Zobacz pełną wersję : Opadło sprzęgło
Opadło sprzęgło
Witam dziśiaj wsiadłem do auta (CIVIC, 5g, 92r, pojemność1.3 ) i pedał sprzegła zrobił sie luzny i spszegło łapje na samym końcu
zauważyłem ze płyn leci mi z pedału (tam gdzie gdzie pedał wchodzi do karoserii )
i w zbiorniku niema płynu co to może być ??
z góry dziękuje za odpowiedzi POZDRAWIAM
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. masz wyciek płynu z układu sprzęgła. To dosyć czesta usterka. U mnie wystarczyło dolać płynu i odpowietrzyć układ i jest lepiej, ale czasem trzeba wymieć uszczelki w tej pompce przy pedale (nie wiem jak fachowo sie to nazywa).
wymiana gumek pomaga tylko na jakis czas. Lepiej kupic nowa pompke. Koszt w JC to ok 100zł
piotrek-mi
19-05-08, 21:46
Pompka sprzęgła do wymiany, nowa jak ktoś napisał kosztuje 100zł w JC, ja mam używkę SPRAWNĄ na zbyciu :d (jak coś to priv).
nie ma sie co bawić w naprawianie pompki tylko trzeba wymienić na nową i po problemie
majkelo1986
19-05-08, 22:45
dokładnie tak jak napisali koledzy powyżej.................. miałem to samo............ wymiana 'pompy sprzęgła' pomogła :)
zaraz - u mnie bylo to samo, i wszyscy mowili ze sie konczy. Plynu bylo malutko wiec dolałem. Teraz go nie ubywa i nie ma wycieków ale czasami pedał od połowy sie luzuje i biegi nie wchodza. Jest tak raz na kilkadziesiąt kursów?
Opadło sprzęgło
Witam dziśiaj wsiadłem do auta (CIVIC, 5g, 92r, pojemność1.3 ) i pedał sprzegła zrobił sie luzny i spszegło łapje na samym końcu
zauważyłem ze płyn leci mi z pedału (tam gdzie gdzie pedał wchodzi do karoserii )
i w zbiorniku niema płynu co to może być ??
z góry dziękuje za odpowiedzi POZDRAWIAM
dolej płynu i jazda dalej....
wymiana pompki to 1/2h roboty musisz mieć
1. pompke koszt od 65 do 90 zyli
2. klucz 10
3. nową zawleczke
4. plyn do ukladu
5. 1/2 litra piwa :piwo2:
6. ewentualnie latarke
pozdro rafloo
ps nie zapomnij odpowietrzyc
wymiana pompki to 1/2h roboty musisz mieć
1. pompke koszt od 65 do 90 zyli
2. klucz 10
3. nową zawleczke
4. plyn do ukladu
5. 1/2 litra piwa :piwo2:
6. ewentualnie latarke
pozdro rafloo
ps nie zapomnij odpowietrzyc
wszystko OK
ale po co zmieniać pompę skoro prawdopodobnie ta usterka wynikał z za niskiego poziomu (braku) płynu w układzie...
usterka wynikał z za niskiego poziomu (braku) płynu w układzie...
Moze i tak. Ale przy szczelnym ukladzie nie ma prawa zniknac tyle plynu. Ja przez 2 lata nie dolalem ani nakretki plynu, i stan byl caly czas taki sam. A jak po ponad 2 latach zaczelo ubywac plynu, to odrazu zlokalizowalem wyciek na pompce.
NIe koniecznie musi gdzies uciekac, ale lepiej dokladnie sprawdzic.
piotrek-mi
21-05-08, 21:35
Przecież kolega wyraźnie napisał, że płyn leci mu przy pedale sprzęgła przy karoserii, nad czym Wy się tak rozczulacie???? Pompka do wymiany i tyle, proponuje nówkę sztukę-na wiele lat będziesz miał spokój...
ja ostatnio zmieniałem pompke bo się rozciekła, (płyn na pedale itd). Zmieniłem na nową, odpowietrzyłem i wszystko bylo gites. Zrobiłem jakies 1200km i dzisiaj znowu pedał zrobił sie miekki i nisko łapie, płyn jest i pompka z tego co pomacałem tam po ciemku, nie ma wycieku. Czy to kwestia regulacji? Czy moze wysprzeglik albo z któryś z elementów sprzęgła?
piotrek-mi
22-05-08, 13:10
Na pompce pod pedałem sprzęgła jest regulacja, ale jeśli na początku było ok to samo nie może się rozregulować, zobacz dokładnie czy nie cieknie nigdzie. Jeśli nie to odpowietrz układ, wyreguluj ewentualnie pedał sprzęgła. Nie zaszkodzi też wymiana płynu (koszt niski, roboty mało a korzyści mogą być spore).
