Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tłumik

majk1
18-05-08, 20:40
Witam klubowiczów:) Mam do was prośbe o pinie na temet tłumika. Zamierzam kupić nowy tłumik i zastanawiam się czy nie kupić takiego który bedzie dzilił się na dwa. Czyli po każdej stronie bedzię jedna końcówka, czyli razem dwie koncówki w sumie. Prosiłbym o opinie co o tym sądzicie. Dzięki wielkie

Xploid
18-05-08, 21:11
jak dla mnie to totalna kaszana!! :) take moje zdanie :)

majk1
18-05-08, 21:13
A mozecie polecić pojedyńczy tłumik jakiś fajny ale cichy?

ziomal007
19-05-08, 10:11
A mozecie polecić pojedyńczy tłumik jakiś fajny ale cichy?
Ultery dedykowane , 500-600 zeta.

A po za tym w pytkę było teamtów o tłumikach , dawaj w szukajkę i : tłumik , tłumiki itd.

Pozdro.

michalm320
19-05-08, 11:16
jak chcesz cichy tłumik sportowy to polecam dedykowanego ultera. Ja mam i jestem w pełni zadowolony, ładnie wygląda i nie ryczy.

majk1
19-05-08, 11:21
a nie lepiej kupić ala mugen taki?

bonias83
19-05-08, 13:31
ala mugen nie jest cichy ... bierz ultera dedykowanego tak jak poprzednicy pisza koszt ok 500-600zł pojedynczy i ci glowy nie urwie
to ja jeszcze zadam takie pytanko
ktory z tych bedzie cichszy?
ulter nrs , m-tech z silencerem, czy jakis wm sport z silencerem
z tego co wiem ulter nie ma silencera

Frydzio
19-05-08, 13:38
najcichszy bedzie nrs, wm sporty z silencerem lubia brzydko pierdziec, poza tym na nrs zawsze powinienes dostac atest-karteczke z danymi firmy i wpisana twoja rejestracja + pieczatka, jesli masz reszte seryjnego wydechu, to nikt sie do niego nie przyczepi

bonias83
19-05-08, 13:47
tez duzo slyszalem opini ze ulter nrs jest cichszy od tych wszystkich wm sportow itd tylko frydzio jestes pewny ze ulter bedzie najcichszy pomimo tego ze nie posiada on silencera?

Frydzio
19-05-08, 14:04
powiem ci tak - zakladalem z kumplem ultera z jedna koncowka,co prawda nie mial on okraglej puszki ale pytalem w sklepie czy beda sie roznic - ten i nrs, bo kumplowi zalezalo na ciszy. Koles z ultera twierdził ze naseryjnym ukladzie beda gadac podobnie

wiadomo ze taki tlumik nie bedzie dzialal jak seria, ale na prawde nie bedzie pszeszkadzal, a poza tym chyba zalezy ci zeby troche gadał, bo jesli zakladasz tylko dla wygladuto dospawaj sobie koncówke

wm sporta sam mam, od dlugiego czasu i wiem ze pierdzi z silencerem, nawet jesli ulter byłby minimalnie glosniejszy to i tak wez jego, niz wm

tu masz galerie http://www.ulter.com.pl/index.php?show=sounds - wybierz sobie honde, moze ci sie wydawac glosno, ale w rzeczywistosci bedzie elegancko

bonias83
19-05-08, 21:35
frydzio zalezy mi na tym aby ladnie buczal ale nie urywal glowe -wiem wiem ze mugeny leb urywaja ale o ulterze gdzies slyszalem ze wcale takie glosne nie sa jak te wm km. z tym ze po tym jak sie dfowiedzialem ze on nie ma silencera to mam pewne watpliwosci. m-tech chyba ma te wszystkie km wm maja a mimo to sa glosne wiec jak to w koncu jest ??

havok
19-05-08, 21:56
ala mugen
Chyba N1-style

Kolega ziomal007 miał rację, poczytaj propozycje już dawane na forum, jeśli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości to wpisz się do któregoś z już zaczętych tematów. Wyobraź sobie cały dział zawalony tematami kolejno:
Tłumik
Jaki tłumik?
Tłumik - pomóżcie
Wydech - co wybrać?
KM czy M-tech?
Tłumik?
itd.
Czytaj, oglądaj (temat w dziale Nasze Hondy), dopytuj się na pw właścicieli interesujących Ciebie modeli o szczegóły techniczne. Forum jest kopalnią wiedzy - korzystaj.

