Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki płyn do sprzęgła?

Genax
24-04-14, 11:51
Na zbiorniczku napisane jest DOT 3 i DOT 4. Chciałem się was zapytać, który najlepiej wlać? Czy to jest obojętne? Lepiej wlać jakiejś renomowanej firmy czy zwykły ze sklepu motoryzacyjnego?

pwl
24-04-14, 14:55
Bez różnicy.

picasso2000
27-04-14, 02:31
Wymieniałem ostatnio płyn w układzie sprzęgła u siebie. Również miałem dylematy co wlać, jako że mam chorobliwą pedantyczność wolałem mieć pewność co do tego co wlać a czego nie wlewać :).
Nie ma sensu szaleć z drogim płynem do układu sprzęgła gdyż tam płyn nie jest narażony na temperatury.
Ma też tendencję do szybkiego zabrudzania się z jakiegoś powodu, zatem i wymiana wskazana częściej. Jedynie to co dotyczy płynu w układzie sprzęgła to jego higroskopijność.

Ja kupiłem płyn DOT-4 Organika, choć szukałem DOT-4 LV Organika ale mieli tylko ten pierwszy, koszt w okolicach 9zł za 0,5l. Natomiast wersje LV wlałbym prawdopodobnie w układ hamulcowy.

Tak więc typ, DOT-4, a co wybierzesz to już kwestia tego czy chcesz wydać więcej czy mniej, jak również rozsądnego podejścia czy do tego celu jest sens szaleć z drogimi płynami. W mojej ocenie nie ma sensu.

Zazwyczaj też robi się tak, że do ukł. sprzęgła wlewa się ten sam płyn co do hamulcowego, ale ja nie wiem co było wlewane przez poprzednika a okres wymiany hamulcowego jest jeszcze odległy, zatem wymieniłem tylko w ukł. sprzęgła na ten wspomniany wyżej płyn.