Zobacz pełną wersję : Wymiana wachaczy przednich gornych
Jak w temacie,kupilem juz gorne wachacze do wymiany i jestem ciekaw czy duzo roboty bedzie z wyniana? Duda 6 gen hb (EK3)
nie dużo jest roboty,ja z kumplem wymienialiśmy u mnie i jedynie z czym jest problem to z wbiciem,musisz znaleźć coś o średnicy sworznia żeby nie bić w środek i go nie rozwalić,my z teo co pamiętam to wbijaliśmy przez jakiś duży oczkowy klucz i działa do tej pory już z rok będzie :)
łatwa operacja-powinieneś dać radę jak masz pojęcie o kluczach i podnośniku :)
piotrstrojek
21-05-08, 21:32
Przyda się ściągacz do sworzni - koszt około 20zł a baaaaardzo ułatwi pracę i na pewno skróci...
ustawiasz wahacz w położeniu takim jakim będzie po posadzeniu na kolach, dalej tak jak koledzy wcześniej pisali ... wtedy nie pourywasz, ponaciągasz gum jak auto usiadzie ....
pozdr.
piotrstrojek
22-05-08, 09:00
Acha, z tyłu wachacza jest taki kawałek blacha która ustawia/stabilizuje wachacz po odkręceniu go trzeba ją zbić śrubokrętem ze śrub... przy zakładaniu nowego nie zapomnij jej założyć :P
piotrstrojek,
czy nie wyraznie pisze ze chce wymienic cale wachacze a nie tylko sworznie...?
sworzeń 80 zł ... nowy wachacz 75 :]
przynajmniej do mojej eg3 ;-)
gorzej jest z dolnymi..
a tak przy okazji zeby nie zakłaac nowego tematu,
Czy przy zakupie nowego wachacza dolnego na przód są przy nim te wszystkie tuleje które sie wymienia ?? czy tylko wachacz ze sworzniem a tuleje i gumy tzreba dokupic ?
nowy wachacz 75 :]
Że też ludzie tak lubią ryzykować zdrowiem i życiem żeby zaoszczędzić (pozornie) 100 zł.
Powinienem wymienić obydwa przednie górne wahacze. na allegro jest cała masa w cenie od 60 do 90zł. Dzwonie po sklepach a Ci mi ceny od 210zł wzwyż!!
Czy te wahacze co są na allegro są coś warte?? ktoś ma je u siebie?? bo 210 za sztukę to sporo.
http://moto.allegro.pl/item364435854_wahacz_gorny_przod_honda_civic_crx_9 2_95_nowe.html
http://moto.allegro.pl/item371195500_wahacz_przedni_gorny_honda_civic_92_ 95_nowy.html
Czy w coupe są te same wahacze co w HB????
bo obstawiam ze Ci podaja centy DOLNYCH wachaczy które sa własnie w takich cenach powyzej 200 zł
Górne to koszt 60-70 zł :-)
ja dawałem za górne wahacze 150 zł za sztuke w JCauto. Jakość chyba spoko, narazie nic się nie dzieje a przejechałem juz kilka tysięcy km na nich...
też mam z JC za 150. Wahacz ma może ze dwa miesiące a już pękła osłona sworznia. Jakość super :P Jeden plus że teraz mogę wymienić sam sworzeń jakby co
ustawiasz wahacz w położeniu takim jakim będzie po posadzeniu na kolach, dalej tak jak koledzy wcześniej pisali ... wtedy nie pourywasz, ponaciągasz gum jak auto usiadzie ....
pozdr.
Nie ustawiasz wahacz, tylko go nie dokręcasz na podnośniku tylko dopiero po postawieniu auta na kołach.
W ten sposób unikniesz tego co kolega wyżej pisał. A nie będziesz zawracał sobie głowy czy tak powinien być ustawiony czy innaczej.
Na podnośniku załapujesz go, żeby się trzymał a dokręcasz po postawieniu auta na kołach.
pozdr.
Nie ustawiasz wahacz tylko go nie dokręcasz na podnośniku tylko dopiero po postawieniu auta na kołach.
W ten sposób unikniesz tego co kolega wyżej pisał. A nie będziesz zawracał sobie głowy czy tak powinien być ustawiony czy innaczej.
Na podnośniku załapujesz go, żeby się trzymał a dokręcasz po postawieniu auta na kołach.
fakt, można w ten sposób , tylko jest kapkę mniejszy dostęp, zwłaszcza jak auto "siedzi nisko"
jak kupiłem auto to miało przejechane niecałe 20 tys od wymiany wahacza - założony był JC - i pierwsze co to musiałem wymienić sworzeń - nie wymieniałem całego wahacza tylko sworzeń - na Fortuna Line za chyba 45zł
skoro te za 150zł są na tyle mało wytrzymałe to co to są za wahacze te z allegro po 60zł :coo2:
fakt, można w ten sposób , tylko jest kapkę mniejszy dostęp, zwłaszcza jak auto "siedzi nisko"
Sworzeń dokręcasz jak auto jest podniesione. A sam wahacz dokręcasz jak auto stoi i przecież nie ma najmniejszego problemu z dostępem skoro wahacz jest przykręcany spod maski od strony silnika.
Sworzeń dokręcasz jak auto jest podniesione. A sam wahacz dokręcasz jak auto stoi i przecież nie ma najmniejszego problemu z dostępem skoro wahacz jest przykręcany spod maski od strony silnika.
nie w 5 generacji :)
Założyciel tematu posiada EK3 więc 6gen i o tym pisałem. Nie o 5gen.
ja kupowałem dla siebie ostatnio wachacze do v gen przednie górne firmy 555 za 155 zł, te za 75 za chiny bym nie wstawił, za bardzo kocham zdrowie i samochód ;)
Panowie dzieki za info,wszystko przebieglo bezproblemowo,dobre klucze i sruby poszly bez problemu.A wiec 80 pln zaoszczedzone ;)
Widzę że jedni piszą o sworzniach a inni o wahaczach.
1. Sworznie kosztują ok 50 zł i są elementem wahacza.
2. Fortuna Line to straszne gówno.
3. Wahacz kosztuje od 60 do 300 zł (nie licze tych w aso)
4. Wahacze za 60 zł są dla samobójców i tych którzy lubią wymieniać te same elementy co parę miesięcy.
A po co utrudniać sobie życie. Dokręcasz wahacz do nadwozia i dopiero stawiasz troche auto żeby przykręcić sworzeń i tyle.