PDA

Zobacz pełną wersję : Alternator problem - szybkie pytanie

Calypso
30-04-14, 22:13
Witam,

Szybkie pytanie: pacjent anglieka MA8 D14A2 - padł alternator - napięcie poniżej 13, wymiana na sprawny - napięcie powyżej 14. Stary alternator słabo ładował i były problemy z odpaleniem, najpierw cykał ale odpalał, po zmianie odpalił od strzała. Tego samego dnia samochód pozostawiony na parę godzin. Odpalenie i... zdechł całkowicie - akumulator wyładowany... Macie może propozycje gdzie ucieka prąd?
Dzięki!

endriu286
30-04-14, 22:30
Witam,

Szybkie pytanie: pacjent anglieka MA8 D14A2 - padł alternator - napięcie poniżej 13, wymiana na sprawny - napięcie powyżej 14. Stary alternator słabo ładował i były problemy z odpaleniem, najpierw cykał ale odpalał, po zmianie odpalił od strzała. Tego samego dnia samochód pozostawiony na parę godzin. Odpalenie i... zdechł całkowicie - akumulator wyładowany... Macie może propozycje gdzie ucieka prąd?
Dzięki!

Siemka zobacz Masę do karoserii czy jest ok ,albo akum dostał zwarcia i Padł :( albo rozrusznik robi zworę

civic1983
30-04-14, 22:34
możliwe że aku zdechł i trzeba go podładować lub wymienić na nowy ewentualnie odpiąć klemę plusową i między nią a zacisk plusowy aku wpiąć amperomierz i sprawdzić pobór prądu na wyłącząnym wszelkim zasilaniu, u mnie problem tkwił w centralnym zamku który był dołożony przez poprzedniego właściciela i zwarcie miał jeden z siłowników po wymianie tego było wszystko oki

Karpiczek
01-05-14, 21:01
A może akumulator niedoładowany ze względu na tamten alternator? Długo jeździłeś po podmianie na nowy?

silvo18
01-05-14, 21:44
pobór prądu na postoju

Wojtec12345678
01-05-14, 22:34
Bardzo często się zdarza że centralny gdzieś bierze prąd ... wyjmij bezpiecznik i na noc i zamknij z kluczyka

kaczka208D
12-09-14, 20:22
Witam, mam pytanie czy chwilowe zwarcie masy do plusa - czyli tam gdzie przykracany jest ten pojedynczy gruby przewód (foto czarny plastik po lewej http://obrazki.elektroda.net/98_1228728996.jpg) mogło uszkodzić regulator napięcia. Odkręcałem ten przewód plusowy z alternatora bez ściągnięcia klemy i i klucz syknął się z obudową więc czy mogło coś się uszkodzić ? Uprzedzam pytania nie mam możliwości sprawdzenia bo alternator jest już wyciągnięty :)