Zobacz pełną wersję : b18c4 Vtec problem
Witam, mam ostnio maly problem po prostu silnik w momencie zalanczania sie vteca - to raz sie wlaczy a raz tak jakby nie, objawy - nie czuc tego kopa i ciagnie do 7500 zamiast do 8500. Nie wiem czy to wina Vteca, moze jest inny problem, jak ktos mial cos podobnego to pomozcie :P
czasem brakuje oleju w silniku ;)
elegancko to dlugo bez tego oleju wytrzumuje, ktory wymeinony nie caly 1 tys km temu :/ I sprawdzny jest ok :P
ale co się dzieje przy tych 7500obr/min? brakuje mocy? czy odcina?
albo zaworek vtec się może przycinać, albo pałujesz jak jest zimny silnik i wtedy vtec się nie włączy, a odcinka jest niżej ustawiona dla dolnego zakresu
i nastepny wezcie przestancie z tym zimnym silinikem... Wychodzi na to, że nie mam oleju i piłuje na zimnym silniku :D
Jak jeset coś nei tak to 7500 i nei ma mocy jedynie strzal z wydechu i koniec, nie ma mocy, wogole nie czuc zalanczania sie vteca nie ma tego skoku mocy...
w seryjnym b18c4 nie będziesz czuł kopnięcia, ale 7500 i koniec oraz strzały z wydechu to nie naturalne napewno.
Ale chodzi o to, że czsami chodzi bardzo dobrze ciagnie do 8500 i czuc to odejście, a czasami wlasnie jedzie do 7 tys i to 7500 to bardzo ciezko - losowanie lotto ;/
moze ktos mnie wysmiac, ale nie zdziwiłbym sie jakby to była wina paliwa
Stawiam na zapłon albo paliwo :aloha:
chyba problem rozwiaznay, dzisiaj wymienilem swiece, wyczysicielm vteca i ustawilem zawory i wychodzi, ze najprawdopodobniej swiece byly tego wina, bo tylko one byly juz troche dojechane :P Zawór Vtec dośc czysty, a ustawienie zaworów raczej nic by nie pomoglo. Zobacyzmy jak narazie dobrze chodzi bez zajakniecia, a nawet lepiej niz wczesniej :O
u mnie bylo tak samo jak mi sie vtec nie wlaczal i winny byl zle podlaczony przewod. PS vteca czuc w EG :)
Też miałem problem z załączaniem sie VTECa, winny okazał sie map sensor. BTW u mnie w EG czuć go bardzo mocno :)
i nastepny wezcie przestancie z tym zimnym silinikem...
weź przestań z fochami jak chcesz, żeby ktoś w ogóle próbował Ci pomóc następnym razem - nigdzie nie napisałeś czy to się dzieje po rozgrzaniu czy nie
a skoro problem się rozwiązał to zamykam