Zobacz pełną wersję : Wskazówka paliwa?
bo w hondach nie opada ;]
skolopendra
06-05-14, 13:54
ktoś miał podobny problem
wszyscy mamy ten sam problem ...:)
wszyscy mamy ten sam problem ...:)
dobrze wiedzieć więc sory za głupie pytanie... zawsze byłem przyzwyczajony że wskaźnik opada (w innych samochodach a honde mam od kilku dni) a tu patrze cały czas jest w górze heh, dzięki za info...
Jak masz 6gena od kilku dni, to musisz wiedzieć jeszcze że ten wskaźnik jest strasznie niedokładny :)
W 7 genie wskazówka już opada po zgaszeniu :D
piotreek23
06-05-14, 15:12
Dokładnie w 6 genie nie opada nawet jak wyrwiesz wskaźniki :D to pamięta ;-). Niestety na tym korzystają skurkowańcy co kradną paliwo..
W hondzie to akurat łatwo ukraść :/ Klucz 17 śruba spustowa z baku OUT i paliwo leci szerokim strumieniem :D
W hondzie to akurat łatwo ukraść :/ Klucz 17 śruba spustowa z baku OUT i paliwo leci szerokim strumieniem :D
Czy chcemy wiedzieć skąd to wiesz? :D
A zdradzę tą tajemnicę :D
Wlałem kiedyś beznadziejne paliwo do Hondy i nie chciała jechać.
Dodatkowo jakby ktoś chciał opróżnić bak, to polecam podnieść lewy tył na lewarku i odkręcić korek wlewu do baku.
Hmmm piotrek ale właściwie co to da rabusiowi że wskazówka będzie w górze, skoro bak pusty:confused:
piotreek23
07-05-14, 15:30
Hmmm piotrek ale właściwie co to da rabusiowi że wskazówka będzie w górze, skoro bak pusty
W 99% przypadków będzie pełen. Mojej ciotce w Tico wyrwali korek od wlewu i pod blokiem spuścili rurką. Nie dość że straciła bak paliwa to i korek.
W 99% przypadków będzie pełen. Mojej ciotce w Tico wyrwali korek od wlewu i pod blokiem spuścili rurką. Nie dość że straciła bak paliwa to i korek.
A to ja pomyślałem odwrotnie :D Że bak pusty a złodziej zostawia auto z wskazówką w górze.
piotreek23
07-05-14, 18:33
Mi chodziło o to że widzi że bak jest pełen to warto się pomęczyć. Bo tak to loteria.
Ja mam 5 gena i jest identyczna sytuacja. Dodam jeszcze tyle, że ten wskaźnik "faluje" w trakcie jazdy. Np jak trochę pocisnę to wskazówka opada, a jak odpuszczę albo na światłach stanę to podnosi się w górę. Czasami to już sam nie wiem ile jest paliwa. Czy to falowanie to też norma?
piotreek23
07-05-14, 20:18
Czy to falowanie to też norma?
Dokładnie :P a weź stań pod górkę przodem :D nawet rezerwa się potrafi zapalić :P
najlepiej to jechać w lewo po łuku to zawsze pełny bak będzie
piotreek23
07-05-14, 20:45
Wtedy możesz mobilnego CPN-a otworzyć LOL
EG3 mam od roku i prawdę mówiąc czasami mnie to autko zadziwia. Są jeszcze jakieś takie dziwne "smaczki" o których do tej pory się nie dowiedziałem?
Włącz światła postojowe przy wyłączonym zapłonie, to wskazówka od poziomu paliwa pójdzie sama do góry:D
Co jak co ale wskaźnik jest tak precyzyjny jak pijany geodeta :p miałem pół baku, 100km później sięgam czerwonego pola :D
sweet dreadi
08-05-14, 16:33
Ja mam 5 gena i jest identyczna sytuacja. Dodam jeszcze tyle, że ten wskaźnik "faluje" w trakcie jazdy. Np jak trochę pocisnę to wskazówka opada, a jak odpuszczę albo na światłach stanę to podnosi się w górę. Czasami to już sam nie wiem ile jest paliwa. Czy to falowanie to też norma?
Bo to jest taki nowoczesny system pomiaru spalania :D
Co jak co ale wskaźnik jest tak precyzyjny jak pijany geodeta :p miałem pół baku, 100km później sięgam czerwonego pola :D
u mnie też tak jest, do połowy wszystko spoko i zastanawiam się że spalanie wyjdzie mi jakieś mniejsze, ale od połowy to już wskazówka pędzi na łeb na szyję :P
Bo to jest taki nowoczesny system pomiaru spalania :D
u mnie też tak jest, do połowy wszystko spoko i zastanawiam się że spalanie wyjdzie mi jakieś mniejsze, ale od połowy to już wskazówka pędzi na łeb na szyję :P
Dziwne, przecież Hondy są stworzone do dynamicznej jazdy, a tu wskaźnik który przy butowaniu ma nas zniechęcać :D
W każdym aucie którym jeździłem tak jest. Nawet w samochodach które są modelami aktualnie sprzedawanymi w salonach. Pierwsza połowa jakby większa jest :p
Może wymyślili to celowo, aby ustrzec nas przed zasysaniem syfu z dna baku. A tak prawdę mówiąc to gdzie dokładnie znajduje sie pompa paliwa? Mam na myśli silnik d13b2 w EG3 z 94 roku.
kaczka208D
08-05-14, 22:37
W d13b2 masz mechaniczna pompe paliwa przy silniku obok aparatu zaplonowego, od strony kolektora dolotowego.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Skoro już tak jesteśmy w temacie paliwa to mam jeszcze jedno pytanie. Czytałem, że niektóre modele posiadały dwa filtry paliwa. Ja mam tylko jeden przy baku. W miejscu, gdzie powinien być drugi wydaje mi się, że ktoś połaczył te wężyki nie zakładając filtra. Czy założenie tego dodatkowego filtra ma jakiś sens czy wystarczy tylko ten jeden przy baku?
w d13 to chyba tylko ten jeden był przy baku
kaczka208D
09-05-14, 09:42
w d13 to chyba tylko ten jeden był przy baku
Dokładnie, u mnie również jest tylko jeden przy baku :)
raczej na wskazania ma odpowiedzialność kształt zbiornika a propo tematu:P
Nie trzeba zakladac drugiego filrta (przy gazniku), ale nalezy wymienic na czas ten przy baku.