Zobacz pełną wersję : emulator 2-ej sondy lambda w ej9 d14z1 (2000r)
damian7444
06-05-14, 20:47
witam.
mam pytanie jak oszukać sonde zeby wywalić CATa z d14z1? szukałem na allegro i znalazłem
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=emulator+sondy+lambda&search_scope=&bmatch=seng-v10-moda-0401
ale nie chce w strumienicy czy zwykłej rurze wstawiać jakiejś nakretki zeby wkręcić sonde.
słyszałem coś ze mozna wpiąć w ori kostke jakis emulator wiedzie gdzie takie cos dostać?
lub coś innego wymodzić?
dzieki pozdro
piotreek23
07-05-14, 19:46
Na aukcjach które podaleś na dole :D jest.
http://allegro.pl/uniwersalny-emulator-sondy-lambda-sonda-1v-5v-i4193262203.html
http://allegro.pl/emulator-2-sondy-lambda-uniwers-blad-katalizatora-i4157025450.html
mam pytanie jak oszukać sonde zeby wywalić CATa z d14z1?
Jaki jest sens usunięcia katalizatora??? Naprawdę chcesz jeździć w samochodzie, z którego śmierdzi jak z wysypiska na którym pobiera się metan???
Na przeglądzie od razu X.
jaki jest sens usunięcia katalizatora??? Naprawdę chcesz jeździć w samochodzie, z którego śmierdzi jak z wysypiska na którym pobiera się metan???
lol :D
Jest sens, bo po 10 latach kat traci już swoje właściwości i nie spełnia swojej funkcji. Ja usunąłem i jestem zadowolony. Auto "odetchnęło", lepiej się zbiera, jest bardziej elastyczne. A jak słyszę takie argumenty o smrodzie i zanieczyszczaniu powietrza, to pokazują pierwsze lepszy Autosan z PKSu, który wyrzuca z siebie kłęby czarnego dymu, albo innego Kamaza. Jakoś przechodzą przeglądy, jeżdżą po naszych drogach i nikt nie płacze
Jaki jest sens usunięcia katalizatora??? Naprawdę chcesz jeździć w samochodzie, z którego śmierdzi jak z wysypiska na którym pobiera się metan???
Na przeglądzie od razu X.
Jak masz taki problem to napraw swój samochód.
piotreek23
08-05-14, 15:29
Dokładnie kupuje się uniwersalnego kata i się wspawuje a nie strumiennice i zatruwa środowisko.
A jak słyszę takie argumenty o smrodzie i zanieczyszczaniu powietrza, to pokazują pierwsze lepszy Autosan z PKSu, który wyrzuca z siebie kłęby czarnego dymu, albo innego Kamaza. Jakoś przechodzą przeglądy, jeżdżą po naszych drogach i nikt nie płacze
tylko że te stare Kamazy wychodziły z fabryki bez kata to nie muszą mieć, natomiast Honda ma w dowodzie KAT dlatego diagnosta powinien odrazu zatrzymać dowód rej :D
Mam nadzieję, że z głupoty niektórzy wyrosną, zapewne przyjdzie to z czasem... Albo i też nie...
tylko że te stare Kamazy wychodziły z fabryki bez kata to nie muszą mieć, natomiast Honda ma w dowodzie KAT dlatego diagnosta powinien odrazu zatrzymać dowód rej :D
Tylko przyuważ, jak bardzo to nasze środowisko zatruwa Civ bez kata, a jak Kamaz. Nie wiem co Wy tam pod maską macie, u mnie nic nie śmierdzi, check się nie świeci, diagnosta nawet nie piąknął, a już 3 lata jeżdżę bez.
Mam nadzieję, że z głupoty niektórzy wyrosną, zapewne przyjdzie to z czasem... Albo i też nie...
Sorry, ale wydaje mi się, że starasz się być bardziej papieski niż sam papież. Nikt Ci nie broni jeździć z katem, a ja nie czuję się ani głupszy, ani mądrzejszy z tego tytułu, że go nie mam. To po prostu moja decyzja i jestem zadowolony, dlatego polecam to innym. Twój cyrk, Twoje małpy
piotreek23
09-05-14, 14:58
@Robson typowo Polskie myślenie.., i nie jest to tylko twoja decyzja bo powoduje wpływ na innych..chyba że spaliny do worów chowasz.. Żal 150zł na uniwersalnego kata...lepiej truć środowisko a potem narzekać na choroby etc..
http://allegro.pl/kat-katalizator-opel-bmw-audi-honda-vw-i4192531204.html
A jak ktoś twierdzi że mu po 10 latach kat nie działa to dlaczego druga sonda tego nie wykazuje? W koncu do tego tam ją zamontowali
?
