Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bass ze skrzyni

endriu286
07-05-14, 21:57
Witam mam pytanie odnośnie basu ze skrzyni ,która jest w bagażniku ,bo zmieniam półkę w bagaju i zastanawiam się czy nie zrobić dziury w półce na bass ,czy lepiej zamknąć go w bagażniku , jak będzie lepiej dzięki

Liero
07-05-14, 22:05
Wyciagnac polke i zostawic w garazu ;d , a tak na powaznie, bez roznicy,bo takie dziurki nic nie dadza,co innego,jak kanape polozysz heh.

endriu286
08-05-14, 08:11
Wyciagnac polke i zostawic w garazu ;d , a tak na powaznie, bez roznicy,bo takie dziurki nic nie dadza,co innego,jak kanape polozysz heh.

Na razie właśnie półka jest w garażu , ale będą tam głośniki dlatego muszę założyć , a co do dziury to chciałem zrobić przedłużeni dziury ze skrzyni i właśnie w półce ją umieścić, dlatego pytam czy to coś zmieni
http://images63.fotosik.pl/955/95b86325023ce4ebmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

sebawo
08-05-14, 12:28
poczytaj i dowiedź się po co ta 'dziura' jest, potem zastanów się nad swoim pomysłem. Dojdziesz do wniosku, że to głupie :P ;)

endriu286
08-05-14, 14:24
poczytaj i dowiedź się po co ta 'dziura' jest, potem zastanów się nad swoim pomysłem. Dojdziesz do wniosku, że to głupie :P ;)

Ale nie lepiej odp , widziałem różne projekty właśnie takie zamknięte i z dz:confused:iurą w półce ,dlatego pytam jak jest lepiej

DanielJDM
08-05-14, 14:47
ta dziura to bass reflex i żadna dziura ci nie pomoże najlepiej na wzmacniaczu się się pobaw przy filtrach LPF daje bass a HPF mniejszy bodajże czy na odwrót to samo w radiu i najlepiej jak masz funkcje na radyjku LOUDNEES wtedy bass jest zarąbisty.

ja mam tube blaupunkta stary model i daje rade tylko że podłączona pod jeden kanał na wzmacniaczu nie możesz nic więcej pod tube podłączać bo automatycznie będzie 2 razy mniej mocy a najlepiej to kupić sobie 2 wzmak konkretnie monoblock do tuby wtedy możesz sobie regulowac bass tuby na każdy możłiwy sposób

endriu286
08-05-14, 15:20
ta dziura to bass reflex i żadna dziura ci nie pomoże najlepiej na wzmacniaczu się się pobaw przy filtrach LPF daje bass a HPF mniejszy bodajże czy na odwrót to samo w radiu i najlepiej jak masz funkcje na radyjku LOUDNEES wtedy bass jest zarąbisty.

ja mam tube blaupunkta stary model i daje rade tylko że podłączona pod jeden kanał na wzmacniaczu nie możesz nic więcej pod tube podłączać bo automatycznie będzie 2 razy mniej mocy a najlepiej to kupić sobie 2 wzmak konkretnie monoblock do tuby wtedy możesz sobie regulowac bass tuby na każdy możłiwy sposób

Wzmacniacz juz mam tylko chodziło mi o tą dziurę czy to coś zmieni w basie jak będzie na zewnątrz pułki czy w bagaju jak do tej pory miałem ,ale zrobimy tak jak było , Dzięki za pomoc:)

DanielJDM
08-05-14, 15:28
nic Ci to nie da tylko półke poniszczysz. :)

endriu286
08-05-14, 15:34
nic Ci to nie da tylko półke poniszczysz. :)

Rozumie ok :o

MarcinWL
09-05-14, 08:23
Nie można przedłużać tej rury ponieważ jej średnica i długość są dobrane tak aby skrzynia była zestrojona na odpowiednią częstotliwość, jeśli zwiększysz długość portu to obniżysz strojenie co może okazać się zabójcze dla głośnika gdyż zrobi się dziura w charakterystyce mocowej, no i zacznie dudnić i mulić zamiast ładnie grać. Niskie częstotliwości mają to do siebie że ciężko je wytłumić, w związku z czym nie będzie praktycznie żadnej różnicy po wycięciu dziur w półce.

endriu286
09-05-14, 10:36
Nie można przedłużać tej rury ponieważ jej średnica i długość są dobrane tak aby skrzynia była zestrojona na odpowiednią częstotliwość, jeśli zwiększysz długość portu to obniżysz strojenie co może okazać się zabójcze dla głośnika gdyż zrobi się dziura w charakterystyce mocowej, no i zacznie dudnić i mulić zamiast ładnie grać. Niskie częstotliwości mają to do siebie że ciężko je wytłumić, w związku z czym nie będzie praktycznie żadnej różnicy po wycięciu dziur w półce.

ok dzięki :) czyli zostaje jak jest :D