Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : swap na b18c4 kilka pytań

kubarr
18-05-08, 15:11
a więc baza to samochód z 98 roku z silnikiem d16y8 obd2a
dawca angol civic 5d z 99 roku obd2b ale komputer ma wtyczki obd1 :shock:

wtyczki w komoże silnika i układ kabli wolnych pinów identyczny ale kolory inne
czy wystarczy przedłużyć wtyczki z silnika podpiąż przejściówka do kompa i bangla? czy mogą sie rużnicz wiązki tych silników?

2 opcja konwersja na obd1 całości czy wiązka z b16a2 z 92 roku podejdzie pod silnik b18c4?
i czy musze wymieniać aparat zapłonowy na ten z b16 obd1? czy da sie to ominąć?

jak jest z immobilaizerem w kompie np p28/30 da sie go wyłączyć? żeby niebyło problemów z odpaleniem po konwersji?

ma kto schemat przejściówki obd2na obd1? lub jest ktoś na forum kto mi to wykona?

szukam wszędzie niestety mój angielski jest słaby i zagraniczne fora odpadają i nic w pl niemoge znaleść :oops: :cry:

dudix83
19-05-08, 07:18
jesli chodzi o elektryke to najlepiej uderz do emg. Polecam !!! To co ci moge powiedziec to jesli chcesz miec obd 1 to najlepiej, najszybciej bedzie jak kupisz przejsciowke obd2a->obd1. Immobilaisera nie da sie wylaczyc na kompie p28. Poza tym wszystkim musisz wgrac inne mapy do kompa bo na tych b18 nie pojedzie.

stempel91
19-05-08, 08:32
Da sie wyłączyć immobiliser bo u mnie wyłączyli i kosztuje to jakieś 500 zl

Konrad84
19-05-08, 10:12
Da sie wyłączyć immobiliser bo u mnie wyłączyli i kosztuje to jakieś 500 zl

:coo2:
immo da się wyłączyć.
Wystarczy zgłosić się do Furiousa, żeby ci sprzedał kompa z mapami i z czym tam będziesz chciał, przejściówki też chyba ma.

E2rd
31-05-08, 14:59
Co do ECU p28 to ja jeżdze na takim przygotowanym właśnie przez Furiousa, OBD1 bez immo. Co do wiązki, to wziąłem od B18C4 bo ma wtyczki ECU OBD1. Ze starej pobrałem wtyczki końcowe idące do instalacji kabinowej i wszczepiłem je do tej od B18C4 dodatkowo musiałem ją odwrócić bo z Anglii był dawca. Jest z tym troche zabawy, u mnie pierwsze odpalenie odbyło się bez żadnego Checka i problemów :) Ruszył z kopyta :)