PDA

Zobacz pełną wersję : mała rozterka po założeniu nowych 16''calowych felg

rafnexster
21-05-08, 20:49
zaczne od tego że dzisiaj załozyłem do Hani fele 16"cali-(et 35) ... na nich spoczywają oponki 195/45/R16 ... mniejsza o to ... Chodzi mi jednak o jedną sprawę ( całokształt oceniałem ze szwagrem i tatuśkiem ) no i oczywiście fele im się bardzo podobały :) allleeee :/ ja zaczołem dociekać nad zbyt dużym prześwitem między nadkolami :( i do czego doszedłem : stare fele 14"cali+opona 175/65/R14 równa się nowe fele 16"cali+opona 195/45/R16 jeżeli chodzi o średnicę całego koła ( poprawcie mnie jeżeli się myle :( ) Trochę się zawiodłem ponieważ myślałem że będę miał nieco większe koła i co się z tym wiąże mniejszy prześwit a tu taki zonk za 2000PLN :( no ale chyba nigdy nie byłem dobry z matematyki...!!![/code]

Lcfr
21-05-08, 20:57
skoro wymiary koła (głowna średnica z oponą) sie nie zmieniły to dlaczego miałby zmniejszyć sie prześwit?
http://img219.imageshack.us/img219/695/beztytuujz1.th.jpg (http://img219.imageshack.us/my.php?image=beztytuujz1.jpg)
Tam miałes mała felgę z dużym balonem a tu odwrotnie...
Prześwit w nadkolu zmniejszysz tzw. "glebą" :)

nitro20
21-05-08, 21:00
Nie można zmieniać (przynajmniej nie powinno się) średnicy ogólnej koła, bo będziesz miał przekłamania na liczniku. Prześwit możesz zmienic tak jak kolega napisał wcześniej obniżeniem zawieszenia, najlepiej amortyzatory plus sprężyny. W granicach 35 - 40mm w dół można spokojnie nawet po naszych drogach jeździć. Ewentualnie załóz same spreżyny.

rafnexster
21-05-08, 21:02
założyłem takie fele dlatego że większość użytkowników Hanek właśnie takie wymiary posiada i myślałem że będe miał większe koła a tu taka lipa ( poprostu mi wstyd :( ) jedyne co mi w tym momencie pozostaje na otarcie łez to chyba naprawdę tylko gleba ;)

cbool67
21-05-08, 21:30
albo wiekszy profil opony, albo gleba. Jesli już masz opony to zglebuj ją delikatnie sprzężynami i bedzie lux.

rafnexster
21-05-08, 21:45
albo wiekszy profil opony, albo gleba. Jesli już masz opony to zglebuj ją delikatnie sprzężynami i bedzie lux. he he już szukam sprężyn ;) dzięki ;)

bonias83
21-05-08, 22:56
rafnexter ja wlasnie niedawno zalozylem sprezyny weitec -40/-40 do swojego EG3 i jestem zadowolony wiec polecam.
p.s. a tak w ogole to czemu ja jeszcze twojej hanki w p-cach nie widzialem ?

woPo
22-05-08, 01:00
Tak jak napisał lcfr, różnica w rozmiarze kół wynosi 1,2 mm także prawie znikoma.
Wydaje Ci się, że prześwit się zwiększył ale to tylko złudzenie, po prostu auto na większym kole nieco wyżej stoi, zobaczy jak wygląda chociażby Qpe dymka na 17 :)

Ładuj glebe i będzie dobrze ;)

kurgan
22-05-08, 14:34
rafnexster zostala ci gleba. jak masz $ idz w pelny komplet!

moja siedzi na weitecach ale nieco wiecej niz 40 mozesz obadac na str 1

Bob
23-05-08, 09:20
założyłem takie fele dlatego że większość użytkowników Hanek właśnie takie wymiary posiada i myślałem że będe miał większe koła a tu taka lipa ( poprostu mi wstyd :( ) jedyne co mi w tym momencie pozostaje na otarcie łez to chyba naprawdę tylko gleba ;)

Ten rozmiar jest najlepszym zamiennikiem kół naszych hań, najbardziej optymalnym. Większe/szersze rozmiary są już w większości potrzebne/przydatne użytkownikom mocniejszych maszyn.

Masz dość spore ET - 35 (mam też takie i tylne koło trze przy durzym odbiciu/obciążeniu), to oznacza że koło siedzi teraz bardziej na zewnątrz, w seryjnych kołach nie zauważałeś jak duży jest prześwit, właśnie dla tego że siedziało o wiele głębiej.

Samymi felgami nic nie zdziałasz, moim zdaniem 2000 zł to nie są pieniądze wywalone w błoto, ale szpary nie zmniejsza się felgami!

stashek
23-05-08, 16:02
Wieksze koło=mniejsza moc, wiec moim zdaniem spoko ze masz srednice bardzo przyblizoną do 14 cali bo nie tracisz mocy i przekłaman na liczniku. Tak jak pisali koledzy, gleba, gleba, jeszcze raz gleba

spychu
24-05-08, 11:09
Wieksze koło=mniejsza moc, wiec moim zdaniem spoko ze masz srednice bardzo przyblizoną do 14 cali bo nie tracisz mocy i przekłaman na liczniku. Tak jak pisali koledzy, gleba, gleba, jeszcze raz gleba
Jak może tracić moc po założeniu większych kół ?

Moc pozostaje ta sama tylko koło o większej średnicy często cięższe niż pierwotne stawia dużo większe opory toczenia i dlatego czujesz, że auto zrobiło się słabsze bo wolniej przyspiesza. Lecz w żadnym wypadku nie zmniejszyła się moc auta.

spychu
24-05-08, 11:09
Jak może tracić moc po założeniu większych kół ?

Moc pozostaje ta sama tylko koło o większej średnicy często cięższe niż pierwotne stawia dużo większe opory toczenia i dlatego czujesz, że auto zrobiło się słabsze bo wolniej przyspiesza. Lecz w żadnym wypadku nie zmniejszyła się moc auta.