Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wywala tuleje czy to przez traction bar ???

Amorr
16-05-08, 16:12
Mam KYB AGX, sprezyny -30mm do tego 3 rozpórki + traction bar - autko sztywne jak goscie na weselu.
Wymienione 4 tuleje (org honda) wahacza dolnego (pelna geometria robiona) i było sweeeet do czasu gdy je....a prawa przednia. Koło pyka i rusza się :( bardzo kiepsko sie jezdzi - muszę zmienic i zmienie lecz (dla pewnosci pojechałem) pan w ASO powiedzial, ze fajne to wszystko co mam lecz bedzie mi wywalac tuleje nałogowo bo za sztywno jest i pada najslabszy element ...w tym przypadku tuleje.

Co myślicie ?? Zdejmować T-bara a może mechanik źle założył tuleje/T-bara ??

Nie pamietam dobrze ale chyba trzeba było podnieść sunie żeby wkręcić śrubę właśnie w przednią tuleje a pan z ASO spytał czy montaż był robiony pod obciążeniem ..... odpowiedziałem mu, że tak ale teraz dopiero przypomniałem sobie, że raczej nie ...

Na osłodę pan z aso stwierdził, że trzeba wszystkie 4 zmienić :D

http://img80.imageshack.us/img80/3497/dsc00012nz8.jpg

BARTAS998
21-05-08, 22:58
montaż był robiony pod obciążeniem a co to znaczy?

kenny
22-05-08, 01:30
na kołach, czy na podnośniku

Vesemir
22-05-08, 09:27
Może zamiast kupować oryginalne to poszukaj poliuretanowych. Tak jak Ci powiedział mechanik, standardowe tuleje nie są przystosowane do takich obciążeń i będą sie rozpadać.

kubaty
22-05-08, 14:18
popierwsze to co mas zto jest h-brace .mam to zamontowane. traction bar to zupełnie co innego- jest zamontowane od przodu do wahaczy.jak ci wywala tuleje to kup poliuretany mi nic niewywalało ale i tak zmieniłem na poliuretany. od h brace niepowino ci żadnych tuleji wywalać poprostu miałeś zuzyte lub kiepskiej jakości.

Amorr
30-05-08, 07:42
kubaty, tuleje nie byly stare bo wymienione na org hondy i wytrzymaly 2 tygodnie .... masz jakies inne rozpurki jeszcze czy tylka ten rozpuuur ??

ale to jest montowane od przodu do wahaczy .....

Youtro
27-07-08, 18:26
no i jak wyjaśniło się coś? to przez H-brace? pytam bo sam mam zamiar cos takiego kupowac/montować...

!markos
02-08-08, 22:19
h-brace nie ma wplywu na zuzycie tulei. sprawdz czy wszystko masz proste.
traction bar to co innego - jego nieprawidlowy montaz moze uszkodzic inne elementy zawieszenia.

LIO
03-08-08, 09:45
wszystkie tuleje powinienes zawsze dokrecac na stojącym aucie. Na podnosniku przykrecasz tylko delikatnie, a kiedy auto juz stoi na kolach dokrecasz na maksa. Dlatego lepszy jest kanal, badz odpowiedni podnosnik z punktami podparcia pod kolami.
Mysle ze prawidlowy montaz wszystkich elementów wyeliminuje Ci ten problem.

!markos
03-08-08, 15:30
powyzsze nie dotyczy poliuretanu