PDA

Zobacz pełną wersję : OBD 2 bluetooth

straznik
05-05-14, 19:36
Witam,
Wpadło mi w ręce coś takiego http://allegro.pl/elm-327-mini-bluetooth-obd2-bialy-wysylka-24h-i4165511794.html . Jest taka aplikacja na adroida nazywa się torque pro. Po połączeniu tej aplikacji przez bluetooth z tą wtyczką wpiętą w gniazdo komputera pokazywane są różne dane komputera. Między innymi temperaturę płynu chłodzącego, chwilowe spalanie, itd itp. Bawił się ktoś tym? Pokazuje różne rzeczy ale nie wiem na ile jest to wiarygodne.
Pozdrawiam

fairfax
05-05-14, 20:04
Patent znany od dawna.
Tylko mam pytanie, gdzie znajdziesz wtyczkę do obd2 w 5d?

straznik
05-05-14, 20:06
Ja mam wtyczkę OBD2, silnik D14Z4. Jak wspomniałem działa to u mnie. Byłem tylko ciekawy jak dokładne są to wskazania, zwłaszcza jeśli chodzi o chwilowe i średnie zużycie paliwa.

fairfax
05-05-14, 20:09
Zwracam honor.
Fakt w najnowszych 5D z Z4 były już wyjścia serwisowe.

Co do dokładności, to Ci nie odpowiem, musisz chyba samemu sprawdzić doświadczalnie.

straznik
05-05-14, 20:18
Jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ale potestuje:)

Cloud
05-05-14, 20:37
u mnie to guzik wskazywało, co chwile się rozłączało, nie pokazywało większości z parametrów, ogólnie przed każdym połączeniem z telefonem musiałem usuwać urządzenie z pamięci BT telefonu bo inaczej się nie chciało połączyć, działało z opóźnieniem a jeszcze przy uruchomieniu odczytów robiło się coś a'la opening ceremony co powodowało że miałem potem takie wskazania jak choćby MAX rpm 11,000 czy max HP 1034 :D leży to teraz w podłokietniku i już nie używam bo mam kompa obd1 teraz. Podejrzewam że moje problemy to raczej kwestia jakichś kalibracji i ustawień przesyłania danych których nie chciało mi się ustawiać

straznik
05-05-14, 21:31
U mnie się nie rozłącza no i to co można stwierdzić na podstawie liczników czyli prędkość i obroty są zbieżne ze wskazaniami. Pobawię się tym trochę, zobaczymy. Myślałem że może ktoś tobił to już wcześniej :)

kamilrojek
05-05-14, 21:40
Proszę o zdjęcia.

MikeFoto
05-05-14, 22:48
Może przy D14Z4 trzeba mieć jakiś inny programik. Mam ELMa na bluetooth, co prawda nie używam w swoim aucie ale czasem w innych. Kiedyś podłączyłem do Astry II (G) u teścia. Za cholerę się niemogłem żadnym programem na androida podłączyć (Torque i kilka innych). Dopiero potem wyczytałem że z oplami to tylko poprawnie działa apka - ScanMyOpel. I faktycznie po zainstalowaniu tej apki z połączeniem z kompem zero problemów, błędy, kasowanie itp.

Więc może Torque po prostu niewspółpracuje poprawnie z kompami od D14Z4?

straznik
05-05-14, 23:00
Mike, a myślisz że można ufać wskazaniom chwilowego zużycia paliwa? Nie bardzo wyobrażam sobie jak to liczy. Konieczne jest wpisanie masy i pojemności samochodu. Po cholerę?:) Czy to nie powinno być tak, że komp wie ile jedziemy i ile paliwa podaje?

MikeFoto
06-05-14, 09:34
Mike, a myślisz że można ufać wskazaniom chwilowego zużycia paliwa?

Osobiście bym nie ufał. Wiele aut ma fabrycznie zamontowany wskaźnik chwilowego zużycia paliwa czy zużycia średniego i wszystko rozjeżdza się o np 0.5l/100km
Ufam dobrze skalibrowanemu komputerkowi Telwis bo wyniki potwierdzają się w czasie tankowania i można ew. zrobić małe korekcje.