Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana rozrządu

jerdenk
01-05-14, 16:05
Witam,

Zamierzam wymienić rozrząd i tu pytania:

- jakiej firmy?
- jakie dokładnie elementy warto wymienić skoro już się za to zabieram?
- wyczytałem, że żeby dostać się do paska trzeba zdjąć pokrywę zaworów - czy trzeba od razu wymienić uszczelkę?
- da się to zrobić w domowych warunkach?

Pozdro

wiesko1261
01-05-14, 19:16
da się w warunkach domowych ;)
warto zwrócić uwagę na uszczelniacz wału (czy nie zaczyna puszczać oleju) jak ma się zdjęto osłonę i na pewno pompę wodną dla świętego spokoju

fakir
02-05-14, 11:30
Witam,

Zamierzam wymienić rozrząd i tu pytania:

- jakiej firmy?
- jakie dokładnie elementy warto wymienić skoro już się za to zabieram?
- wyczytałem, że żeby dostać się do paska trzeba zdjąć pokrywę zaworów - czy trzeba od razu wymienić uszczelkę?
- da się to zrobić w domowych warunkach?

Pozdro
pasek kup gates, conti - nie polecam mitsuboshi
potrzebujesz jeszcze rolkę i pompę wody.

uszczelki pokrywy zaworów nie trzeba wymieniać jeśli nie jest popękana, możesz ją odtłuścić i wkleić na uszczelniacz silnikowy.
u mnie zrobiłem to w 3godziny pod blokiem ;)

spychu
02-05-14, 12:00
- pasek Gates, Contitech
- rolka Koyo, NSK, INA, GMB
- pompa wody Aisin, GMB

- wymiana uszczelki pod pokrywa nie jest konieczna
- przy okazji sprawdz luz zaworowy i wyreguluj

- w domowych warunkach da sie zrobic jesli masz jakies pojecie, narzedzia o ile kolo pasowe da sie odkrecic :D

bartek_levis
02-05-14, 13:06
pasek conti CT 862
rolka napinacza INA 531 0314 20 lub skf
pompa wody SKF VKPC 93000 polecam też Aisin będzie tańszy
uszczelniacz wałka rozrządu corteco 19016486
uszczelniacz wału: corteco 19026198B
oczywiście uszczelniacze warto zweryfikować jak się nie pocą to nie ruszać jak się pocą to wymienić puki rozebrane
co do dekla to trzeba zdjąć ale uszczelka jak jest w miarę elastyczna a nie twarda i plastikowa to można wyczyścić na rogach dać silikon i będzie trzymać możesz również zrobić luz zaworowy jak masz zdjęty dekiel no i jeśli płyn jest leciwy warto zalać nowym
jak masz kanał to dasz radę jak nie to dłużej się zejdzie :)
powodzenia :cool:

jerdenk
02-05-14, 15:21
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.

Powiedzcie mi jeszcze ile typowo kosztuje taka wymiana w serwisie?

Sheiva
02-05-14, 17:56
150zł (mocno po znajomości) - 500zł+ (naciągające warsztaty). Ja kasuję 200-250 w zależności od silnika.

bartek_levis
02-05-14, 22:01
400-450 jeśli zrobisz wszystko co pisałem
-+ 50 za zawory

pajac_am
03-05-14, 10:16
Nie pamiętam dokładnie, ale za części i robotę płaciłem max 600 zł.
W tym zawierała się cena płynu chłodniczego i chyba regulacji zaworów również, o ile pamiętam.
Sama robota to było 150-200 zł (bez żadnych znajomości) u człowieka który specjalizuje się w Hondach. Dodatkowo wszystkie części kołował mi mechanik, który też pewnie pare zł na tym zarobił.
W Subaru, gdzie jest więcej pierdół do wymiany ASO kasuje 400 zł, więc Sheiva nie wiem skąd wziąłeś te 500zł+ ?!

nie polecam mitsuboshi
Dlaczego?
Na poprzednim Mitsuboshi miałem najechane blisko 100 kkm i znowu mam założony taki sam.

Sheiva
03-05-14, 10:53
Zadzwoń do ASO, to się dowiesz ile kosztuje....
Obejrzyj "Będziesz Pan zadowolony", to też się dowiesz ile, co może kosztować :D
To, że Subaru, to nie znaczy, że Honda. We Fiacie może być z kolei 2x mniej roboty, a cena będzie taka sama i co, to wnosi ?
Podałem ceny takie, jakie można usłyszeć za rozrząd. Wiem, to piszę. Nie wiesz, to nie pisz. Proste.
O Mitsuboshi też już było pisane. Poczytaj, to się dowiesz. Bywały reklamacje po przejechaniu kilku kilometrów, stąd część ludzi się zraziło i kupują tylko Gates. Ale to było kilka lat wstecz i na chwilę obecną w dalszym ciągu sporo osób kupuje Mitsuboshi, jeździ i ma się dobrze.

fakir
03-05-14, 11:23
Cytat Zamieszczone przez fakir Zobacz posta
nie polecam mitsuboshi
Dlaczego?
Na poprzednim Mitsuboshi miałem najechane blisko 100 kkm i znowu mam założony taki sam.

hałasują i pękają - był temat na forum, nie tylko civic'a ;)

bartek_levis
06-05-14, 09:04
też słyszałem że mitsuboshi nie należą już do dobrych chociaż poprzednim samochodem zrobiłem 80 kkm bez problemu jak zdejmowałem pasek nie wyglądał źle

spider_gost
19-06-14, 15:44
Tak czytam wpisy na temat tego Mitsuboshi i się zaczynam martwić bo zmieniałem komplet rozrządu (pasek, pompa, rolka) jakiś czas temu właśnie na tym pasku, mam już zrobione 66000km bezawaryjnie, sprzedawca mówił że na 80000km jest pasek pytanie czy miał rację?

pajac_am
19-06-14, 19:50
sprzedawca mówił że na 80000km jest pasek pytanie czy miał rację?