Sorry, ale wydaje mi się, że starasz się być bardziej papieski niż sam papież. Nikt Ci nie broni jeździć z katem, a ja nie czuję się ani głupszy, ani mądrzejszy z tego tytułu, że go nie mam. To po prostu moja decyzja i jestem zadowolony, dlatego polecam to innym. Twój cyrk, Twoje małpy
Nie mędrkuj tyle, bo za cienki jesteś w uszach...
skolopendra
11-05-14, 11:24
mam pytanie jak oszukać sonde
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?1267-symulator-sondy-lambda
Nie mędrkuj tyle, bo za cienki jesteś w uszach...
Kolejny, ktory probuje zajac najwyzsze miejsce wsrod forumowych troli, ja pier.....
Piszesz, ze glupota przechodzi z wiekiem, niestety u Ciebie zatrzymala sie chyba na okresie gimbazy.
Zazdroszcze wyobrazni do walenia z dupy wzietych tekstow i teorii.
@Robson typowo Polskie myślenie.., i nie jest to tylko twoja decyzja bo powoduje wpływ na innych..chyba że spaliny do worów chowasz.. Żal 150zł na uniwersalnego kata...lepiej truć środowisko a potem narzekać na choroby etc..
Mysle, ze powinienes skonczyc sie produkowac.
katalizator w civic 6gen spelnia normy EURO3 wiec faktycznie mega kozackie, nie bede tego porownywal do wspanialego kata EURO2, ktorego wstawiles a nie spelnia on normy seryjnego kata sprzed 20 lat :D dodatkowo porownaj to do zanieczyszczen emitowanych przez tankowce i ogromne statki transportowe plywajace po naszym swiecie, do swiatowej hodowli bydla a dopiero pozniej starac sie byc madrzejszym niz jestes.
piotreek23
11-05-14, 22:42
@Spychu życzę tylko jednego abyś trafiał na kompetentnych, uczciwych i surowych diagnostów na kontroli co rocznej. Oraz szerokiej drogi z wyciętym katem!! A najlepiej kup sobie dobry rower będziesz spełniał normy EURO 2050!!
A gdzie panie madry wyczytales, ze mam wyciety katalizator bo chyba o czyms nie wiem :D
Jeszcze raz napisze, nie staraj sie byc madrzejszy niz jestes i skoncz sie produkowac, jesli chcesz dyskutowac to nie na zasadzie ataku po tym jak nie potrafisz odpowiedziec argumentami na argumenty.
Co do dobrego roweru i spelniania normy EURO2050 to nie musze jej spelniac bo wystarczy, ze jedno moje auto spelnia norme EURO3 a drugie EURO5, tak jak wyjechaly z fabryki i nie zamierzam tego zmieniac.
Pozdrawiam
piotreek23
12-05-14, 08:24
eszcze raz napisze, nie staraj sie byc madrzejszy niz jestes i skoncz sie produkowac, jesli chcesz dyskutowac to nie na zasadzie ataku po tym jak nie potrafisz odpowiedziec argumentami na argumenty.
Przepisy Prawa Polskiego mówią wyraźnie. Jeżeli dany element jest na seryjnym wyposażeniu samochodu to musi być obecny i być sprawny. Inaczej przegląd ma wynik negatywny.
Katalizator pod ten przepis podpada. Dziękuje a jak się komuś przepisy nie podobają niech się wyprowadzi do Ekwadoru. Wiec cała ta dyskusja na temat wycinania kata nie ma sensu. Jest to nie legalne w świetle przepisów i tyle.
Nie chodzilo mi o to czy wycinanie kata jest legalne czy tez nie bo wszyscy doskonale wiedza jak jest, mialem na mysli pokazywanie smietnika EURO2 za 150zl jako wspanialy zamiennik dla seryjnego katalizatora i alternatywe zeby nie truc.
Na dobra sprawe diagnosta tez nie powinien przepuscic auta z takim katalizatorem, bo nie spelnia on normy emisji spalin dla danego modelu samochodu.
W swietle prawa auto wyposazone seryjnie w katalizator EURO3 powinno spelniac taka wlasnie norme a po montazu katalizatora, ktory pokazales nie bedzie tego robilo wiec w swietle przepisow bedzie tak samo nielegalne jak auto z wycietym katalizatorem.
Skoro wyznacznikiem sa dla Ciebie przepisy to czekam az zaprezentujesz takie, ktore mowia, ze mozesz sobie zmieniac warunki homologacyjne samochodu i gdy zastepujesz katalizator EURO3 katalizatorem EURO2 to jest to legalne, nosz kur.... :D powolywac sie na przepisy, grac kozaka i swietoszka a mimo to nie miec pojecia o czym sie pisze, wspaniale polaczenie :D
Fakt, ze dla aut od 2000 rocznika obowiazkowa norma to EURO3 pomine, bo zapewne dla Ciebie nie ma to znaczenia i mozna wlozyc sobie uniwersalny katalizator EURO2, ktory pokazales bo przeciez w swietle przepisow katalizator to katalizator i mozesz sobie go dowolnie zamieniac byle byl sprawny, buehehehe
Rozumiesz to czy nadal nie bardzo ?
