PDA

Zobacz pełną wersję : EJ9 D14A4 Swap czy mody?

patryk00013
27-04-14, 11:49
Witam, szukam rozwiązania do mojego auta. Zastanawiałem się nad swapem na jakiś d15 silnik w dobrym stanie, ponieważ nie zależy mi na osiągach typu 3s do 100 i 500 KM mocy. Ogólnie chodzi o to, że potrzebuję silnika, którym można sobie przycisnąć, ale też spokojnie pojeździć po mieście. Co bym chciał:

1. Żeby wydech był delikatnie głośniejszy
2. Zależy mi na spalaniu takim jak mam teraz(<= 8 w mieście) bądź ciut większym(koło 10)
3. Powinien się lepiej zbierać
4. Żeby był rozwojowy, kto wie co się w przyszłości trafi ;)

A tutaj taki podpunkt 4., czy jest możliwość kupienia i zamontowania części z d15 ale w różnym okresie czasu, np dzisiaj głowica, jutro słupek itd. Nie stać mnie na jednorazowy zakup, a odłożyć jest mi trudno. Proszę o wyrozumiałość i podanie odpowiedzi w jak najprostszej do zrozumienia formie. Rozumiem, że pytania mogły paść, ale ciężko wszytko w jednym temacie znaleźć.

Kriss91
27-04-14, 12:07
Najbardziej kompromisowym rozwiązaniem wg mnie będzie zakup silnik D15 Econo (D15Z6, D15Z8 itp.). Seryjnie posiada 115 KM i dzięki VTEC-E powinieneś mieć niższe spalanie niż teraz. Słupek jest stosunkowo tani. Nie musisz na pewno kupować skrzyni biegów (Twoja obecna jest krótsza, co zapewni trochę lepsze przyspieszenie). Na początek możesz w sumie odpuścić sobie również odpuścić kolektor wydechowy (ten z D15 nie jest w zasadzie wcale lepszy od tego z D14, a w przyszłości możesz zakupić kol. 4-2-1 i zrobić wydech o średnicy do 2 cali). Na pewno potrzebujesz kompa, raczej wiązki (będzie łatwiej), oczywiście słupka z kolektorem ssącym i prawie na pewno z aparatem zapłonowym (bo ten z D14 chyba nie pasuje). Po zamontowaniu D15Z6 (czy bliźniaczego silnika) w przyszłości możesz pomyśleć o zmianie wałków, klawiatury i wystrojeniu całości).

patryk00013
27-04-14, 12:22
Gdzie mogę dostać taki silnik w przystępnej cenie, na allegro jest coś takiego http://allegro.pl/silnik-honda-civic-96-00-1-4-d15z8-165-tys-gwaranc-i4187612272.html wystarczy? Rozumiem, że poza akumulatorem, kolektorem wydechowym nic innego nie podejdzie z obecnego silnika? Chciałbym maksymalnie zmniejszyć koszty takiej przeróbki.

Kriss91
27-04-14, 12:45
W podanej aukcji masz cenę jedynie za sam goły słupek. Potrzebujesz jednak nieco więcej elementów :) Powinna pasować część osprzętu, ale nie będą to jakieś duże oszczędności. Przypominam tylko, że Twoja obecna skrzynia może pozostać. Silnika możesz szukać u zaufanych sprzedawców jak np. Tygrysek, Ralf itp. lub poszukać szczęścia u innych, ale bez jakiejkolwiek gwarancji sprzedającego to czysta loteria. Napisz może jakim budżetem dysponujesz, bo nie wiadomo czy jest sens w ogóle bawić się w przeróbki.

patryk00013
27-04-14, 12:55
Budżet do około 3tyś, gdzie znajdę tych sprzedawców?

Kriss91
27-04-14, 13:52
Choćby w dziale giełda na forum.