Zobacz pełną wersję : Jak zdjąć tarcze z piasty? 2 śrubek nie da sie odkręcić...
Witam! Kupiłem klocki i tarcze i chciałem wymienić hample na nowe bo auto słabo hamuje, niestety nie mogę odkręcić 2 śrub mocujących tarczę do piasty... Psiknąłem sprayem , poczekałem 1 dzień i nic (obawiam sie że tarcze są od nowości, MB2, rocznik 2000). Może mi ktoś powiedzieć jak sobie z tym problem poradzić? Dziekuję z góry!
Wymieniasz same klocki ?? Z tego co mi się wydaje nie jest to potrzebne no chyba że chcesz wywalić też tarcze. Wystarczy odkręcić sam zacisk dwie śruby od strony wewnętrznej. No chyba że się mylę.
[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 ]
Ja przy zmianie tarcz odkręcałem je po uprzednim mocniejszym uderzeniu w nie przez jakiś stary śrubokręt. Pomogło.
Kup sobie po prostu "DOBRY" śrubokręt i problem z głowy. Zawsze jeszcze zostaje Ci majzel i młotek :d
witam, te sreje typu wd 40 mozesz sobie wcisnac niew iem gdzie... :/
1. kup pozadny odrdzewiacz(ja uzywam FOSOLu)
2. kup pozadny srobokret z mozliwoscia dolozenia klucza nasadowego lub plaskiego lub jeszcze lepiej udarowy np.:
http://www.allegro.pl/item356582868_srubokret_udarowy_profi_do_zapieczon ych_srub.html
walisz mlotkem w ten srubokret zeby ruszyc troche gwint i jakos tam da sie odkrecic :)
p.s. ja uzywam czegos podobnego do tego:
http://www.allegro.pl/item362305756_wkretak_krzyzakowy_ph1_ks_tools.html
Ja kupiłem srobokret udarowy za 18 zl i bylo git :)
zloty srodek to RUSKI KLUCZ w tym wypadku. Młotek, maly mesel ewentualnie srubokret którego nie szkoda a jest ambitniejszy, pod katem no i "troche juli w rekach" i nie ma sily musi puscic. wkrety mozesz olac bo i tak przy zakupie tarcz ci powinni dac nowe. ja wymienilem tarcze na parkingu na zwyklym lewarku!!! klocki tez od razu wymienilem.
Ja kupiłem srobokret udarowy za 18 zl i bylo git :)
No właśnie.Są takie specjalne śrubokręty które pod wpływem uderzenia w trzonek się obracają.U mnie też inaczej nie dało rady a te śruby są bardzo miękkie i jak zacząłem kombinować to szlag je trafiał.Przyłożyłem, walnąłem i już puściła.Pozdro
zloty srodek
złotym środkiem to jest wiertarka - rozwiercasz śruby tzn. ich wstrętne, zardzewiałe łby i tarcza schodzi - te śrubu służą jedynie do tego żeby tarcza nie spadała przy zdejmowaniu koła, w miejsce tych rozwierconych możną zanabyć za pare groszy nowe
Poradziłem sobie bez problemu "ruskim kluczem". Dziękuję wszystkiem za porady.
U mnie tez wkrętak udarowy spisał się i odkręciłem bez potrzeby wiercenia.
U siebie po prostu rozwierciłem główki tych śrub i jakoś nie widzę potrzeby aby tam wstawiać nowe ponieważ bądź co bądź samą tarcze i tak dociska felga.
brak tych śrub jest tylko mało wygodny przy zdjęciu koła, poza tym żadnych innych efektów ubocznych nie ma.
Ja wczoraj przerabiałem ten problem. Najlepszym wyjściem jest dobre wiertło do metali twardych oraz wizyta z lokalnym dobrze zaopatrzonym sklepie ze śrubkami! Oszczędza to duuużo czasu i męczenia się!
Kup sobie po prostu "DOBRY" śrubokręt i problem z głowy. Zawsze jeszcze zostaje Ci majzel i młotek :d
Przyda się:
-wiertarka
- kpl do gwintowania
- dobre wiertło lub dużo tanich
- sporo chęci