Serio skoncz sie produkowac prosze :)
piotreek23
12-05-14, 10:46
To co wkleiłem to jest tylko przykład, nie patrzałem na parametry techniczne/czy pasuje. Możesz się napawać..z mojej strony EOT
P.S
Tutaj masz wybór jaki chcesz www.e-tlumiki.pl EURO3,EURO4...zadowolony?
skolopendra
12-05-14, 12:51
zbyt daleko zabrnęliście poza temat ...
Tutaj masz wybór jaki chcesz www.e-tlumiki.pl EURO3,EURO4...zadowolony?
Nie chodzi o to czy jestem zadowolony czy nie, chodzi tylko o to, ze jak juz zaczales sie madrowac o tym jaki katalizator wkladac, komu szkoda 150zl i jak to nie truje srodowiska jezdzac bez kata plus jakich to nie mamy przepisow w PL itd, to zeby Twoje wywody mialy cokolwiek wspolnego z prawda.
Fajnie, ze sie zreflektowales po czasie i przyjales do wiadomosci to co zostalo napisane, moze nastepnym razem powstrzymasz sie od klepania teorii na temat o ktorym do konca nie masz pojecia tylko wiesz, ze gdzies tam dzwoni :)
Pozdrawiam
piotreek23
12-05-14, 18:17
@Spychu spuść powietrze...nigdzie nie napisałem koledze zakładającemu temat ze ma ten właśnie kat kupić (swoją drogą EURO 3 weszło 1/2000 więc jak mam hondę z 99r to mam raczej Euro 2 ale to moge gdybanie bo nie sprawdzalałem co wstawiali) tylko podałem to jako przyklad cenowy. Strumiennice są po 70zł np. na allegro wieć mega oszczędności ktoś nie zrobi. Emulator elektroniczny to koszt koło 200zl..kat ~230?
Od 2000roku wszystkie nowe sprzedawane auta musiały mieć EURO3 wcześniej nie musiały a mogły akurat 6gen ma EURO3.
Nie twierdzę również, że wycinanie katalizatora to najlepszy sposób na naprawę wysłużonego.
Niemniej jednak wycięciem katalizatora nikogo nie trujesz bo dużo bardziej trują Cię krowy, które codzinnie jesz, czy też tankowce, które dowożą ropę do rafinerii, żebyś miał na czym jeździć niż wszystkie auta na świecie razem wzięte.
Niemniej jednak wycięciem katalizatora nikogo nie trujesz bo dużo bardziej trują Cię krowy, które codzinnie jesz, czy też tankowce, które dowożą ropę do rafinerii, żebyś miał na czym jeździć niż wszystkie auta na świecie razem wzięte.
Wszystko dobrze... Tylko te porównania są nie na miejscu... Jedziemy po kolei...
Zapewne nie otrujesz nikogo, choć z tym też bym polemizował... Ale nie jest przyjemne jak jedzie się w korku i jedzie przed Tobą taki strucel, który nie ma reaktora katalitycznego, to sam dobrze wiesz, że podczas takiej podróży silnik nie pracuje przy pętli CL i dawki paliwa jakie są podawane są niestety po spaleniu nie tak kolorowe jak tu większość twierdzi...
Co gorsze wylatują z wydechu związki węglowodorów i tlenki azotu, które jak wiadomo są toksyczne... czyli są trujące...
Jeśli stoisz samochodem 2 metry od takiego strucla, to szansa na dobre rozrzedzenie tych trujących związków jest niewielkie, nawet często wyczuwalne w kabinie kierowcy...
Co do tankowcy... to już w ogóle o pojedynczej osobie mówić raczej nie można, bo rozrzedzenie ich spalin jest wielkie, że nie wiem czy w ogóle można mówić o tym, że do miasta Łódź doleci jakakolwiek cząstka z ich spalin na poziom w którym się przeciętnie oddycha...
Co do krów, to powiedz mi ile one są w stanie wydzielić metanu, i ile cząsteczek doleci do Twojego nosa... Rolnicy mający po 100sztuk przebywają w ich towarzystwie na co dzień i nic im się nie dzieje, a co lepsze nie czuć tam żadnego metanu, a jak już to ma on znacznie mniej negatywny wpływ na człowieka niż wyżej wymienione związki powstające w komorze spalania...
Co dzień krów się raczej nie jada... jak już coś to wołowinę i mocno przesadzonym było by jak by ktoś jadał ją co dzień...