Zobacz pełną wersję : Niespotykany problem z klimatyzacja :(
Kupilem nowa chlodnice, pojechalem do serwisu - wymienili + napelnili. Juz ucieszony ze wszystko OK, a tu gryps. Po wlaczeniu AC nie zalacza sprezarki :( Po podlaczeniu przez kabel do aku i do sprezarki wszystko dziala. Brakuje napiecia na sprezarce :/ Bezpieczniki sprawdzilismy i wszystkie byly chyba OK. Gdzie moge jeszcze czegokolwiek szukac?
Hmmm... A nawiew włączył?
Jasne. Nawiew na 1, obieg zamkniety + ac i nic :( Jak podlaczyl recznie za pomoca jakiegos kabla to wszystko bylo OK. Bez tego ani rusz.
Gdzie sa bezpieczniki od klimy i ktory to jest? Wszystkie sprawdzilismy i pod maska i w srodku auta i byly niby OK.
A lampka na przycisku sie swieci?
Sprawdz bezpieczniki 13 i 19 pod decha i 35 pod macha. Jest jeszcze do sprawdzenia przekaznik sprzegla klimy.
A panowie jak ci nabijali klime to nie sprawdzili czy dziala???
Moze jakis czujnik nie pozwala sie wlaczyc klimie? Moze cisnienie alboco.
Jec lepiej do jakiegos fachmena od klimy.
Lampka swieci. No wlasnie bylem w warsztacie, co sie zajmuje klima. Szczelnosc jest, bo sprawdzali. Napelnili, posprawdzali bezpieczniki i przekazniki i mowili ze sa OK. No tak jak mowie podlaczyli poprzez jakis kabel podlaczajac pod sprezarke i pod + na akumulatorze i klima dzialala. Po odlaczeniu tego kabla klima nie dziala :/ ewidentnie cos z elektryka. Tylko gdzie szukac przyczyny?
[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 ]
nie ma poprostu napiecia na sprezarce :( chyba musze jechac do jakiegos elektryka :(
A dlugo miales ta chlodnice walnieta? Moze dziura byla bycza i osuszacz masz do wymiany?
Ostatnio spec od klimy mi cos mowil ze jak osuszacz jest do wymiany to klima nie bangla, ale powinienes to jeszcze potwierdzic.
pozdro
[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 ]
nie ma poprostu napiecia na sprezarce :( chyba musze jechac do jakiegos elektryka :(
to nie jest raczej tak ze nie ma napiecia.
moim zdaniem cos nie pozwala sie klimie wlaczyc, jakis czujnik alboco.
No to czemu poprzez podlaczenie przez kabel dziala? Nie wiem ile klima byla niesprawna. Auto mam od 4 miesiecy i od poczatku jak kupilem to chlodnica byla walnieta. Sadze ze wczesniej dosc dlugo byla walnieta...
No to czemu poprzez podlaczenie przez kabel dziala?
bo omijasz wszystkie czujniki i elektronike sterujaca - to tak jak podlaczyc silnik elektryczny na krotko z pominieciem wylacznika - bedzie dzialal chociaz wylacznik jest "wylaczony" :)
To co dalej proponujecie abym co zrobil? Skoro cos z osuszaczem to kurde czemu gosc w serwisie tego nie mowil, tylko zaraz do elektryka wysylal :(
Miałem takie same objawy jak ty. Diagnoza czujnik temperatury silnika jest nei teges. Spiete na krotko i dziala. Nie wiem czy masz taka sama konstrukcje ale warto sprawdzic.
No ale co ma czujnik temperatury do klimy? :| Temperatura jest OK, auto sie nie grzeje, wiec co do tego mialby czujnik?
Bylem jeszcze raz dzis w tym zakladzie od klimy i gosc od nowa mi powiedzial to samo. Czyli, ze wsio jest OK, chlodnica, sprezarka, klima nabita, tylko nie ma napiecia na sprezarce...Gdzie szukac tego pradu na sprezarce? :/ Wsciekly jestem jak nic, bo chlodnica 250zl, wymiana 50zl, nabicie 120 :( a klima jeszcze nie dziala:(
[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 ]
Jak mam teraz napelniona klime i nie uzywam, bo nie ma pradu na tej sprezarce to ten gaz mi z klimy czasem nie spierdzieli?
ten gaz mi z klimy czasem nie spierdzieli?
czasem nie, jesli uklad szczelny :-)
Uklad szczelny, bo sprawdzali...
Doradcie co moge doraznie sam posprawdzac, zeby ta klima dzialala :| dodam, ze jak zalaczam AC to silnik reaguje na klime - wzrastaja obroty, ale za cholere sie nie chce zalaczyc sprezarka :( Z elektrykami u mnie ciezko sie umowic - zawaleni robota i musze czekac i czekac :( A moze akurat cos moge sam sprawdzic i akurat moze to byc to?
... a sprawdzałeś elektromagnes koła sprężarki...
No ale co ma czujnik temperatury do klimy? :| Temperatura jest OK, auto sie nie grzeje, wiec co do tego mialby czujnik?
