Zobacz pełną wersję : Dojazd na strojenie
Powiedzmy, ze autko zrobione - wszystko poskładane - jak dojechać na strojenie (lublin -> wawa) ??
Wtryskiwacze narazie zostaja seria i dopiero przed strojeniem zmienię na 510cc - plan mam taki, ze zostawię kawałek org dolotu ze stożkiem a turbina będzie dmuchać w atmosferę (w sumie to w komorę silnika)
Dobry plan/może być ??
Jak najbardziej ok. Niektórzy nawet w taki sposób docierają silnik. Kiedyś krążyły jakieś teorie o zużywaniu sie turbosprężarki podczas pompowania w powietrze, ale wg mnie nie mają żadnego sensownego uzasanienia.
A wg mnie turbina może sie przekręcić :) tzn wejdzie na za wysokie obroty i ch.. ją strzeli :d
jak moze sie przekrecic, skoro w silniku panuje PODcisnie ktre dodatkowo jeszcze napedza sprezarke??
przy doładowaniu podciśnienie raczej nie napedza turbiny ;)
heh, ale naturalnie w silniku panuje podcisnienie,czy doladowanie jest, czy go nie ma
a nie lepiej poprostu zostawić otwarty zawór westegate???
najlepsze rzowiazanie nic sie wtedy nie stanie :) rozkrecac i jechac
ja tak wlasnie bede lecial na strojenie okolo 100km
w niektorych setupach, nawet calkowite otwrcie WG powoduje powstanie cisnienia ;)
napewno nie takiego żeby było szkodliwe dla silnika :aloha:
Powiedzmy, ze autko zrobione - wszystko poskładane - jak dojechać na strojenie (lublin -> wawa) ??
Na lawecie....
ciekawe ile laweta lub -> wawa :afro:
w niektorych setupach, nawet calkowite otwrcie WG powoduje powstanie cisnienia ;)
watpie zeby do 3,5k rpm z rozkreconym na maxa wg dmuchalo tyle zeby bylo za ubogo...
chyba ze nie wiem ktos ma jakas t15 ;D
300-500pln prawdopodobnie.
Koszt uturbienia fury to nie jest 5pln. Strojenie kosztuje, materiały kosztuja i pozniejsza eksploatacja takiej fury tez kosztuje. Wg mnie to zadne pieniadze (te na lawete) a masz pewnosc ze nic sie nie spieprzy podczas drogi.
Po prostu jest to jeszcze jedna pozycja w kosztach jak decydujesz sie dlubac fure
Ale jeżdżąc ze zdjętą rurą dolotową nie ma prawa się nic popsuć, więc po kij wynajmować lawete?
koszty wiem, ze są bo wladowalem 2 razy wiecej w mody niz wart byl poczatkowo samochod .... strojenie tez kosztuje (s300) ale juz tyle poczekalem, ze mi sie nalezy ;)
300-500pln prawdopodobnie.
Koszt uturbienia fury to nie jest 5pln. Strojenie kosztuje, materiały kosztuja i pozniejsza eksploatacja takiej fury tez kosztuje. Wg mnie to zadne pieniadze (te na lawete) a masz pewnosc ze nic sie nie spieprzy podczas drogi.
Po prostu jest to jeszcze jedna pozycja w kosztach jak decydujesz sie dlubac fure
ale co sie ma stac jak nie ma boosta ?
lub jest powiedzmy 0,05 max 0,1 ale watpie i to przy np 5k rpm?
z drugiej strony mozna myslec ze skoro mialo by sie cos wysypac przy takim booscie to co mowic o wiekszym....