Zobacz pełną wersję : Kontrolka Check Engine w Civic 2001r
Dzisiaj zapaliła mi sie kontrolka od silnika. Wiecie może jaka jest przyczyna? Można z nią jeździć czy trzeba natychmiast udać sie do mechanika. A propos mechanika, to jakiego? Czy tylko ASO serwis da rade czy moze zwykli mechanicy tez pomogą?
Jestem z Cz-wy. Czy zna ktoś może właśnie specjalistów z odpowiednim sprzętem w tej okolicy?
Z góry dziękuje za pomoc.
kiedy zapaliła Ci się ta kontrolka ? i od czego ? bo jeśli od jechania z prędkością 170km/h (+/-) to nic groźnega i sama zgaśnie...
e tam sama, zrestartuj kompa i zgaśnie ;) mi się zapaliła jak wracaliśmy ze zlotu (170-180) zjechaliśmy na bok zrestartowaliśmy kompa i nie zapaliła się do tej pory :agent: więc nigdzie jechał nie będę :afro:
e tam sama
sama też gaśnie :D zazwyczaj po kilku kolejnych odpaleniach silnika...testowalem kiedys na takiej Hondzie, ale wiadomo że lepiej zrobić restart kompa
Pzdr!
Wlasnie, wlasnie sama zgasla. Wydaje mi sie, ze przyczyna byl niski stan paliwa. Po zatankowaniu wszystko wrocilo do normy. Moze jechalem juz na oparach i komputer zaczal czuc, ze silnik sie dusi i wlaczyl lampke. Narazie jest ok. Jak cos sie zmieni to dam znac.
A propos jazdy, to ta Honda to 160 to max, mam tylko 1,4 ;(
to zostan na 4 biegu, a na pewno pojdzie wiecej !!
zerkne na to podczas jazdy
Moja 1.4 na autostradzie rozpedzila sie do 195km/h.Do 180km/h idzie normalnie pozniej to juz oczekiwanie rozpedzi sie lub nie.Oczywiscie jadac na piatym biegu,na czworce nigdy nie probowalem.
no... a moja odkad zalozylem dolot nie chce zgasnac. odlaczalem klemy, poprawialem wszystkie polaczenia i czujniki i dalej sie swieci. ktos ma jakis pomysl, czy ma mjechac do ASO na odczyt bledow?
Moja rada, zatankuj do pelna to moze zgasnie:) Radze z wlasnego doswiadczenia. A propos wytryzmalosci Hondy, to musze sie "pochwalic",ze dwa razy mialem juz bagnet suchy i nic sie nie stalo z silnikiem:) Raz to wogole po wakacjach w Europie, gdzie prawie 1 tys. non stop przy 160km/h na autostradzie.
ta Honda to 160 to max, mam tylko 1,4
nie zgodzę się :aloha:
A propos wytryzmalosci Hondy, to musze sie "pochwalic",ze dwa razy mialem juz bagnet suchy i nic sie nie stalo z silnikiem:) Raz to wogole po wakacjach w Europie, gdzie prawie 1 tys. non stop przy 160km/h na autostradzie.
w sumie nie masz się czym "chwalić" ;p i lepiej kontroluj poziom oleju raz na jakis czas...
[ Dodano: Wto 20 Maj, 2008 ]
ta Honda to 160 to max, mam tylko 1,4
nie zgodzę się :aloha:
też się nie zgodze bo jechałem takim autem szybciej...185km/h oczywiście wg. licznika
Pzdr!
Dziekuje za rade,postram sie teraz regularnie sprawdzac. Jesli chodzi o ta max V to nie wiem pojdzie 180km/h. Wogole to glosno chodzi to auto w porownaniu do np. Vectry z 2001, szczegolnie zawieszenie. Bylem ostatnio w ASO i wszystko sprawne.
Witam,
Dziekuje za rade,postram sie teraz regularnie sprawdzac.
