Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wewnętrzna antena CBradia w EJ9

Think_Different
07-05-14, 19:05
Siema, z racji tego że Hanka niebawem dostanie nowy lakier i nie chcę jej rysować i szpecić badylami sterczącymi z dachu postanowiłem się rozglądać za inną możliwością podpięcia anteny CB. Wygooglałem kilka tematów o np podpięciu się kablem do ogrzewania tylnej szyby, bądź też kupieniem anteny którą się klei do szyby. Ktoś też napisał o tym żeby w zderzaku pociągnąć drut który będzie pełnił funkcję anteny...

Mam nadzieję że ktoś z forum ogarniał ten temat.... Aktualnie mam antenę bat 1,5m na magnesie. Jak będzie jakaś rozsądna opcja to jestem w stanie ją wymienić na inną :). Z góry dzięki za pomoc a administratorów proszę o przeniesienie jeśli jestem w złym dziale z tematem :)

sebawo
08-05-14, 08:03
Przykro mi, ale fizyki nie oszukasz i cokolwiek co nie będzie batem wystającym pionowo z dachu będzie kiepskie. Tzn działać zadziała, ale zasięg będzie mizerny. Poczytaj o budowie anten cb, to nie jest tylko zwykły drut na magnesie. Po lekturze zrozumiesz, że ogrzewanie szyby albo 'ciągnięcie druta' w zderzakach nie ma sensu ;)
jak nie chcesz uszkodzić lakieru, to zamontuj na stałe, bat będziesz odkręcał na noc. Badyl ma swój urok, mnie się podoba, choć ciągle szukam jakiejś anteny ;)

Think_Different
08-05-14, 08:19
Gdyby nie ten pion to wmontowałbym ten badyl poziomo w zderzak... Kabel przeciągnąłbym odpowietrznikiem bagażnika, poźniej pod boczkami aż do przodu. W sumie spróbować nic mi nie szkodzi ale ten badyl jest na szerokim magnesie, musiałbym obejść temat tak żeby kabel był podpięty bezpośrednio pod antene pomijając magnes. Nie zależy mi na wielkim zasięgu, liczę sie z tym że nie będzie mnie słychać po 3km w każdą stronę :P

Proff
08-05-14, 09:23
nie będzie mnie słychać po 3km w każdą stronę
raczej ty nic nie usłyszysz z odległości kilku(set) metrów, a o nadawaniu zapomnij

sebawo
08-05-14, 12:27
no właśnie to nie jest problem, że Ciebie nie usłyszą, ale raczej Ty nic nie usłyszysz ;)
Jeśli tak bardzo zależy Ci na pozbyciu się anteny, to poszukaj radia ręcznego na zakres CB, wielkościowo wygląda jak 'przedwojenna' nokia, ale ponoć działa i jest przenośne. Ma wbudowany chyba większy wzmacniacz więc i jego mała wbudowana antena dałaby radę.
Niemniej niw da się korzystać z CB bez bata, magnes można obejść kupująć podstawę do montażu klasycznego, zależnie od końcówki DV lub PL.

pobo22
09-05-14, 18:52
albo co widziałem w kilku hondach montaż w miejsce tylnego ramienia wycieraczki. nie wiem jak ona dla ciebie jest ważna ale nie zniszczy lakieru (przy dobrym montażu) i będzie działać jak należy

CRX1
09-05-14, 19:08
Przyklejasz przeżroczystą nalepkę , są też specjalne podkładki nie niszczące lakier i go nie porysujesz. Niczym nie zastąpisz bata na budzie .

Think_Different
10-05-14, 09:52
Wraz z nowym lakierem w miejsce lakieru wpada zaślepka (o ile nie dam tej dziury zaspawać). Kwestia taka że chciałem się pozbyć z auta niepotrzebnych badyli... Wystarczy mi OEM antena z radia. Może rzeczywiście alternatywą byłaby sprzedaż obecnego CB i zakup podręcznego...