kurgan
20-05-08, 10:01
jak chcecie tlumik, ktory nie urwie glowy i nie bedzie meczyl na trasie to ulter dedykowany. po 3 miesiacach lekko sie przepalil i teraz jest cos posredniego, delikatny basik i ladne brzmienie przy wchodzeniu i schodzeniu z obro. jak chcecie cos glosniejszego to, np. mugeny. jak chodzi ulter. w moim profilu jest link z filmikiem pogladowym. pierwszy post link nad fotkami po dzwonku :) (bylo dzien albo dwa po montazu)

ja trafilem na promo i wyrwalem za 500 a byly te wersje po ok. 600. spasowal idealnie jezeli chodzi o rurke. lekko wieszaki trzebabylo wyprofilowac, zeby nie walil o podloge (nie o ziemie) na nierownosciach ;) no i 2 lata gwarancji bodaj

Kras
20-05-08, 10:12
Wszelkie "mugeny" drą się jak głupie. I to jeszcze najczęściej w mocno nieprzyjemnych tonacjach. Jeśli już to zrobić sobie customowy przelot z dużą puchą.

camer
20-05-08, 11:15
no dobra piszecie ze jak ktos ceni sobie cisze to niech bierze serie, ale teraz pytanie: chodzi Wam o serie serie (czyli jakis OEM z ASO o ile jest cos takiego) czy jakis komorowy zamiennik serii od jakiegos markowego producenta. bo ja np mam u siebie duza puszke firmy Walker (zamiennik serii) + dodatkowo wyciszenie i moim zdaniem dalej jest za glosno i tez poszukuje jakiegos cichego rozwiazania, zeby w trasie glowy nie urywalo, a co wiecej - dalo sie posluchac muzy. wrecz nie wyobrazam sobie jak mozna jezdzic z przelotowym glosnym tlumikiem, ze stozkiem i wybebeszonym autem, bez zadnego dodatkowego wyciszenia (matami czy filcem) - przeciez nawet nie da sie bez podnoszenia glosu rozmawiac z pasazerem (siedzacym z boku ;) ).

kurgan
20-05-08, 12:52
jest takie powiedzenie jeden lubi mleko drugi jak mu nogi smierdza :) czyli kazdy wg uznania
sory za OT :aloha:

BARTAS998
20-05-08, 15:06
a ja chce tlumik, ktory bedzie dawal metaliczne dzwieki, basu mam dosyc w bagazniku, nie chce wiecej. Jaki tlumki?

el_rogal
20-05-08, 16:36
jak dla mnie to wszystko oprocz dedykowanego ultera urywa glowe wczesniej czy pozniej :D

w moim opisie masz filmik jak chodzi ulter - posluchaj i ocen

w srodku samochodu go nie slychac prawie

camer
20-05-08, 20:31
nawet w okolicach 4-4,5k rpm ?? :>

michalm320
20-05-08, 20:50
Na filmiku prezentuje jak brzmi ulter dedykowany w D15Z6. Jeśli to dla kogoś jest głośno to niech sie przesiądzie na hulajnogę, zapewniam że będzie cicha.

http://pl.youtube.com/watch?v=GUe4SCcAhbQ

Filmik nagrałem po przejechaniu jakiś 500-1000km. Jak zajdzie potrzeba to nagram w obecnej chwili gdzie przebieg na tym tłumiku to jakieś 5000 km.

Włóczykij
20-05-08, 21:28
jest tu może jakiś zadowolony użtytkownik Ultera NRS? jestem zainteresowany kupnem czegoś takiego... wydaje mi się, że nie będzie to jakieś ryczando czy "darcie pi**y" jak już ktoś wcześniej napisał. Na stronie Ultera można go posłuchać, jednak nagranie nie jest zbyt dobrej jakości, mimo wszystko brzmi przyjemnie.

bonias83
20-05-08, 21:41
ja rowniez chyba bede przymierzal sie do NRSa wiec przylaczam sie do pytania wloczykija

lukas182
20-05-08, 21:57
a może coś takiego zamiast ultera?