No olej i płyny to proste, że choć czasem sobie luknij.
Wogole to glosno chodzi to auto w porownaniu do np. Vectry z 2001, szczegolnie zawieszenie. Bylem ostatnio w ASO i wszystko sprawne.
Co do głośności to tak ma być zarówno zawieszenie jak i wyciszenie przy większych prędkościach albo się na to godzę albo szukam innego auta.
A propos jazdy, to ta Honda to 160 to max, mam tylko 1,4 ;(
W tym elemencie podobnie jak przedmówcy także się nie zgodzę - miałem wprawdzie troszkę ponad 200 km/h, ale z mniejszą oponą, więc i przekłamanie większe, ale z zalecaną fabrycznie 180-185 km/h nie ma problemu.
pozdro :agent:
lukas-comp
20-05-08, 23:38
Moja 1.4 na autostradzie rozpedzila sie do 195km/h.Do 180km/h idzie normalnie pozniej to juz oczekiwanie rozpedzi sie lub nie.Oczywiscie jadac na piatym biegu,na czworce nigdy nie probowalem.
to spora przepasc musiala byc... ;)
czy restart komputer polega na odłączeniu klem ???... własnie mam ten problem :) wizyta na niemieckim autobanhie to zawsze duża przyjemność :agent:
czy restart komputer polega na odłączeniu klem ???... własnie mam ten problem :) wizyta na niemieckim autobanhie to zawsze duża przyjemność :agent:
łatwiej będzie wyjąć bezpiecznik tylko nie pamiętam który ;)
ten bezpiecznik w moim uprzednim MA8 nazywal sie backup :)
Panowie, który to może być bezpiecznik i czy coś sie może z alarmem stać ????
chciałbym wiedzieć na przyszłość bo dziś lampka zgasła :)
Pocztaj ten tamat :
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=42626&sid=3f86f7f39867cd2c1f6eeeab3e7400ae
Pozdrawiam F.
Może komuś się przyda. Mam sedana z silnikiem 1,6 VTEC. Zapaliła mi się kontrolka silnika (żółty kolor). Poczytałem forum-posty o niedokręconym korku paliwa i o tym że czasem zapala się od jazdy z b.dużą prędkością-na szczęście nie próbowałem opisywanych metod naprawy typu "przegazować" bo takie coś skończyłoby się pewnie zatarciem silnika. Ponieważ jeżdżę raczej ekonomicznie dopiero po pewnym czasie zobaczyłem że przy~4000tys obrotów silnik staje dęba (odcinane paliwo?). Co się okazało? Błąd P1259-VTEC circuit fault, -uszkodzony czujnik ciśnienia oleju układu VTEC. Cena czujnika-200pln. Przy okazji-było za mało oleju,choć często kontrolowałem jego poziom-niestety w garażu samochód nie stoi idealnie równo-jest delikatnie przechylony w przód, co dawało przekłamanie około 0,7 L na bagnecie! Nie spodziewałem się tak wielkiej różnicy, bo przechył hondzi jest naprawdę niewielki.
Mam ten sam problem tyle ze dzisiaj szalalem na sniegu i w pewnym momencie zabardzo mnie pociagnelo depnalem gwlatownie hamulec dlawiac silnik, odruchowo szybko chcialem ja odpalic przekrecajac odrazu stacyjke mialem problem z odpaleniem jak to zawsze po zdlawiuenu ale kontrolka silnika juz nie zgasla , jak zrobi reset kompa ??:) wystarczy odlaczyc klemy ?? czy trzeba uzyc jakies sekwencji jak w przypadku SRS ?
Krzysztof1969
21-02-13, 22:44
Ja za to miałem identyko problemik z Engine zapalała się przy niskim stanie paliwa. Bład był "Czujnik spalania stukowego" i też mi gasła jak dolałem paliwa po przejechaniu około kilometra. Jeśli masz tak samo to wyreguluj zawory i jak ręką odjął.