PDA

Zobacz pełną wersję : czy to już koniec sprzęgła?????

dmx
21-05-08, 14:45
mam pytanie panowie co jakiś czas ubywa mi płynu w zbiorniczku od regulacji sprzęgła :/
myślałem że wycieka ale czas ubytku jest nie regularny,raz muszę dolać po miesiącu,dwóch innym razem częściej.
Stąd moje pytanie czy to oznacza koniec sprzęgła????
Kumpel po śmignięciu moja niunią stwierdził , że na wysokich obrotach to już zaczyna się ślizgać,ja jakoś specjalnie tego nie czuje :/

[ Dodano: Sro 21 Maj, 2008 ]
dodam że łożysko mi huczy przy nie wciśniętym pedale sprzęgła i mam już na stukane 220tyś km ;)
chciałbym pojechać w lipcu nad morze bez niespodzianek i dlatego pytam

pepis3
21-05-08, 15:45
kiedys w ej1 ubywało to z wysprzeglika ciekło .. tego przy skrzyni zajrzyj :)

mozes
21-05-08, 19:51
łożysko mi huczy przy nie wciśniętym pedale sprzęgła
to raczej łożysko w skrzyni - jak by chodziło o oporowe to przy wciśniętym pedale sprzęgła powinno huczeć
na moje musi być wyciek - wysprzęglik - pompa
pozdr

piotrek-mi
21-05-08, 21:31
To nie oznacza końca sprzęgła, lecz koniec albo pompki sprzęgła (pod pedałem sprzęgła) albo wysprzęglnika (przy skrzyni), sprawdz czy gdzieś jest wyciek, zajrzyj pod pedał, będzie wszystko jasne.

tomek
22-05-08, 19:53
Dokładnie jak wyżej piszą.
1. zajrzyj pod gumę wysprzęglika, jak będzie tam mokro to wysprzęglik do wymiany
2. po dotykaj dłonią wewnątrz auta pod sprzęgłem, pod iglicą sprzęgła - jak będzie tam
mokro to niezwłocznie pompę wymień i zalecam odsłonięcie dywanika i wytarcie z płynu,
odtłuszczenie i zakonserwowanie podłogi - bo płyn hamulcowy wyżre wsjo,
3. popatrz na przewody od pompy do wysprzeglika - jeśli to przewody to obstawiam gdzieś
na łączeniu.
Ubywający płyn w żadnym wypadku nie sygnalizuje zużycia sprzęgła - można to ocenić po wysokości pedała, w której sprzęgło bierze.
Jesli chodzi o to łożysko to u mnie też "dzwoni" - narazie nie zamierzam wymieniać bo kupę roboty a nie jest to konieczne(jeszcze).