PDA

Zobacz pełną wersję : swap mocniejszego silnika do civica 7 generacji coupe

Ballator
04-05-14, 17:49
Witam wszystkich

Szukam civica 7 gen w coupe z silnikiem 1.7 vtec, niestety tych aut jest bardzo mało i trudno wybrać coś pod siebie. zacząłem się zastanawiać nad zakupieniem osobno budy i wstawienie mocniejszego silnika np. od acorda 2.0 vtec lub jakiś inny o podobnej mocy.
teraz moje pytania gdyż naprawdę nie za dobrze się na tym znam.

-jakie motory pasują lub pasują po drobnych modyfikacjach do ww auta?
-ile może kosztować wymiana silnika?
-trzeba wymieniać skrzynie lub inne osprzęty?
-niezbędne jest przerobienie zawieszenia czy napędu przy zwiększeniu mocy?
-mniej więcej ile "skoczy" masa auta przy większym silniku(jakim)?
-jest sens "odchudzania" auta po przez wymontowanie klimy i tym podobnych elementów?

proszę o drobne rozwinięcie nazw ewentualnych silników bo przeglądam forum i nie mam pojęcia co oznaczają skróty typu k20 itp

z góry dzięki i pozdrawiam
Przemysław

mixturant
04-05-14, 17:58
Cześć Przemek.

Polecam przywitać się na forum z innymi w odpowiednim temacie, bo zaraz ktoś Cię za to opierdzieli.

Po drugie: jeżeli nie znasz się na swapach, oznaczeniach silników i mam wrażenie na Hondach ogólnie to daruj sobie kupowanie jako pierwszą Hondę budy i wstawianie do tego silnika.

Kup, pojeździj trochę serią, doinformuj się, poczytaj na forum i dopiero wtedy bierz się za swapy itp.

Pozdrawiam!

Ballator
04-05-14, 18:06
w sumie nie o taką odpowiedz mi chodziło ale ok, postaram się zapoznać z tym tematem. Jeżeli ktoś ma jakieś przydatne linki odnośnie moich pytań to proszę o wrzucenie.

AdiWNC
05-05-14, 15:33
Kolega dobrze gada, wkomponuj wiedzę szperając po nocach a w dzień czerp przyjemność z jazdy czystą serią, plany same się rozwiną jak pozbierasz kontakty od ludzi którzy trochę w tym siedzą, jak i niezbędną teorię dla samego siebie :P

Ballator
05-05-14, 17:25
Pewnie macie racje, problem w tym że nawet gdybym znalazł dobry egzemplarz o pojemności 1.7 (co graniczy z cudem lub mam pecha) to tej mocy troszkę mało. Po namyśle może rozszerzę swe poszukiwania o celike7, mondeo mk3 lub mazdę 6 , dokładając troszkę grosza można cieszyć sie mocniejszymi silnikami. Dam znać jak znajdę jakieś auto.

pozdrawiam!

m1j4g1
05-05-14, 20:50
Pojeździj trochę Hondą, pokręć ją pod czerwone pole i też będziesz się miał czym cieszyć, skoro i tak chcesz zeswapować to właśnie dlaczego nie zrobić tak jak mówili moi przedmówcy? Swap nie zając, nie ucieknie, a może zaskoczą cię osiągi serii... Hondy do najcięższych samochodów nie należą :) A Honda właśnie ma bardzo duże możliwości jeżeli chodzi o tuning w tym właśnie osiągów w dużej mierze.

kamil39
05-05-14, 21:13
7 gen to nie to samo co 5-6, gdzie pelno gratow i kazdy silnik mozna przeswapowac, a zamiast tego 1,7 zapewne bez dorabiania lap i kombinowania to nic kolega wiekszego nie wsadzi.

AdiWNC
07-05-14, 01:56
Może spróbuj jakiegoś zadbanego polifta 6gen w coupe/hb bo z zamiarów czytam że fundusz nawet na furę z fajną zadbaną b-serią w środku by się znalazł :P