Zobacz pełną wersję : Po polakierowaniu i wypolerowaniu lakier nadal jest matowy
Lakierowałem całe auto lakierem akrylowym a że było to robione przez mojego dziadka który jest lakiernikiem ale z polerowaniem niema za duzo wspolnego. Samochod po polerowaniu dziadka wyszedł mimo wszystko cały w takiej tzw "kaszy" czyli faktura lakieru nie była idealnie gładka tylko była taka jaką możeby spotkać na nowych samochodach...i nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt że faktura ta była różna na różnych elementach... więc postanowiłem przeleciec caly samochód papierem 2000 aż lakier zostanie w 100%wyrównany... potem leciałem polerką i pastą "tempo" ale mimo wszystko lakier ma na sobie rysy po papierze ściernym...myślę że jest to wina pasty która jest nie do tego i tu nasówa się moje pytanie...czym polerować na sam koniec aby lakier nabrał połysku i aby nie było widocznych rys pod światło...
Do polerowania polecałbym pastę Farecla G3 (na mokro), choć jak przeleciałeś już wszystko Tempo bo chyba zarysowałeś ten nowy lakier, tak mi się wydaje.
lakierem akrylowym a ten lakier ma to do siebie ze slabo kryje, szczegolnie czerwony :/
poszło 4litry lakieru na samochód więc przykryty jest napewno nie słabo... pomalowanych było 5 warstw więc postanowiłem zjechać lakier papierem ściernym (chocby to miało i zerwać nawet i 2 warstwy ) do otrzymania gładkiej faktury... a tempo wygładza i nabłyszcza te rysy po papierze ale ich nie usuwa...i tu pojawia sie moje pytanie...jaka pasta rozgrzeje lakier tak by się te rysy zlikwidowały... słyszałem o farecli ale ze jesli farecla to trzeba 3ch rodzaji urzywac... ale jakich??? a jesli juz innych past to jakich nazw
szymon1777
21-05-08, 17:39
na polerce się bardzo nie znam ale jak ten temat jest poruszany to zawsze ktoś poleca faracle g3 polerowane mechanicznie a później mleczko g10
1.Popraw wszystko 2500 na mokro ale bardzo czysta woda!
2.Przejedz calosc na twardej gabce - biala lub niebieska) na pascie G3 na wysokich obrotach (2000 rpm) z uzyciem niewielkiej ilosci wody.Poleruj do momentu az znikna rysy po papierku a pozostana okragle rysy od pasty
3.Zmien gabke na miekka (np czarna) i dalej G3 ale z mniejszym dociskiem tez na wilgotno
4.Na miekkiej gabce pojedz calosc G10. Docisk w miare mocny, obroty nizsze (1500rpm) i zupelnie na sucho!
5. Na koniec mozesz przejechac politura ale to raczej zbedny zabieg.
Powinno byc gladkie, bez smug i *****iscie sie swiecic.