uruchomieniu, później wszystko wraca do normy.
po długim postoju gdy odpalam np. rano wszystko jest ok.
co to może być? ja nie mam pomysłów.

Marecki
08-05-14, 22:49
Kopułka i palec do wyczyszczenia/wymiany.

Guscioren
08-05-14, 22:52
Jak cewka dawała dupy to miałem podobne objawy.

Gąsior
09-05-14, 06:39
zacznę od palca i kopułki. ale mi to jakoś nie pasuje bo pracuje normalnie na 4, tylko jest jakaś zdławiona przez chwilę.
w sumie tak mam od początku znaczy się od roku kiedy kupiłem auto.

Gąsior
17-05-14, 15:22
dziś ogarnąłem palec i kopułkę i dalej tak samo...

Karpiczek
17-05-14, 21:53
A może coś z paliwem? Że po odpaleniu mało dostaje i po czasie odmula się, jak wzrośnie ciśnienie. Okresowo też u mnie to występowało, jak na razie minęło.

Gąsior
17-05-14, 22:05
mam LPG i benzynie jest tak samo

mielu
25-05-14, 20:08
mam ten sam problem ;/ ktoś coś pomoże?

Gąsior
26-05-14, 08:09
posłucham Gusciorena i wymienię cewkę, wtedy zobaczę. wszystkie cewki w civicach 88-00 są takie same, bo tak słyszałem?

Kazik_h9w3
26-05-14, 12:36
Co do cewek to slyszalem to samo

szastal
26-05-14, 18:32
Cewka musi być zdaje się dobrana do rodzaju aparatu. Otwórz manual bo chyba są dwa rodzaje, wymieniałem kilka razy ale zawsze dobierali mi po vin

mielu
26-05-14, 23:05
daj znać czy pomogło

Gąsior
27-05-14, 09:56
Cewka musi być zdaje się dobrana do rodzaju aparatu. Otwórz manual bo chyba są dwa rodzaje, wymieniałem kilka razy ale zawsze dobierali mi po vin brałeś zamiennik czy z ASO?

daj znać czy pomogło
myślałem, że pierwszy wymienisz i dasz znać :)

szastal
27-05-14, 10:42
W japomoto kupuje bo często są to zbliżone lub takie same części. Cewkę sprawdza się wg manuala omomierzem

Gąsior
11-06-14, 18:47
wymieniłem cewkę i dalej jest tak samo, ale cewka też już siadała pomału więc przynajmniej tyle dobrego.
jakieś nowe sugestie ?

ElDiablo1212
11-06-14, 20:42
A spróbuj podmienić komputer :confused:

_Mucha_
11-06-14, 22:59
u mnie taka sama opcja wymiana kopułki i cewki nic nie daje :(

A spróbuj podmienić komputer
jak myślisz co z nim może być nie tak że po postoju się takie cyrki robią ?

ElDiablo1212
11-06-14, 23:49
u mnie taka sama opcja wymiana kopułki i cewki nic nie daje :(

jak myślisz co z nim może być nie tak że po postoju się takie cyrki robią ?

zimny lut albo jakiś triak strzelony i przez chwile na ciepłym błąd wywala, warto sprawdzić jak jest takowy na podmianę zwłaszcza że podmiana nie jest skomplikowana
kolega nisanem primerą p11 miał problem że auto nie chciało jechać na zimnym obroty falowały, jeździł od grudnia po mechanikach chyba z 20 odwiedził w tym aso nisana, diagnostykę zrobili wszystko sprawne korkowy zmieniony przepustnica większość czujników i dalej to samo, aż teraz ten mechanik u którego auto stoi stwierdził że podmieni kompa i się udało znaleźć przyczynę, ale kompa poszukiwania trwają bo jest jakiś nietypowy :/

Civ dohc
12-06-14, 01:11
Sprawdź sondę i czujnik temperatury silnika dla komputera. U mnie padł kiedyś właśnie ten czujnik i miałem podobne objawy. Auto na zimno jakoś jechało, na ciepło jakbym lawetę ciągnął. Wymieniłem czujnik i auto hula jak trzeba.