Ja nie pamiętam dokładnie ale nie wiem czy na moim nie pisało do 100k km.

hałasują i pękają - był temat na forum, nie tylko civic'a

Nic mi nie hałasuje.
.
.
.
A jak pęknie to dam znać :p

mirasek
19-06-14, 23:17
Na pewno na pasku czy opakowaniu nie jest napisane na ile jest km przewidziany, te info masz w instrukcji użytkownika auta.

szastal
20-06-14, 09:06
Ja dla świętego spokoju bym po 60tys myślał o zmianie lub po 5 latach

Camellia Racing
22-06-14, 00:51
Paski spokojnie 100+ robią. Co do Mitsuboshi to po prostu mieli złą serię pasków... bywa.

Angielka
23-06-14, 16:41
Może i była to tylko zła seria, ale mój pasek mitsuboshi od momentu wymiany, czyli od roku wydaje dziwne dźwięki.

karas
23-06-14, 16:53
dobre pare lat chyba 6 temu zmianałem rozrzad w moim VI genie w aso we Wrocławiu na ul. Karkonoskiej bez pompy wody to zabulilem ponad 1500pln za robocizne i czesci tzn pasek napinacz uszczelke pokrywy zaworów i jakis klin :) Aso kasuje jak za zboze .Wymiana paska rorzadu z pompa wody w ASO w subaru Legacy IV 2.0i + bzdety które sie wymienia w subaru przy wymianie rozrzadu to 3500 pln z robocizną więc nie wiem które Aso subaru wymienia za 400zł - chyba w Rumunii albo Afryce - no chyba ze trafisz na jakas super promocje ale znajac ASO Subaru przynajmniej we Wro to sa bardzo niechetni do dawania jakichkolwiek upustów.
Ceny wymiany rorzadu w Hondzie we Wro u przywoitego mechanika 250-300zł robocizna 250 zł czesci pasek, napinacz, pompa wody, OEM uszczelka pokrywy zaworów spokojnie wytrzymuje pare zdjeć i założeń. Waze zeby ja za kazdym razie dobrze oczyscic i odtłuścic

zolwik02
04-07-14, 13:49
witam, piszę w tym temacie bo chodzi o rozrząd.
chodzi mi o pompe wody, otóż ja w swojej hani ostatnio zmieniałem rozrząd i mechanik jak zobaczył że mam oryginalną od nowości pompę wody to jej nie wymieniał bo powiedział że jest lepsza niż tez zamienniki i jest w idealnym stanie a mam przejchane 175 tys km (org. przebieg). Co o tym sądzicie??

lozek
04-07-14, 14:20
nie cieknie to zostawić.

Endrju1
04-07-14, 14:31
X2 u mnie 260tyś (a coś czuję że ze 20 tyś więcej) i pompa oem. dopuki nie huczy i nie cieknie nie zaczepiać.
Nawet w manualu zdaje się jest aby ją tylko skontrolować podczas wymiany rozrządu.

falek84
04-07-14, 21:05
w manualu jest żeby pompę co 200tyś zmieniać czyli co drugą zmianę rozrządu. Ciekawe jak mechanik ocenił stan pompy po wyglądzie:D. Pompa może wyglądać jak nówka, a uszczelnienie puści i będzie ciekło. W poprzednim civic-u pompa też ładnie wyglądała więc nie zmieniłem pojeździłem ok. 10tyś i zaczęła puszczać. Z oszczędności wyszła podwójna robota, ale sam wszystko robie to koszty robocizny odchodzą. Więc lepiej się zastanowić czy warto oszczędzić te +- 100zł

fakir
05-07-14, 10:43
To lepiej kup porządny zamiennik pompy, np. aisin
u mnie przy ok 260tys km jeszcze był oryginał keichin ale sączyło się spod pompy, zawsze wisiała kropla płynu

mirasek
05-07-14, 12:14
Fabryczna pompa spokojnie robi grubo ponad 200 tys., a taki thermotec potrafi już w pudełku być zje*any. Jak zmieniać to j.w. na coś konkretnego.

mam oryginalną od nowości pompę wody to jej nie wymieniał bo powiedział że jest lepsza niż tez zamienniki i jest w idealnym stanie a mam przejchane 175 tys km (org. przebieg)
Znajomemu któremu zmieniałem rozrząd w aerodecku doradziłem to samo w podobnej sytuacji, tym bardziej że przywiózł taką pompę że szkoda mi było swojej pracy wkładając badziew.

arthi
01-04-16, 07:30
Panowie, ile zrobiliście na jednym rozrządzie? Zbliża się u mnie 100 tys., przynajmniej według tego co jest napisane na obudowie rozrzadu, a zdaje się w D14Z4 wymienia się co 120 tys. km. Komuś strzelił rozrząd. pomijąc serie wadliwych. Z jednej strony mógłbym teraz, ale 20 tys. km to przynajmniej 8 mesiecy, więc zmiana wypadałaby dopiero pod koniec roku.