PDA

Zobacz pełną wersję : Po polakierowaniu i wypolerowaniu lakier nadal jest matowy

kocellla
21-05-08, 11:01
Lakierowałem całe auto lakierem akrylowym a że było to robione przez mojego dziadka który jest lakiernikiem ale z polerowaniem niema za duzo wspolnego. Samochod po polerowaniu dziadka wyszedł mimo wszystko cały w takiej tzw "kaszy" czyli faktura lakieru nie była idealnie gładka tylko była taka jaką możeby spotkać na nowych samochodach...i nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt że faktura ta była różna na różnych elementach... więc postanowiłem przeleciec caly samochód papierem 2000 aż lakier zostanie w 100%wyrównany... potem leciałem polerką i pastą "tempo" ale mimo wszystko lakier ma na sobie rysy po papierze ściernym...myślę że jest to wina pasty która jest nie do tego i tu nasówa się moje pytanie...czym polerować na sam koniec aby lakier nabrał połysku i aby nie było widocznych rys pod światło...

coala_16
21-05-08, 14:19
Do polerowania polecałbym pastę Farecla G3 (na mokro), choć jak przeleciałeś już wszystko Tempo bo chyba zarysowałeś ten nowy lakier, tak mi się wydaje.

BARTAS998
21-05-08, 14:53
lakierem akrylowym a ten lakier ma to do siebie ze slabo kryje, szczegolnie czerwony :/

kocellla
21-05-08, 15:58
poszło 4litry lakieru na samochód więc przykryty jest napewno nie słabo... pomalowanych było 5 warstw więc postanowiłem zjechać lakier papierem ściernym (chocby to miało i zerwać nawet i 2 warstwy ) do otrzymania gładkiej faktury... a tempo wygładza i nabłyszcza te rysy po papierze ale ich nie usuwa...i tu pojawia sie moje pytanie...jaka pasta rozgrzeje lakier tak by się te rysy zlikwidowały... słyszałem o farecli ale ze jesli farecla to trzeba 3ch rodzaji urzywac... ale jakich??? a jesli juz innych past to jakich nazw

szymon1777
21-05-08, 17:39
na polerce się bardzo nie znam ale jak ten temat jest poruszany to zawsze ktoś poleca faracle g3 polerowane mechanicznie a później mleczko g10

kpopis1
22-05-08, 02:55
1.Popraw wszystko 2500 na mokro ale bardzo czysta woda!
2.Przejedz calosc na twardej gabce - biala lub niebieska) na pascie G3 na wysokich obrotach (2000 rpm) z uzyciem niewielkiej ilosci wody.Poleruj do momentu az znikna rysy po papierku a pozostana okragle rysy od pasty
3.Zmien gabke na miekka (np czarna) i dalej G3 ale z mniejszym dociskiem tez na wilgotno
4.Na miekkiej gabce pojedz calosc G10. Docisk w miare mocny, obroty nizsze (1500rpm) i zupelnie na sucho!
5. Na koniec mozesz przejechac politura ale to raczej zbedny zabieg.

Powinno byc gladkie, bez smug i *****iscie sie swiecic.