http://www.rpmotorsport.pl/auta/product_info.php?cPath=901_749_73_1398_1191_1192_1 196_1203_1209&products_id=7088&osCsid=4af4fa99aa41b718aad193dd28affc71

bonias83
20-05-08, 22:57
lukas zauwaz tylko ze ulter jest o polowe tanszy a tu cena rowniez odgrywa jakas role ;)

camer
20-05-08, 23:14
akurat w podanym sklepie wyskakuje cena 550 zl za magnaflow, a za ultera licza od 480 - 600 w zaleznosci od wybranej koncowki. wiec ceny podobne, nie wiem tylko jak z glosnoscia.

bonias83
20-05-08, 23:58
480 - 600 za ultera? to chyba jakies nieporozumienie. ja za ok 250 zl bede mial :d

Lopik
21-05-08, 00:33
bonias83 może podasz jakiś konkretny namiar :)?

sam szukam teraz jakiegoś ładnego tłumika przelotowego i już trochę zgłupiałem z tymi cenami ... dźwiękami :/
ultera NRS udało mi się najtaniej znaleźć za 320 ... a cena u samego Ultera po prostu powala :brawo2:
przeszukałem też youtube żeby sprawdzić jak to dokładnie drze japę - ale jakoś mało ludzi ma w hondach zamontowane te tłumiki ... znalazłem tylko jeden filmik słabej jakości i szczerze powiedziawszy średnio brzmi :zamkniete oczy:

http://pl.youtube.com/watch?v=E6t8S2TeqtM&feature=related

bonias83
21-05-08, 07:06
lopik sluchaj ja wczoraj bylem u tlumikarza u mnie w pabianicach. on sprowadza do siebie rozne ultery. mial akurat na stanie jednego nrs z tym ze tego dluzszego. jak sie go spytalem w jakiej cenie to on powiedzial 250. wiec ten krotszy bedzie jeszcze tanszy :D jesli interesowal by cie namiar do niego to wal na pw a tak pozatym slabo szukasz , koles na allegro sprowadzi ci go za 310 wiec 10 zl taniej niz ty wychaczyles ;) co do dzwieku to w galerii brzmi on ladnie
jak w realu to nie mam doswiadczenia i go nie slyszalem. opieram sie tylko na opini ludzi. troche fourm juz przeszukalem. a tak szczerze to powiem ci ze glupieje juz jesli chodzi o dobranie wydechu koncowego :/

Włóczykij
21-05-08, 07:16
http://www.allegro.pl/search.php?string=ulter+nrs&sourceid=Mozilla-search
za każdy wyjdzie jakieś 300zł co, wydaje mi się, nie jest aż tak wygórowaną ceną... szkoda, że nie mam tu pod ręką takiego tłumikarza ;)

lukas182
21-05-08, 10:55
Właśnie nikt nie może nic powiedzieć o głośności NRSów. O ile dedykowane ultery mają moim zdaniem idealny dźwięk...ale te NRSy są niewiadomą...

michalm320
21-05-08, 11:12
A jak widzicie kwestie takiego dedykowanego ultera a do tego zrobić cały wydech na 2" z kolektorem 4-2-1??? Wiadomym jest że dedykowany ulter nie jest w 100% przelotowy ale też nie ma budowy tłumika standardowego np. z ASO. Co o tym myślicie???

Cysiek
23-02-09, 19:22
Nic się niedziało w temacie to postanowiłem być królikiem doświadczalnym i kupiłem NRSa
model NRS-003/08-1 długość puchy 330mm średnica 100mm

taki http://allegro.pl/item521152663_tlumuk_sportowy_nrs_ulter_sport.html

ma przejechane narazie jakieś 100km i niejest źle, nie za głośno (jedynie w okolicach 1700-1800rmp jest słyszalne swoiste dudnienie) to poza tymi obrotami jest już bardzo przyjemnie

Przy jakiejś okazji nagram filmik i puszę na YT to każdy będzie mógł sobie obczaić.

havok
23-02-09, 20:51
Temat o wyglądzie tłumika (przypominam - autor tematu domagał się opinii odnoście podwójnego) dawno widzę, że się wyczerpał. Więcej informacji oraz kontynuacja w temacie głównym o wydechach tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=610148