No odpowietrzyłem i znowu śmiga dobrze. Płyn jest nowiutki-DOT 4
piotrek-mi
22-05-08, 21:57
Sprawdź dokładnie czy nie ma NIGDZIE żadnych wycieków, być może gdzieś jest nieszczelność i łapie powietrze...
No jednak zapowietrzony nie był. Przejechalem sie dzisiaj po miescie i znowu zauwazam opadanie sprzęgła. Konkretnie uznałem z tatą ze nie odbija niekiedy tak jak ma. Płynu nie ubywa, zapowietrzony tez nie jest. Niekiedy jak jade to puszcza od razu a niekiedy przeciąga sprzęgło jakby niewprawny kierowca jechał. Podejrzewam sprezyne wyciskową. Czy co moze to powodować? Z góry dziekuje za pomoc
Nie masz czasem tak, ze jak bedziesz bardzo powoli wciskal sprzeglo( baaardzo wolno) to samo sprzeglo nie zaskoczy a pedal zostaje w podlodze??
Nie masz czasem tak, ze jak bedziesz bardzo powoli wciskal sprzeglo( baaardzo wolno) to samo sprzeglo nie zaskoczy a pedal zostaje w podlodze??
nie nie zauważyłem czegoś takiego ale wlałem płynu i kupiłem zestaw naprawczy narazie musi starczyć w weekend zbroje :)
U mnie reperaturki sie nie sprawdzily i po krotkim czasie znowu zaczelo ciec.
Teraz napewno kupowalbym odrazu nowa pompke, zwlaszcza ze nie kosztuje duzo.
Byłem u mechanika, diagnoza:docisk
czyli czeka cie wymiana calego sprzegla, od 180 do 350w zaleznosci od firmy + ze 200 -250zl za wymiane
dzwoniłem z ciekawości do ASO i powiedzieli 1020zł, po rabacie 920zł. Myślę nad Valeo, dobry jest? Do robocizny trzeba tez doliczyc koszt wymiany oleju. Całe szczescie ze moj mechanik to rowny typ i nie jest drogi
Myślę nad Valeo, dobry jest?
Valeo nie jest dobre. Idz w exedy albo nkk.
Mam podobne objawy co kolega. Popma mi ciekla wiec wymienilem, odpowietrzylem, wlalem nowy plyn i dobrze bylo przez pierwsze 5km. Pozniej to samo-miekki pedal itd.
U mnie jednak jest jeszcze jeden zonk - jak chce ruszyc szybciej spod swiatel to wyje i wyje i wyje, a ruszyc nie chce :/ Jak ruszam spokojnie to nie ma az takiego problemu. Ciezko jest tez czasem zmienic bieg bez szarpniecia...
Co to, toto?
Mam podobne objawy co kolega. Popma mi ciekla wiec wymienilem, odpowietrzylem, wlalem nowy plyn i dobrze bylo przez pierwsze 5km. Pozniej to samo-miekki pedal itd.
U mnie jednak jest jeszcze jeden zonk - jak chce ruszyc szybciej spod swiatel to wyje i wyje i wyje, a ruszyc nie chce :/ Jak ruszam spokojnie to nie ma az takiego problemu. Ciezko jest tez czasem zmienic bieg bez szarpniecia...
Co to, toto?
Tak wlasnie myslalem i kupilem to co polecali - Aisina. Co o tych sprzeglach myslicie?
Tak wlasnie myslalem i kupilem to co polecali - Aisina. Co o tych sprzeglach myslicie?
No i dzisiaj odebrałem autko. Kupiłem kompletne sprzęgło ASO na które dostałem rabatm, ale mniejsza z tym. Przejchałem kilkanascie kilometrów i znowu to samo. Pedał opadł i nie odbija, nie wysprzęgla. Mechanicy przed robotą mowili ze było zapowietrzone. Wymienili tarcze, łozysko, docis. Ostatnio przed tym remontem wymieniłem rozciekniętą pompke i byl na chwile spokój (jakies 300km). Płyn nie ubywa. Zastanawiam sie co do ku**rwy z tym jest? Znowu pompka? Wysprzęglik? Pomóżcie bo mnie szlag trafia
[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 ]
Wymieniłem wysprzęglik i po odpowietrzeniu przez mechnika po 15km to samo, dno. Odpowietrzyłem w domu i było powietrze-piana. Przewody bez wycieków. Czyzby pompka? Pomocy bo nie ogarniam juz tego tematu