Bylem jeszcze raz dzis w tym zakladzie od klimy i gosc od nowa mi powiedzial to samo. Czyli, ze wsio jest OK, chlodnica, sprezarka, klima nabita, tylko nie ma napiecia na sprezarce...Gdzie szukac tego pradu na sprezarce? :/ Wsciekly jestem jak nic, bo chlodnica 250zl, wymiana 50zl, nabicie 120 :( a klima jeszcze nie dziala:(
[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 ]
Jak mam teraz napelniona klime i nie uzywam, bo nie ma pradu na tej sprezarce to ten gaz mi z klimy czasem nie spierdzieli?
Ja mowie nie o czujniku temeratury tym ktory odpowiada za wskaznik na desce i wlaczanie i wylaczanie obiegu plynu i wentylatora na chlodnicy a drugi czujnik ktory byl w moim ukladzie klimatyzacji. Był i jest on dalej popsuty a jest zmostkowany. Miał on sluzyc do tego ze jesli silnik bedize sie przegrzewal zostanie wylaczona klimatyzacja. Masz jakis diagram jak wyglada twoja klima i co tam wchodzi w sklad dokladnie?
Jest jeszcze czujnik który kontroluje czy w ukladzie klimy jest właściwe ciśnienie - jeżeli nie to nie włączy sprężarki. Może to ten czujnik. Proponuje podjechać do innego fachowca.
1. sprawdź czy na styczniku od sprężarki jest masa jak nie ma to bezpieczniki, jeśli jest to podaj ją na przewód wychodzący ze stycznika do sprężarki i wtedy klima musi się załączyć
2. sprawdź sam stycznik bo może mieć nadpalone styki (najlepiej podmień go z innym)
3. jeśli sprężarka po zwarciu na krótko w gnieździe stycznika zadziała a stycznik będzie sprawny to zewrzyj przewody czujnika ciśnienia i temp. w klimatyzacji (są one przy chłodnicy klimy) jeśli klima się włączy to do wymiany jest czujnik
4.jeśli po zwarciu czujników klima się nie włączy to pozostaje już tylko czujnik w parowniku za schowkiem
dla ułatwienia ściągnij sobie manual
Elektromagnesu chyba gosc nie sprawdzal (chociaz nie wiem), bo gdzie on sie znajduje? Jak bylem wczoraj jeszcze raz u niego to gosc mnie opierdzielil, bo mowil ze na 100% czujnik sprawny, chlodnica sprawa, klima napelniona, cisnienie prawidlowe i tylko mam podjechac do elektryka aby znalazl prad. Gosc twierdzi, ze moze byc gdzies wiazka przerwana bo jakby nie bylo auto dostalo strzala w przod...
Jak wlaczam AC to silnik reaguje i obroty wzrastaja, ale za cholere nie chce wlaczyc sprezarki:( Schematu zadnego nie mam, jedynie moj silnik: http://www.sportcom.pl/inne/IMG_0012.jpg
Nic chyba nie pozostaje jak podjechac do jakiegos elektryka, tylko oni czasu nie maja:( i niech szuka...Sam chyba na to nie poradze, bo nie mam zielonego pojecia
Elektromagnesu chyba gosc nie sprawdzal (chociaz nie wiem), bo gdzie on sie znajduje? Jak bylem wczoraj jeszcze raz u niego to gosc mnie opierdzielil, bo mowil ze na 100% czujnik sprawny, chlodnica sprawa, klima napelniona, cisnienie prawidlowe i tylko mam podjechac do elektryka aby znalazl prad. Gosc twierdzi, ze moze byc gdzies wiazka przerwana bo jakby nie bylo auto dostalo strzala w przod...
Jak wlaczam AC to silnik reaguje i obroty wzrastaja, ale za cholere nie chce wlaczyc sprezarki:( Schematu zadnego nie mam, jedynie moj silnik: http://www.sportcom.pl/inne/IMG_0012.jpg
Nic chyba nie pozostaje jak podjechac do jakiegos elektryka, tylko oni czasu nie maja:( i niech szuka...Sam chyba na to nie poradze, bo nie mam zielonego pojecia
Pisałes ze na krótko działa więc elektromagnez jest ok ( jest przy sprzęgiełku sprężarki)
teoretycznie czujnik ciśnienia klimy też jest ok bo pisałes też że wentylator sie załancza więc tak jak ci pisałem wina lezy raczej po stronie elektryki
Bylem u elektryka i stwierdzil, ze przekazniki do wymiany. No to wymienil. No i nadal nie dziala. Mowil, ze czujnik temperatury klimy bo nie reaguje silnik, nie wzrastaja obroty. Ale przed wymiana tych przekaznikow obroty wzrastaly, silnik reagowal. Jak zwarl czujnik temperatury jakimis dwoma kabelka to dzialala klima...
Ile taki czujnik moze kosztowac i gdzie go dostac? Czy moze da sie go jakos zmostkowac, aby dzialal? albo zewrzec tak jak zrobil to ten elektryk, tylko on mowil ze to niedobre dla ukladu jest.
Dzis bylem jeszcze w serwisie tam gdzie mi nabijali klime i gosc powiedzial, ze najwidoczniej dal zle przekaznik i najprawdopodobniej uszkodzil czujnik temperatury klimy. Co za gosc z tego elektryka ;(
Macie jakies pomysly bo wyrzucilem juz 500zl na klime, a ona nadal nie dziala...
POMOCY
[ Dodano: Pon 02 Cze, 2008 ]
Wymieniony czujnik temperatury klimatyzacji ten kolo parownika i klima dziala. Dzieki za pomoc! ;-)