PDA

Zobacz pełną wersję : d16y7 szarpie gdy jest nie rozgrzany i nie ma mocy pod górkę

Fusion
23-04-14, 22:49
Witam, mam civica ej6 z silnikiem d16y7 który gdy jak go odpalę ma około 1200 rpm/min czyli już raczej jest na ssaniu i gdy obroty zaczynają schodzić do około 800/900 (nie zawsze schodzi na te niższe obroty) zaczyna poszarpywać jakby miał za chwile zgadnąć ale przełącza się znów na ssanie. Gdy jadę a silnik jeszcze jest nie rozgrzany to honda potrafi się zaksztusić lub przy naciśnięciu gazu zareagować dopiero po kilku sekundach, gdy silnik już ma swoją temperaturę to ksztuszenie ustępuje i reakcja na gaz jest prawidłowa a także na biegu jałowym honda ma 800/900 obrotów, drugą rzeczą jest brak mocy który da się odczuć szczególnie podczas podjazdów pod górkę. Dodam że w hondzie wymieniłem olej, filtry, przewody wysokiego napięcia, świece, sprawdziłem u mechanika luz na zaworach, palec wodzący i kopułkę podobno wszystko z nimi ok. Proszę was o pomoc bo nie wiem w czym może być problem.

Labed2007
23-04-14, 23:00
Na jakim biegu i przy jakiej prędkości masz brak mocy przy podjeździe pod górkę? Jak masz poniżej 3000 obrotów, to normalne odczucie w aucie z wysokoobrotowym silnikiem, który ma 105 KM.

Z obrotami dziwna sprawa. Na początek spróbuj zresetować komputer(ECU), poprzez wyciągnięcie bezpiecznika backup 7.5A na kilka minut (w skrzynce pod maską), można też odłączyć klemę minusową również na parę minut.

Do sprawdzenia na pewno: sonda lambda,czujnik położenia przepustnicy,map sensor,wtryskiwacze paliwa.

Fusion
24-04-14, 21:35
Mam kilka wzniesień na swojej drodze które kiedyś przy prędkości 80/90 km/h na piątym biegu nie stanowiły problemu, operując gazem mogłem zwiększyć prędkość teraz na tym samym wzniesieniu przy 90 to auto jeszcze jakoś przyśpieszy ale gdy mam 80 muszę mieć pedał w podłodze żeby nie tracić prędkości a żeby przyśpieszyć muszę zredukować bieg.

Labed2007
24-04-14, 21:44
Zobacz mój post wyżej.Nawet w instrukcji obsługi civica, jak dobrze pamiętam jest napisane coś podobnego do: 5 biegu używać tylko na płaskim terenie, po osiągnięciu zadanej prędkości.

Fusion
24-04-14, 21:59
No takiej rzeczy to nie wiedziałem, choć bardziej chodziło mi o to że moje auto zrobiło się przymulone a najbardziej to odczuwam właśnie na podjazdach bo na prostych jest jeszcze znośnie. Jutro zresetuję komputer i zobaczę czy coś się zmieni.

Labed2007
24-04-14, 22:48
W naszych hondach skrzynia, to coś na kształt 4+E (economy), jak było w pierwszych autach z 5-biegową skrzynią. 4 biegi do rozpędzania, piąty do utrzymywania prędkości.

Jak nie pomoże reset,sprawdź rzeczy które napisałem wyżej.
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: kiedy ostatnio zmieniałeś filtr paliwa?

Fusion
25-04-14, 06:24
Wszystkie filtry wymieniałem jakieś 3 miesiące temu i po ich wymianie nic się nie zmieniło więc wymieniłem świece i kable wn lecz to też nie pomogło

falek84
25-04-14, 08:00
Zobacz mój post wyżej.Nawet w instrukcji obsługi civica, jak dobrze pamiętam jest napisane coś podobnego do: 5 biegu używać tylko na płaskim terenie, po osiągnięciu zadanej prędkości.
bez przesady zdrowe seryjne y7 bez problemów potrafi rozpędzić się z 70-80km/h na 5 biegu nawet pod górkie. Dodam do tego, że seryjna skrzynia ma bardzo długą tą 5.