Gąsior
12-06-14, 08:43
Sprawdź sondę i czujnik temperatury silnika dla komputera. U mnie padł kiedyś właśnie ten czujnik i miałem podobne objawy. Auto na zimno jakoś jechało, na ciepło jakbym lawetę ciągnął. Wymieniłem czujnik i auto hula jak trzeba.

tylko że zdławiona jest tylko przez chwilę po ujechaniu max kilometra ustaje. nie jest to bardzo uciążliwe, ale wolałbym się tego pozbyć :)

Civ dohc
12-06-14, 22:10
Ale sprawdzić możesz. Po co wpędzać się w koszty ? A może to początek jakiejś usterki ? :)

mielu
15-06-14, 14:57
a jak dasz gazu do oporu to normalnie idzie? I jak np przyśpieszasz i trzymasz gaz w tej samej pozycji to czujesz jak by ją stopniowo zatykało? Bo u mnie właśnie jak mnie dławi to jak dam do oporu to od razu się odtyka. A może to być katalizator już zapchany??

Karpiczek
16-06-14, 00:18
Ja tak miałem, że po odpaleniu silnika i ruszeniu czuć było zamulenie. Po wciśnięciu gazu mocniej muliło silnik. Pomagało odpuszczenie gazu i wciśnięcie ponowne. Ja bym jeszcze sprawdził przekaźnik pompy paliwa. Jeśli niedomaga mogą być takie objawy. Z ciekawości podmień przekaźnik i pojeździj, posprawdzaj.

Gąsior
18-06-14, 08:20
a jak dasz gazu do oporu to normalnie idzie? I jak np przyśpieszasz i trzymasz gaz w tej samej pozycji to czujesz jak by ją stopniowo zatykało? Bo u mnie właśnie jak mnie dławi to jak dam do oporu to od razu się odtyka. A może to być katalizator już zapchany??

no właśnie jak docisnę do połowy i więcej to się odtyka i jedzie jak na B-serię przystało. Nie mam katalizatora :)
to mamy takie same objawy :)

_Mucha_
18-06-14, 10:34
w moim przypadku nie pomogły świece kable i kopułka z palcem, więc chyba trza sprawdzić przekaźnik od pompy, :) gdzie on jest w 3d ? :)

johnny86
27-06-14, 22:16
i co sprawdzałeś przekaźnik od pompy?
Kumpel ma to samo wymienił już przewody, cewke, palec, czyscil przepustnice.
Świece wyglądają na dobre mają ok 20 kkm.
Już mu się pomysły kończą. Najgorzej jest to że jak jeździ długo to przechodzi po jakimś 10 km przejechanych. A jak odstawi samochód np na 3 dni to ma takie akcje.

Gąsior
28-06-14, 10:24
mam akurat na stanie dobre przekaźniki to wsadzę i zobaczę teraz w weekend, a może jednak to pompa paliwa.
pompy paliwa są takie same w b i d serii ?

johnny86
28-06-14, 11:18
Mam jeszcze pytanie do ekspertow:) problem wystepuje zarowno na gazie jak i benzynie. Jak jezdzi sie na gazie to czy pompa i przekaznik pracuja? W sensie czy mozna je wykluczyc?

Gąsior
28-06-14, 23:17
Mam jeszcze pytanie do ekspertow problem wystepuje zarowno na gazie jak i benzynie. Jak jezdzi sie na gazie to czy pompa i przekaznik pracuja? W sensie czy mozna je wykluczyc?

na gazie efekt jest minimalny u mnie przynajmniej, ale na benie całkowita zamuła, z racji tego, że zmieniam pracę i nie będę dojeżdżał autem do roboty w końcu wywalam gaz i się pozbędę tego nie lekkiego balastu z bagażnika :cool:
może Panie ekspercie masz lepsze sugestie ?

Gąsior
08-07-14, 21:59
wymieniłem kompa i przestało.

johnny86
08-07-14, 22:08
Ile kosztowala Cie mniej wiecej wymiana? Ile juz jezdzisz na nowym kompie? Gdzies czytalem ze kilka osob wymienilo komp i rzeczywiscie pomaga. Jestem ciekaw dlaczego tak sie dzieje ew. czy mozna go jakos zrestartowac (nie mowie o odlaczeniu od aku).

Gąsior
09-07-14, 06:35
brałem przerobionego od furiousa, (strojeniehond.pl) odłączanie aku nic nie daje

_Mucha_
10-07-14, 16:18
no ja wymieniłem w sumie to co było opisane przezemnie wcześniej i nic, wymieniłem ostatnio aparat na inny i dalej to samo, więc może jak Gąsiorowi pomógł wymiana kompa to może trze spróbować :) ale ja jeszcze podejrzewam wtryski ,hmmmm